Ucraina, sub spectrul înfrângerii iminente!

Zelenski caută țapi ispășitori!

Din cauza efectelor sancțiunilor impuse Rusiei asupra populației americane, democrații lui Biden riscă să piardă alegerile în următorii 50 de ani!

Europenii suferă și ei efectele politicii americane: inflație galopantă, lipsuri de alimente și materii prime, o criză energetică fără precedent

Indiferent de retorica victoriei prezidențiale, conducerea ucraineană caută deja țapi ispășitori pe care să dea vină pentru înfrângerea iminentă în războiul împotriva Rusiei. Șeful serviciului secret intern pare să fi candidatul ideal.

Se caută ţapi ispăşitori

Ivan Bakanov, șeful serviciului de securitate ucrainean SBU și prieten din tinerețe al lui Volodymyr Zelenskyy, a fost în centrul criticilor.

„Suntem foarte nemulțumiți de munca lui și ne străduim să scăpăm de el!”, a declarat  un înalt oficial apropiat președintelui, pentru revista politico.eu.

Nu suntem mulțumiți de abilitățile lui de management, pentru că acum avem nevoie de abilități de management anti-criză și credem că nu le are!”

Decizii greșite și corupție

Bakanov este deosebit de îngrijorat de cazul pierderii orașului Cherson din sudul țării și de corupția autorităților. Pentru că cucerirea obiectivului a oferit forțelor armate ale lui Putin o bază crucială în regiunea de sud a țării, de-a lungul coastei Mării Negre. „Cineva trebuie să plătească pentru asta!”, a citat revista Politico un înalt oficial, arătând cu degetul către Bakanov.

„Nu a respectat ordinele!

Cu toate acestea, nu este vorba doar despre Bakanov, ci și despre ofițerii de rang înalt ai SBU, ale căror decizii greșite se spune că ar fi cauzat pierderea unui teritoriu valoros, inclusiv Cherson. Se spune că șeful Direcției SBU Cherson, generalul Serhiy Kryvoruchko, ar fi evacuat orașul, sfidând un ordin al președintelui. Singurul motiv pentru care invazia a fost atât de ușoară pentru trupele ruse a fost că ucrainienii nu au reușit să arunce în aer un pod important.

Agenții SBU au fugit

În general, se suspectează existența anumeroși spioni și simpatizanți ruși, în cadrul serviciului secret ucrainian. Între timp, șeful Centrului antiterorist al Biroului local din Herson este acuzat că ar fi informat forțele ruse despre locațiile minelor ucrainene, amplasate la nord de Crimeea. De asemenea, se spune că acesta ar fi ajutat la coordonarea unei rute aeriene pentru avioanele inamice, în timp ce el însuși fugea spre vest, într-un convoi de agenți SBU.

Presa occidentală se pregătește să dreagă busuioucul!

După ce a mințit din greu timp de luni de zile despre originile și mersul războiului din Ucraina, presa pregătește acum opinia publică americană, britanică și din alte țări occidentale pentru colapsul militar ucrainean. Trebuiau să o facă de mult timp! Presa occidentală a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a da apărării ucrainene aparențele unei forțe mult mai mari decât avea în realitate! Observatorii atenți au remarcat cum aceleași clipuri video cu tancuri rusești atacate, erau difuzate în mod repetat. Și cum contraatacuri locale erau descrise ca operațiuni strategice. Erorile rusești erau exagerate cu mult peste proporțiile lor reale. Pierderile rusești și adevărata dimensiune a pierderilor ucrainene erau mistificate, inventate sau pur și simplu ignorate. Dar condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat în timp, încetul cu încetul. Odată ce forțele ucrainene s-au blocat pe poziții defensive statice în zonele urbane și în centrul Donbasului, situația Ucrainei a devenit fără speranță. Însă, și această evoluție a fost descrisă ca un eșec al rușilor de a-și atinge „obiectivele”. Forțele de luptă terestre care imobilizează soldați pe poziții fixe pot fi cu ușurință identificate, localizate și distruse de la distanță. Atunci când mijloacele aeriene persistente de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere, cu sau fără oameni la bord, se află în legătură cu arme teleghidate precise ori cu sisteme de artilerie modernă alimentate cu informații riguroase, „menținerea pozițiilor” devine fatală pentru orice forță terestră. Acest lucru este cu atât mai adevărat în Ucraina, unde, de la primele acțiuni, a fost evident că Moscova se concentrează pe distrugerea forțelor ucrainene, nu pe ocuparea orașelor sau capturarea teritoriului ucrainean aflat la vest de Nipru. Rezultatul a fost anihilarea treptată a forțelor ucrainene. Doar alimentarea episodică cu arme din SUA și țările aliate a permis menținerea atâta vreme pe poziții a trupelor ucrainene. Trupe care, însă, acum, mor pe capete, din cauza războiului prin interpuși al Washingtonului.

