Schimbarea strategică a Kazahstanului: Reorientare surprinzătoare către China și Rusia

Țara, condusă de președintele Kassym-Jomart Tokayev, pare să-și redefinească subtil poziția internațională și să se îndepărteze de orientarea sa istorică față de Rusia.

Relația lor a fost consolidată de cooperarea economică, de întreprinderile militare comune și de legăturile culturale și istorice profunde.

Cu toate acestea, de când Tokayev a venit la putere, au existat schimbări remarcabile în abordarea Kazahstanului față de Rusia, în special în modul în care sunt sărbătorite poveștile și victoriile împărtășite.

Cel mai izbitor simbol al acestei schimbări a fost văzut pe 9 mai, când Kazahstanul a sărit peste parada militară tradițională de Ziua Victoriei – o dată semnificativă pentru ruși și kazahi pentru a comemora victoria lor comună asupra Germaniei.

Dar reducerile bugetare înseamnă mai mult. Cu puțin timp înainte ca parada să fie abandonată, Kazahstanul a semnat un acord strategic de parteneriat și cooperare cu Regatul Unit.

Această mișcare este văzută ca un semn că Kazahstanul nu numai că se distanțează de Rusia, dar se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Occident.

Potrivit analiștilor publicației chineze NetEase, aceste evoluții sunt îngrijorătoare pentru Moscova. Rusia vede aceste schimbări ca parte a unei tendințe mai largi și nu ca incidente izolate.

În special, parteneriatul cu Regatul Unit indică o realiniere strategică a Kazahstanului, care vizează menținerea independenței sale și diversificarea relațiilor sale internaționale.

Independență sau o nouă dependență?
În timp ce unii salută mișcările Kazahstanului către suveranitate și autodeterminare, alții avertizează asupra potențialelor capcane.

Ideea că o aliniere strânsă cu puterile occidentale ar putea duce la o formă de dependență diferită de cea experimentată sub influența rusă este controversată în rândul observatorilor internaționali.

Mass-media chineză, gândindu-se la asta, susține că independența reală a Kazahstanului ar putea fi obținută mai bine prin menținerea și, eventual, aprofundarea relațiilor cu aliații săi tradiționali, Rusia și China, în loc să-și schimbe orbita către națiunile occidentale.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…