Liviu Jicman este noul președinte al EUNIC – rețeaua institutelor culturale naționale din UE

Noul preşedinte EUNIC – European Union National Institutes for Culture (Reţeaua instititutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană) este Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman,  după preluarea acestei funcţii în cadrul Adunării Generale desfăşurate miercuri şi joi, la Bucureşti.

„Sunt onorat de încrederea pe care mi-au acordat-o prin vot colegii mei din reţeaua EUNIC. Îmi încep misiunea mea în această poziţie pe care o voi ocupa timp de un an cu convingerea că viziunea, valorile şi acţiunile colaborative ale EUNIC sunt parte din soluţia pentru a avea un sector cultural puternic. Vocaţia pentru dialog intercultural dublată de vocea comună a membrilor EUNIC oferă oportunitatea de a promova cu prioritate finanţarea culturii, rolul diplomaţiei culturale în relaţiile internaţionale şi susţinerea Republicii Moldova în parcursul său european”, a declarat Liviu Jicman.

EUNIC include 39 de organizaţii culturale naţionale din toate statele membre UE şi din ţări asociate

EUNIC este reţeaua institutelor culturale naţionale din statele Uniunii Europene, dar şi din Marea Britanie şi Ucraina şi include în prezent 39 de organizaţii culturale naţionale din toate statele membre UE şi din ţări asociate. EUNIC este activă în 140 de clustere la nivel global.

Noua conducere executivă a reţelei de institute culturale naţionale din Uniunea Europeană (EUNIC Board) are următoarea componenţă: preşedinte Liviu Jicman, vicepreşedinte Kirsten van den Hul (directoare DutchCulture), Hanna Lamsa (directoare executivă Finnish Cultural and Academic Institutes), Mary Ann Cauchi (directoare de Fonduri şi Strategii Arts Council Malta), Carmen Noguero Galilea (Instituto Cervantes), Johannes Ebert (Goethe-Institut).

Ministrul Culturii de la Chișinău: Cultura este o punte pentru integrarea Moldovei

Generală a reunit la sediul Băncii Naţionale a României şi la The Ark conducerile organizaţiilor membre EUNIC din 27 de ţări membre ale UE, dar şi reprezentanţi British Council şi Ukrainian Institute.

Invitatul special al Adunării Generale a fost ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, care a subliniat: „Cultura este o punte pentru integrarea Moldovei în spaţiul european, cooperarea culturală fiind o piatră de temelie a eforturilor noastre de integrare europeană. Prin consolidarea legăturilor culturale cu naţiunile europene nu doar că ne îmbogăţim peisajul cultural, ci ne afirmăm angajamentul faţă de valorile de unitate, diversitate şi solidaritate ale Europei unite”.

Volodymyr Sheiko, director general al Institutului Ucrainean – partener asociat al EUNIC, a împărtăşit colegilor din reţea oportunităţile de cooperare între EUNIC şi instituţia pe care o conduce, accentuând nevoia acută de multiplicare a programelor de mobilitate pentru artiştii ucraineni.

În cadrul întâlnirilor din cele două zile, care au cuprins prezentări, consultări în grupuri de lucru, paneluri de dezbatere şi sesiuni de plen, membrii reţelei au contribuit la dezvoltarea viziunii comune pentru Cadrul Strategic EUNIC pentru perioada 2025-2029 şi temele majore alese pentru evenimentele pe care le va organiza reţeaua în perioada următoare.

De asemenea, au discutat despre mecanismele de susţinere a activităţii clusterelor EUNIC din întreaga lume, precum şi despre dezvoltarea colaborării cu partenerii locali din cele peste 100 de ţări în care este activă reţeaua EUNIC.

Din programul reuniunii a făcut parte şi prezentarea studiului intitulat New Geopolitics, Soft Power and International Cultural Relations, realizat de Hertie School/University of Oxford la comanda IfA – Institut fur Auslandsbeziehungen.

La evenimentul din România au participat invitaţi din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ucraina, Ungaria.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Ion Ceban îi invită pe moldoveni să sărbătorească în acest sfârșit de săptămână la Chișinău. Ce surprize le-a pregătit

  Chișinăul aniversează 588 de ani de la prima atestare documentară, iar evenimentul trebuie sărbătorit așa cum se cuvine. Prin urmare, Festivalul „Te salut, Chișinău!”, o inițiativă a primarului Capitalei, Ion…

  Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

  Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a…