ARESTAȚI TRĂDĂTORUL!

Închiderea termocentralelor românești, premeditată în timpul guvernării Cioloș!

Închiderea termocentralelor românești a fost programată cu mult timp înainte de anul trecut, când penultima dintre ele a fost mazilită. De exemplu, pregătirea pentru fier vechi a singuruluii producător de energie din Nord-Vestul țării, termocentrala Mintia, a început în 2015, chiar pe timpul guvernării Cioloș. Atunci, planul de restructurare, care ar fi împiedicat obligativitatea restituirii ajutorului de stat, a fost blocat, fapt care a băgat în faliment și în blocaj termocentrala.

Termocentralele Sistemului Energetic Național, executate pe timpul Guvernului Cioloș

La distrugerea Sistemului Energetic Național, unul dintre cele mai dezvoltate din Europa, se lucrează de foarte mulți ani. Astfel, una câte una, termocentralele pe cărbune au fost închise, unele fără justificare, rămânând încă în picioare, cu funcționare la un sfert din capacitate, perla industriei energetice românești, Complexul Energetic Oltenia, mai greu de ucis.

Povestea condamnării la moarte a termocentralei Mintia, din Hunedoara, a început în 2015, chiar dacă, anterior, la fel ca și în cazul altor obiective strategice energetice, un rol important în falimentarea lor l-a avut Comisia Europeană, care a impus povara certificatelor verzi pentru producătorii pe cărbune și a interzis, în același timp, ajutoarele de stat. Pentru Mintia, care echilibra sistemul energetic în zona de Nord-Vest a țării, a existat o șansă de supraviețuire în urmă cu 7 ani.

După ce a primit un ajutor de stat, care acoperea costurile insuportabile cu certificatele verzi, Mintia a fost obligată de Comisia Europeană să elaboreze un plan de restructurare, așa cum și Complexul Energetic Oltenia a întocmit, reușind și azi să supraviețuiască. ”Planul de restructurare trebuia realizat de societate potrivit dispozițiilor Deciziei CE nr. C(2015) 2652 final din 21.04.2015, cazul SA.41318 – România, ajutor de stat, pentru salvarea Societății Complexul Energetic Hunedoara. La data de 10.08.2015, CEH a semnat contractul de servicii cu consultantul de restructurare selectat, Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA (ISPE). Planul de restructurare elaborat de ISPE a fost analizat în cadrul mai multor întâlniri comune Ministerul Economiei – Consiliul Concurenței – DG Competition, desfășurate în perioada noiembrie 2015-iunie 2016, însă acesta nu a fost întocmit în conformitate cu orientările Comisiei Europene și nici nu a fost notificat oficial de România, Comisiei Europene”, se arată în ordonanța emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Plângere penală a Sindicatului Solidaritatea

În fapt, ordonanța Parchetului este urmare a plângerii penale înaintate de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, care a acuzat autoritățile că au premeditat închiderea termocentralei Mintia. Revenind la momentul-cheie al planului de restructurare, finalizat în noiembrie 2015, se observă că, fix în noiembrie 2015, a fost instaurată guvernarea Cioloș, care a înlocuit Guvernul Ponta.

Sigur că planul de restructurare, întocmit de un consultant selectat prin licitație, a ținut cont de solicitările Comisiei Europene, însă autorităților din Guvernul Cioloș le-a luat 7 luni să-l analizeze, iar, în final, nici nu l-au trimis Comisiei Europene, aducând prejudicii grave termocentralei Mintia, dar și Sistemului Energetic Național.

”La data de 12.03.2018, prin scrisoarea COM nr. C (2018) 1442 final /20l8, Comisia Europeană a comunicat că a inițiat procedura de investigație privind posibile ajutoare de stat la CEH. Prin Decizia COM nr. C(2018) 7308/08.11.2018 privind ajutorul de stat pus în aplicare pentru restructurarea CEH, s-a stabilit recuperarea ajutorului de stat ilegal, în termen de 4 luni de la intrarea în vigoare a deciziei, respectiv până la data de 09.03.2019. Pentru punerea în executare a deciziei de recuperare a ajutorului de stat ilegal, Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de furnizor al ajutorului de salvare, a instituit sechestre asigurătorii pe bunuri din patrimoniul CEH, ajutorul de salvare nefiind încă recuperat”, mai arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Statul român vs statul român

În ceea ce privește solicitările Consiliului Județean Hunedoara privind ”preluarea activelor libere de orice sarcină de natură financiară, infrastructura și utilitățile aferente Termocentralei Mintia”, invocate în plângerea penală a Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, aceasta nu poate fi făcută, dat fiind că sunt grevate de sarcini instituite de Ministerul Finanțelor Publice și ANAF (sechestre asiguratorii), mai susține Parchetul. Așa cum am mai consemnat, însă, există o ordonanță care permite darea în plată a activelor către autoritățile locale, pe care guvernele Orban și Cîțu, dar și Ciucă, refuză să o pună în aplicare.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/social/inchiderea-termocentralelor-romanesti-premeditata-in-timpul-guvernarii-ciolos-771425.html

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Vigneta de autostradă din Austria va depăși pragul de 100 de euro în 2025

    Începând cu 1 noiembrie, Austria introduce o nouă vignetă de autostradă, marcând o creștere semnificativă de preț, prima de acest fel în istoria țării. ASFINAG a anunțat că vigneta pentru…

    Un analist financiar român spune că Bucureștiul are un PIB mai mare decât Viena

    Analistul financiar Radu Georgescu explică de ce România are un PIB mai mare decât Grecia, iar Bucureștiul decât Viena. Georgescu lămurește și mitul legăturii dintre PIB și nivelul de trai…