Războiul Kievului cu Moscova este pierdut!

Forțele ucrainene au suferit pierderi ireparabile! Înlocuitori antrenați nu există în număr suficient pentru a mai influența soarta bătăliei. Pentru Ucraina, situația devine din ce în ce mai disperată, de la oră la oră. Nici un ajutor sau asistență militară a SUA ori a aliaților nu mai poate schimba această situație, cu excepția unei intervenții directe a forțelor terestre americane și NATO. Problema acum nu mai este cedarea, în favoarea Rusiei, de teritorii și populație în Estul Ucrainei, zonă pe care Moscova o controlează deja. Viitorul regiunilor Herson (Cherson) și Zaporojie, ca și al Donbasului, este deja tranșat. De asemenea, foarte probabil, Moscova va reuși să securizeze Harkov și Odessa, două orașe care, din punct de vedere istoric, sunt rusești și rusofone, precum și teritoriile înconjurătoare. Aceste operațiuni vor prelungi conflictul peste vară. Problema este cum mai pot fi oprite luptele. Încetarea luptelor la începutul toamnei depinde de doi factori-cheie. Primul este conducerea de la Kiev. Va accepta regimul Zelenski să își asume planul Biden, al unui conflict perpetuu cu Rusia?! Dacă administrația Biden se încăpățânează să se cramponeze de această strategie, Ucraina va continua să acționeze ca o bază pentru acumularea de noi forțe care să amenințe Rusia. Practic, asta ar însemna ca regimul de la Kiev să îndrepte țara spre o sinucidere națională, expunând teritoriile de la vest de Nipru unor lovituri masive și devastatoare din partea rachetelor cu rază lungă de acțiune rusești.

Europa trebuie să abadoneze Planul Biden!

Evident, acest curs al evenimentelor nu este inevitabil. Berlinul, Parisul, Roma, Budapesta, Bucureștiul, Sofia, Vilnius, Riga, Tallin și, da, chiar Varșovia, nu sunt obligate să urmeze orbește ordinele americanilor!   Europenii, la fel ca majoritatea americanilor, privesc deja cu îngrijorare spre abisurile unei recesiuni economice generale, pe care politicile lui Biden o creează. Spre deosebire de americani, care sunt condamnați să facă față consecințelor dramatice ale administrației actuale, guvernele europene pot abandona planul de război perpetuu gândit de Biden pentru Ucraina. Al doilea factor este Washingtonul însuși. După ce a vărsat peste 60 de miliarde de dolari, adică, mai mult de 18 miliarde pe lună, unui stat ucrainean care acum se prăbușește, întrebarea cheie este ce se va întâmpla cu milioanele de ucraineni din restul țării care nu au fugit?! Și de unde vor veni fondurile pentru a reconstrui societatea distrusă a Ucrainei, în condițiile unei crize economice globale aflată în plină expansiune?! Atunci când inflația costă acum gospodăria americană medie cu 460 de dolari pe lună, în plus, pentru a cumpăra aceleași bunuri și servicii ca anul trecut, este foarte posibil ca Ucraina să se scufunde în tăcere, sub valuri, ca Titanicul, fără a stârni emoții prea mari din partea opiniei publice americane. Politicienii cu experiență știu că atenția americanilor asupra subiectelor de dincolo de granițele țării este atât de scurtă, încât o recunoaștere a înfrângerii Ucrainei  ar avea consecințe imediate puține sau deloc.

