Președintele Chinei, Xi, vrea să ridice relațiile cu Ungaria la un „nivel înalt”

După Serbia, Ungaria l-a primit cu mari eforturi și pe președintele Chinei, Xi Jinping. Soldații călare s-au aliniat joi la Budapesta pentru a-l întâmpina pe șeful statului chinez de către omologul său ungar Tamas Sulyok. Xi a anunțat că țara sa este pregătită să ridice relațiile bilaterale cu Ungaria la un nivel înalt. El speră, de asemenea, să îmbunătățească relațiile dintre Uniunea Europeană și China.

Preluarea de către Budapesta a președinției Consiliului UE în a doua jumătate a anului ar putea contribui la acest lucru. Ungaria a devenit un partener comercial important pentru China sub premierul de dreapta Viktor Orban. Acest lucru pune țara în opoziție cu mai multe țări din UE care doresc să-și reducă dependența de China. Xi și-a început marți călătoria în Europa în Franța, unde președintele Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit cu el.

Xi ar trebui, de asemenea, să se întâlnească cu Orban în cursul zilei. Este de așteptat ca războiul din Ucraina și proiectele de infrastructură să fie în fruntea agendei discuțiilor. Ungaria și China ar urma să semneze, de asemenea, între 16 și 18 acorduri de cooperare. Mass-media a raportat că Xi și Orban ar putea călători în orașul sudic Pecs pentru a anunța că producătorul auto chinez Great Wall Motor va construi o fabrică de vehicule electrice acolo.

Ungaria este singura țară din UE care participă la inițiativa chineză privind infrastructura și investițiile „Noul Drum al Mătăsii”. Cu relații de prietenie cu Beijingul, Orban vrea să creeze o contrapondere la condițiile din UE, unde este adesea izolat. China construiește o conexiune feroviară între Budapesta și Belgrad, care are o lungime de aproximativ 350 de kilometri. În Ungaria, construiește fabrici mari pentru producția de mașini electrice și baterii asociate.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  BYD în Germania – Șefii auto din Germania tremură în fața acestui manager chinez

  Compania multinațională chineză BYD, cunoscută anterior în Germania doar ca producător de mașini electrice, se confruntă cu dificultăți neprevăzute în țara de origine a automobilului. Peste tot, lucrurile sunt în…

  Frauda fiscală în principal în construcții, comerț și transporturi

  Anchetatorii fiscali, o unitate specială din cadrul Oficiului Antifraudă, au închis 210 cazuri anul trecut și au făcut 48,46 milioane de euro din impozite restante. Aceste cifre au fost prezentate…