De o săptămână, casa de licitații Christie’s scoate la licitație colecția unică de bijuterii a moștenitoarei miliardarei austriece Heidi Horten. După o licitație online, unele dintre cele mai spectaculoase piese urmau să fie oferite miercuri și vineri la Christie’s, pe site-ul din Geneva. Dar umbra trecutului nazist al antreprenorului german Helmut Horten atârnă peste bijuterii – iar apelurile organizațiilor evreiești de a suspenda licitația sunt în creștere.
Un total de 700 de bijuterii cuprinde colecția moștenitoarei Horten, care a murit anul trecut la vârsta de 81 de ani, iar valoarea lor este estimată la 150 până la 200 de milioane de dolari (între 137 și 183 de milioane de euro). Licitația online de 300 de loturi se desfășoară din 3 mai și se va desfășura până pe 15 mai. Mai puțin de 100 de piese au fost oferite miercuri, iar alte 150 de loturi se află pe ordinea de zi, vineri, la Geneva, înainte ca licitația online cu bijuteriile rămase să continue în noiembrie.
Printre cele mai importante se numără un inel Cartier cu un rubin „sânge de porumbel” de 25,59 carate, care se estimează că valorează între 15 și 20 de milioane de dolari, potrivit expertului în bijuterii christie’s Rahul Kadakia. Potrivit acestuia, diamantul „Briolette of India” în formă de lacrimă, cu 90 de carate bune, care este inscripționat pe un colier de nenumărate diamante mici, este, de asemenea, extraordinar.
„Ultima dată când Christie’s a organizat o licitație la acest nivel a fost în 2011, când am vândut colecția lui Elizabeth Taylor”, a explicat Kadakia. A adus 145 de milioane de dolari (132 de milioane de euro) în două zile. De data aceasta, „pentru a nu avea atât de multe piese de bijuterii pe piață în același timp”, vânzările au fost răspândite pe o perioadă mai lungă de timp.
Prima rundă a licitației a ajuns la 156 de milioane de dolari (142,35 milioane de euro), miercuri, la Christie’s din Geneva. Suma a depășit estimarea scăzută de 139 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit Forbes, Heidi Horten a lăsat în urmă o avere de 2,9 miliarde de dolari. Cu toate acestea, originea averii soțului ei, care a murit în 1987 și a deținut unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Germania, a întâmpinat critici.
Potrivit unui raport istoric publicat în ianuarie 2022 și comandat de Fundația Horten, Helmut Horten a fost membru al NSDAP pentru o lungă perioadă de timp. În 1936, la trei ani după ce naziștii au preluat puterea, el a preluat magazinul de textile Alsberg din Duisburg la vârsta de 27 de ani, după ce proprietarii săi evrei au fugit.
Mai târziu, el a preluat alte afaceri care fuseseră deținute anterior de proprietari evrei. Prin urmare, el a fost acuzat că a profitat de „aryanizarea” companiilor evreiești în timpul erei naziste.
De câteva zile, presiunea asupra casei de licitații a crescut pentru a suspenda licitația pentru investigații suplimentare. „Nu-i răsplătiți pe cei ale căror familii s-au îmbogățit de evrei disperați care au fost persecutați și amenințați de naziști”, a îndemnat Centrul Simon Wiesenthal.
Comitetul Evreiesc American a cerut ca „licitația să fie suspendată până când se fac eforturi serioase pentru a determina ce parte din această bogăție a venit de la victimele naziste” – și apoi să o returneze supraviețuitorilor și pentru programe educaționale. Organizația umbrelă a organizațiilor evreiești din Franța a numit licitația pur și simplu „indecentă”,mai ales că încasările vor merge la o fundație „a cărei sarcină este de a păstra numele unui fost nazist pentru posteritate.”
Christie’s asigură că a fost de acord cu licitația, deoarece „toate veniturile din licitație vor merge către organizații caritabile”. În plus, casa de licitații spune că vrea să doneze o „sumă considerabilă” pentru cercetarea și educația Holocaustului.