Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora.

Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie a Târgului de cArte Alba Transilvana, părintele Constantin Necula a susţinut  conferinta „Cultura cărţii. Cartea Culturii” şi, de asemenea, a lansat volumul „Taina risipirii în Lumină”.

ntrebat în cadrul conferinţei de un spectator despre „har şi meserie”, preotul a spus că el este fiu de frizer şi niciodată nu a ştiut dacă tatăl său este un artist sau un meseriaş.

„Pe de altă parte, asta m-a şi ajutat să nu confund lucrurile. Eu cred fundamental că ţara, dacă duce lipsă acum de ceva, e de meseriaşi. Noi tot spunem că ducem lipsă de profesionisti.

Nu, doar îi avem, au nişte patalamale de cade peretele pe ei. Nu mai avem sudori. Să nu vi se strice ceva la maşină, că trebuie să cumpăraţi alta nouă. Doamne fereşte să aveţi nevoie să reparaţi vreo instalaţie: se dărâmă blocul, se montează nişte ţevi noi şi după aceea se reconstruieşte blocul, ca să avem instalatori. Poate că şansa unică pe care o avem acum, de a restarta un pic profesionalizarea meseriaşului (…) poate că o să ne prindă bine. Cred că undeva ne-am rupt”, a spus Părintele Necula.

El a amintit că este născut într-un cartier din Braşov în care erau fabrici cu zeci de mii de angajaţi, oameni care s-au pierdut pentru că nu li s-a mai dat de lucru.

„În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori, nu spun consumişti neapărat în sensul negativ. Marea artă a meseriaşului este să nu îşi piardă talentul”, a spus Constantin Necula.

Acesta a punctat că toate lucrurile cu adevărat bune presupun şi muncă pe măsură.

„La noi, aici se vede mediocritatea. Tot ce cumpărăm se strică repede sau rezistă foarte mult, dar nu pe bază de muncă, ci pe bază de conservanţi. Aici e, de fapt, diferenţa între artă şi meserie. Dacă este vreuna este faptul că arta conservă meseria, iar meseria arta”, a mai spus Necula.

De vineri până duminică, la Alba Iulia s-a desfăşurat cea de-a 15-a ediţie a Târgului de cArte Alba Transilvana, organizat de Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, unităţi de învăţământ şi centre culturale din judeţul Alba.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Chestorul Titulescu: Austria nu se va opune aderării României la Schengen

    La prima vedere, rezultatele alegerilor din Austria transformă într-o misiune imposibilă demersul de aderare a României cu frontierele terestre. Sunt însă specialiști precum chestorul Marian Tutilescu, fostul șef al Departamentului…

    Germania a extins controalele la toate frontierele sale terestre

    Începând din 16 septembrie, invocând o excepţie în ceea ce priveştecirculaţia în Spaţiul Schengen, Germania a intensificat controalele la toate frontierele sale terestre, pentru o perioadă de 6 luni. Decizia…