Trupele ruse intră în Niger la baza americană

Militarii ruși au intrat într-o bază aeriană din Niger, unde sunt staționate trupe americane. Acest lucru este raportat de agenția de știri Reuters, citând un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării. CNN relatează, de asemenea, despre acest lucru: Potrivit acestuia, soldații ruși s-au stabilit în urmă cu câteva săptămâni și operează acolo în imediata vecinătate a trupelor americane.

Baza aeriană 101, cunoscută sub numele de Baza Aeriană 101, este situată în apropierea Aeroportului Internațional Diori Hamani din capitala Niamey. În timp ce rușii au folosit un hangar separat la bază și nu s-au amestecat direct cu soldații americani, „nu este o zonă atât de mare”, a declarat oficialul american din domeniul apărării, care dorește să rămână anonim.

Măsura urmează deciziei juntei din Niger de a expulza forțele americane din țară. La o întâlnire din Niamey de la mijlocul lunii martie, înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sosirea așteptată a trupelor rusești și au confruntat junta cu acuzații că lucrează în secret la un acord privind uraniul cu Iranul. Washingtonului i s-a cerut în aprilie să repatrieze cei aproape 1.000 de militari americani din țară, care până la lovitura de stat de anul trecut a fost un partener important în lupta împotriva grupurilor islamiste din regiune. Mii de oameni au fost uciși în iulie 2023, milioane au fost strămutați, junta a preluat puterea printr-o lovitură de stat și de atunci încearcă să se apropie de Rusia. Ultimele trupe franceze părăsiseră deja țara în decembrie. SUA și aliații săi au fost, de asemenea, forțați să-și retragă trupele din alte țări africane.

Pe lângă retragerea iminentă din Niger, trupele americane au părăsit și Ciad în ultimele zile, iar forțele franceze s-au retras din Mali și Burkina Faso. Bundeswehr-ul german și-a retras, de asemenea, forțele din Mali.

Evenimentele actuale din Niger sunt pași suplimentari în eforturile Moscovei de a-și spori influența în Africa. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, încearcă totuși să se calmeze în marja unei conferințe de presă din Honolulu. Întrebat despre trupele rusești din Niger, el a spus: „Rușii se află într-un complex separat și nu au acces la forțele americane sau la echipamentele noastre”. El a continuat: „Siguranța și protecția trupelor noastre este întotdeauna obiectivul meu.

.. Dar, în acest moment, nu văd nicio problemă semnificativă aici”.

Situația de pe teren „nu este grozavă, dar gestionabilă pe termen scurt”, a mai spus oficialul anonim al apărării, citat de Reuters. Ambasadele Nigeriei și Rusiei la Washington nu au răspuns imediat Reuters pentru comentarii. (Reuters/bsch)

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…