Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea în judecată lanțul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare.

Guvernul austriac și Spar au trimis scrisori comisarilor Uniunii Europene în martie, spunând că o taxă specială introdusă în 2020 a discriminat comercianții cu amănuntul străini din Ungaria și, prin urmare, a încălcat legislația UE. Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost crescute, după ce Guvernul de la Budapesta a anunțat o taxă specială în 2020, iar acum nivelul acesteia este de 4,5% din venituri, se precizează în scrisorile trimise de directorul general de la Spar Austria, Hans Reisch, către Comisia Europeană în zilele de 4, 11 și 20 martie. Taxa îi forțează pe retailerii străini să opereze cu pierderi pentru că marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%.

„Retailerii străini, inclusiv SPAR Hungary, plătesc cel mai ridicat nivel al taxei speciale. În contrast, competitorii ungari care operează în sistem de franciză beneficiază în mod constant de taxe mai mici (0-1%)”, se arată în scrisorile trimise de Hans Reisch şi consultate de Reuters.

Primul Supermarket SPAR a fost deschis în Ungaria în 1992, în urma achiziționării de către ASPIAG (Austria SPAR Internațional AG) a unui pachet majoritar de acțiuni la General Kereskedelmi Rt. SPAR Ungaria este unul dintre cei mai mari angajatori ai țării, cu o rețea de magazine deținute de companii și administrate independent, care funcționează la nivel național.

SPAR Ungaria a raportat o cifră de afaceri de 1 trilion HUF pentru 2023, reprezentând o creștere de 15,79% față de anul precedent, cu 641 de magazine care funcționează sub brandul SPAR la sfârșitul anului. Pe parcursul anului, cinci magazine noi au fost deschise și alte patru au fost modernizate la o investiție de aproximativ 10 miliarde HUF. De la intrarea pe piață în 1991, SPAR a investit un total de 539 de miliarde HUF în Ungaria până la sfârșitul anului 2023.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena.

  Partidul Libertății a început oficial campania electorală pentru UE vineri – și a trebuit să experimenteze un atac asupra „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena. Cu toate…

  Kickl deține în mod clar locul 1, SPÖ și ÖVP calcă pe apă

  Consiliul Național urmează să fie reales în 141 de zile – mai exact pe 29 septembrie. Și vor fi alegeri istorice cu un cutremur electoral. Pentru prima dată în istoria…