Claudiu Dan Gheorghe, românul care a salvat WhatsApp!

Gheorghe a anihilat cel mai avansat program de spionaj cibernetic, Pegasus!

E suficient să auzi vorbindu-se de NSO Group, ca să te gândești la rău. Firmă israeliană cu sediul în Tel Aviv, NSO produce Pegasus, un software sofisticat, creat să spioneze ilegal și pe nesimțite pe orice ființă sau instituție de pe planetă.

Pegasus este cel mai avansat software spyware din lume și este extrem de căutat de guverne, grupări teroriste și traficanți de tot felul. Este greu de detectat și foarte eficace. Spyware este folosit pentru a spiona și intercepta conversații, mesaje sau pentru a sparge baze de date și alte lucruri similare. Chiar și democrațiile occidentale au achiziționat Pegasus, dar pretind că îl folosesc nu pentru a-și spiona cetățenii, ci pentru a se apăra de teroriști și de statele care le periclitează securitatea națională.

NSO ea însăși spionează, clienții ei fiind guverne, grupuri cu identități și obiective ostile, dar și persoane particulare. Prinții arabi, statele din Golful Persic, de exemplu, folosesc NSO spyware sau angajați ai NSO, pentru a spiona agenții trimiși în exterior, soții ori soțiile prinților arabi, inamicii politici, etc.

În primăvara lui 2021, NSO s-a lansat într-un proiect ambițios: spargerea conturilor de WhatApp a 1.400 de persoane, printre care ambasadori, opoziția politică din Spania și alte grupuri și persoane influente din toată lumea.

Atacul cibernetic a fost lansat de NSO pe 2 mai 2021. Facebook a intrat în defensivă la câteva minute după aceea, operațiunea de apărare fiindu-i alocată lui Claudiu Dan Gheorghe și grupului de 8 persoane pe care el îl conducea.

Gheorghe este român și are 35 de ani. Dexteritatea, abilitățile tehnice și tenacitatea lui și a colegilor sai au salvat WhatApp, după o bătălie cibernetică de 2 săptămâni. Au identificat inamicul, l-au pus în defensivă și l-au urmărit până când amenințarea a fost eliminată.

Autoritățile federale au fost informate, iar Facebook a dat NSO în judecată. WhatApp are 2 miliarde de utilizatori. Bătăliile cibernetice ale lui Gheorghe și ale colegilor lui au salvat integritatea aplicației WhatApp, pe care o folosim aproape fiecare dintre noi.

Recent, New Yorker a publicat istoria fascinantă a lui Gheorghe, și o puteți citi aici. Titlul articolului, publicat în New Yorker în Aprilie este How Democracies Spy on their Citizens / Cum își spionează democrațiile cetățenii: https://www.newyorker.com/…/how-democracies-spy-on….

Gherghe este un român cu care ne mândrim. Aprecieri lui și echipei sale!

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Rețeaua 3G va fi închisă – multe telefoane mobile vor fi în curând inutilizabile

  Furnizorii de telefonie mobilă vor opri rețeaua 3G până la sfârșitul anului. „Astăzi” explică ce înseamnă acest lucru pentru tine și ce ar trebui să faci. Cei trei mari furnizori…

  Telefoanele Android au o caracteristică utilă despre care aproape nimeni nu știe

  Smartphone-urile Android moderne funcționează acum atât de bine încât cu greu trebuie să dai o mână de ajutor. Totul funcționează ca un ceas și aproape ca prin magie. Cu toate…