Se adună efectele eșecurilor strategice!

Totuși, efectele eșecurilor strategice din Afganistan, Irak, Libia și Siria se adună! În anii 1980, General Motors a visat să dicteze tipul de automobil pe care americanii să îl cumpere. Dar consumatorii americani au avut alte idei. De aceea, General Motors, care a dominat piața timp de 77 de ani, și-a pierdut poziția de lider, în favoarea Toyota. Washingtonul nu poate dicta toate deznodămintele și nici nu poate scăpa de răspundere pentru cheltuielile sale nebunești, nici pentru că a ruinat prosperitatea americanilor! În noiembrie, americanii vor merge la urne. Alegerile vor însemna mai mult decât un test pentru corectitudinea procesului electoral. Ele vor însemna și o asigurare că Biden va fi ținut minte pentru încăpățânarea lui. Pentru refuzul său de a schimba direcția, ca Herbert Hoover, în 1932. Democrații își vor aminti că predecesorii lor din Partidul Democrat s-au hrănit electoral din catastrofa Hoover, mai bine de jumătate de secol. Republicanii ar putea ajunge și ei în situația de a se hrăni electoral din catastrofa Biden cincizeci de ani de acum încolo!

Înfrângerea Rusiei – o iluzie deșartă!

Iluziile Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă s-au risipit. Rusia a dovedit că are capacitatea militară de a distruge infrastructura ucraineană și de a câștiga teritorii în regiunea Donbas și pe coasta Mării Negre. Nici sancțiunile financiare occidentale, mult mai puțin eficiente decât recunosc guvernele care le-au impus, nu au avut efecte vizibile. Excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT nu a fost „ opțiunea nucleară” pe care mulți o visau. Potrivit Fondului Monetar Internațional, economia Rusiei se va contracta cu circa 8,5% în 2022 – rău, dar deloc catastrofal! Însă, sancțiunile creează consecințe economice grave pentru Statele Unite și în special pentru Europa! Inflația din SUA este la un nivel maxim din ultimii 40 de ani și este probabil să persiste din cauza lichidităților de trilioane de dolari care au fost create de Rezerva Federală în ultimii ani. În același timp, economiile americane și europene încetinesc și se contractă, pe măsură ce perturbările lanțurilor de aprovizionare provoacă escaladări nemaivăzute ale prețurilor și penurii de materii prime și alimente. Poziția politică internă a președintelui american Joe Biden este slabă și va slăbi și mai mult, pe măsură ce dificultățile economice cresc. Sprijinul public pentru război va scădea, pe măsură ce economia se sufocă. Partidul Republican este divizat din cauza războiului, fracțiunea Trump nu prea interesată să confrunte Rusia cu Ucraina. Democrații, de asemenea, sunt din ce în ce mai supărați de stagflația care va costa partidul majoritatea într-una sau chiar în ambele Camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie.

Colaps modial, din cauza tâmpeniilor făcute de americani!

De asemenea, consecințele economice negative ale regimului de război și sancțiuni vor atinge proporții îngrozitoare în zeci de țări în curs de dezvoltare, care depind de importurile de alimente și energie. Dislocările economice din aceste țări vor duce la apeluri urgente la nivel mondial, pentru a pune capăt războiului și regimului de sancțiuni. Între timp, Ucraina continuă să sufere grav în ceea ce privește decesele, dislocarea și distrugerea. FMI prognozează o contracție de 35% a economiei Ucrainei în 2022, reflectând distrugerea brutală a locuințelor, a fabricilor, a stocurilor feroviare, a capacității de stocare și transport a energiei și a altor infrastructuri vitale. După victoriile în serie ale rușilor, nu mai este posibil să se stabilească pacea în Ucraina pe baza parametrilor care erau pe masă la sfârșitul lunii martie: neutralitate, garanții de securitate, un cadru de abordare a Crimeei și Donbasului și retragerea Rusiei. 

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…