Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora.

Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie a Târgului de cArte Alba Transilvana, părintele Constantin Necula a susţinut  conferinta „Cultura cărţii. Cartea Culturii” şi, de asemenea, a lansat volumul „Taina risipirii în Lumină”.

ntrebat în cadrul conferinţei de un spectator despre „har şi meserie”, preotul a spus că el este fiu de frizer şi niciodată nu a ştiut dacă tatăl său este un artist sau un meseriaş.

„Pe de altă parte, asta m-a şi ajutat să nu confund lucrurile. Eu cred fundamental că ţara, dacă duce lipsă acum de ceva, e de meseriaşi. Noi tot spunem că ducem lipsă de profesionisti.

Nu, doar îi avem, au nişte patalamale de cade peretele pe ei. Nu mai avem sudori. Să nu vi se strice ceva la maşină, că trebuie să cumpăraţi alta nouă. Doamne fereşte să aveţi nevoie să reparaţi vreo instalaţie: se dărâmă blocul, se montează nişte ţevi noi şi după aceea se reconstruieşte blocul, ca să avem instalatori. Poate că şansa unică pe care o avem acum, de a restarta un pic profesionalizarea meseriaşului (…) poate că o să ne prindă bine. Cred că undeva ne-am rupt”, a spus Părintele Necula.

El a amintit că este născut într-un cartier din Braşov în care erau fabrici cu zeci de mii de angajaţi, oameni care s-au pierdut pentru că nu li s-a mai dat de lucru.

„În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori, nu spun consumişti neapărat în sensul negativ. Marea artă a meseriaşului este să nu îşi piardă talentul”, a spus Constantin Necula.

Acesta a punctat că toate lucrurile cu adevărat bune presupun şi muncă pe măsură.

„La noi, aici se vede mediocritatea. Tot ce cumpărăm se strică repede sau rezistă foarte mult, dar nu pe bază de muncă, ci pe bază de conservanţi. Aici e, de fapt, diferenţa între artă şi meserie. Dacă este vreuna este faptul că arta conservă meseria, iar meseria arta”, a mai spus Necula.

De vineri până duminică, la Alba Iulia s-a desfăşurat cea de-a 15-a ediţie a Târgului de cArte Alba Transilvana, organizat de Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, unităţi de învăţământ şi centre culturale din judeţul Alba.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Ion Ceban îi invită pe moldoveni să sărbătorească în acest sfârșit de săptămână la Chișinău. Ce surprize le-a pregătit

  Chișinăul aniversează 588 de ani de la prima atestare documentară, iar evenimentul trebuie sărbătorit așa cum se cuvine. Prin urmare, Festivalul „Te salut, Chișinău!”, o inițiativă a primarului Capitalei, Ion…

  Ce învârteli face, în România, omul de încredere al lui Plahotniuc, Iurie Cecan

  Considerat omul de încredere al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, afaceristul moldovean Iurie Cecan prosperă în România. Cu vilă de lux în Pipera și afaceri bănoase în care și-a băgat la…