În ciuda războiului, cererile de surogat sunt în creștere în Ucraina – inclusiv din Austria. Acest lucru este demonstrat de documentarul Puls4 „Copil cu orice preț”.
Timp de trei sferturi de an, Lela și soțul ei au încercat să aibă un copil – fără succes. „Din păcate, acest lucru nu a fost să fie în felul nostru”, spune ea astăzi în documentarul Puls4 „Kind um jeden Preis”.În cele din urmă a devenit clar pentru cuplu că nu ar fi posibil să aibă copii în mod clasic. După două avorturi spontane, Lela și soțul ei s-au trezit într-o clinică de fertilitate. Prin inseminare artificială, dorința familiei de a avea copii s-ar putea adeveri în cele din urmă.
În plus față de inseminarea artificială, surogatul devine, de asemenea, din ce în ce mai popular. Cu toate acestea, acest lucru este interzis în Austria. De aceea, multe cupluri care vor să aibă copii se mută în Ucraina. Unul dintre cei mai mari furnizori de surogat din lume este BioTexCom, cu sediul în Kiev.
Cererea de mame surogat nu s-a prăbușit nici măcar ca urmare a războiului din Ucraina. Dimpotrivă. „Sunt mult mai mulți pacienți infertili decât putem trata. Avem o listă de așteptare foarte lungă”, spune Ihor Pechenoha, director medical la BioTexCom, în documentar. Un bebelus din clinica costa intre 40.000 si 65.000 de euro.
Numai în anul de război 2022, 30 de cupluri din Austria și-au adus bebelușii din Ucraina. De la începutul războiului, 600 de copii s-au născut la BioTexCom. „Înainte de război, aveam de cinci ori mai mulți angajați”, spune directorul medical. „O altă provocare a fost panica mamelor noastre surogat în primele zile ale războiului. Mulți erau speriați și nu știau ce să facă”, spune Pechenoha.”Wir konnten aber alle Leihmütter evakuieren und haben keine einzige Leihmutter und kein Baby verloren.”