Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.

Manevrele militare ale Rusiei în apropierea Japoniei
Potrivit rapoartelor din revista chineză Sohu, Putin folosește acest timp înainte de călătorie pentru a reafirma poziția Rusiei față de Japonia, o mișcare care vine într-un moment în care propriile acțiuni ale Tokyo sunt, de asemenea, puse la încercare.

Cooperarea Japoniei cu SUA în exerciții militare în apropierea granițelor rusești și chineze, precum și sancțiunile împotriva Rusiei, au înfuriat aparent Moscova.

Această iritare a fost evidentă atunci când ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat înființarea de noi posturi radiotehnice în Insulele Kurile, o zonă care a fost mult timp disputată între Japonia și Rusia.

Activitatea militară nu s-a limitat la modernizarea supravegherii.

Flota rusă din Pacific a ocupat Marea Japoniei și a efectuat exerciții cu rachete în Golful Petru cel Mare – demonstrații vizibile și provocatoare de forță militară, probabil ca un mesaj direct către Tokyo.

Aceste evoluții au provocat critici dure în Japonia, al cărei guvern sub prim-ministrul Fumio Kishida și-a reafirmat în mod repetat pretenția de recuperare a Insulelor Kurile.

Comentatorii Sohu sugerează că Japonia, care reacționează istoric doar la putere, este deosebit de precaută față de Rusia, o națiune care a avut un rol esențial în capitularea sa în cel de-al doilea război mondial, împreună cu Statele Unite.

Observatorii din China consideră că acțiunile lui Putin semnalează un concept strategic rus mai larg, menit să-și consolideze influența în Orientul Îndepărtat și să-și extindă cooperarea în Asia, precum și o atitudine care nu va tolera provocările japoneze.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Schimbarea strategică a Kazahstanului: Reorientare surprinzătoare către China și Rusia

  Țara, condusă de președintele Kassym-Jomart Tokayev, pare să-și redefinească subtil poziția internațională și să se îndepărteze de orientarea sa istorică față de Rusia. Relația lor a fost consolidată de cooperarea…