Automobilul electric solar „Lightyear One” este gata de lansare!

După șase ani de cercetare și dezvoltare, proiectare, inginerie, prototipare și testare, compania olandeză de înaltă tehnologie Lightyear a dezvăluit prima mașină solară produsă în serie, din lume!

“În 2016, am avut o singură idee. Trei ani mai târziu, am avut un prototip. Acum, după șase ani de testare, iterare, (re)proiectare și nenumărate obstacole, Lightyear 0 este dovada că ceea ce părea imposibil este de fapt posibil!” – spune Lex Hoefsloot, CEO și co-fondator al Lightyear. Primul vehicul este programat pentru livrare în noiembrie. The Lightyear 0 dispune de cinci metri pătrați de celule solare patentate. Ele generează electricitate atunci când autoturismul rulează sau este parcat afară. În condiții optime, cu soare intens și de lungă durată, Lightyear 0 se poate „alimenta” cu o autonomie suplimentară de 70 de kilometri pe zi, în plus față de autonomia sa WLTP, de 625 de kilometri de la bateria complet încărcată de 60 kWh. Datorită acestui randament, șoferii pot conduce 70 de kilometri în plus pe zi, în lunile de vară, fără a fi nevoiți să fie conectați la o priză. 

Performanțe unice, la un preț ce se anunță accesibil!
Lightyear 0 este alimentat de patru motoare, dispuse pe roți. Acesta este cel mai eficient tip de acționare electrică, dar cu dezavantaje din punct de vedere al confortului. Cuplul maxim este de 1720 Nm, puterea maximă – de 130 kW/170 CP. Aerodinamica bună (coeficient de rezistență sub 0,19) și masa relativ mică, de 1575 de kilograme a sedanului de 5,08 metri lungime, reduc consumul lui Lightyear 0. Cu un consum de energie de 10,5 kWh la 100 de kilometri, la viteza de 110 km/h, este cel mai eficient vehicul electric de serie disponibil până în prezent! Puterea conceptului holistic poate fi văzută în practică: la 110 km/h, Lightyear 0 poate acoperi până la 560 de kilometri, într-o singură cursă. Mașina solară gestionează sprintul de la 0 la 100 km/h în zece secunde și are o viteză maximă de 160 km/h.Designerii au acordat atenție minimalismului, durabilității și confortului în fiecare detaliu. Bordul dispune de un sistem informatic cu ecran tactil de 10,1 inchi, care permite actualizări de software “over-the-air” bazate pe cloud. Interiorul este realizat integral din materiale vegetale, cum ar fi scaunele din piele artificială din microfibră, iar celelalte huse și accesorii, din ratan. Interiorul cu aer condiționat oferă spațiu pentru cinci adulți, cu scaune Recaro, încălzite în față. Compania olandeză vrea să producă 946 de unități Lightyear 0, la un preț de 250.000 de euro pe bucată. Lightyear oferă o garanție de opt ani. Modelul succesor urmează să fie proiectat apoi pentru producția pe scară largă, la un preț accesibil de 30.000 de euro. Acest lucru este planificat pentru sfârșitul anului 2024/începutul lui 2025. 

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Rețeaua 3G va fi închisă – multe telefoane mobile vor fi în curând inutilizabile

  Furnizorii de telefonie mobilă vor opri rețeaua 3G până la sfârșitul anului. „Astăzi” explică ce înseamnă acest lucru pentru tine și ce ar trebui să faci. Cei trei mari furnizori…

  Telefoanele Android au o caracteristică utilă despre care aproape nimeni nu știe

  Smartphone-urile Android moderne funcționează acum atât de bine încât cu greu trebuie să dai o mână de ajutor. Totul funcționează ca un ceas și aproape ca prin magie. Cu toate…