Turcia: Inflația crește la aproape 70%

În Turcia, inflația s-a intensificat din nou. Prețurile de consum au crescut cu 69,8% în aprilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, a anunțat vineri biroul de statistică de la Ankara. Aceasta este cea mai mare rată de la sfârșitul anului 2022. Analiștii se așteptau la o rată medie de 70,1%.

Banca centrală a țării luptă împotriva inflației cu rate ridicate ale dobânzilor cheie. Cu toate acestea, cea mai importantă rată a dobânzii băncii centrale, de 50%, este încă semnificativ mai mică decât rata inflației. Prin urmare, rata reală a dobânzii reprezentative este negativă, ceea ce stimulează activitatea economică – și, prin urmare, inflația – mai degrabă decât să o încetinească.

Rata reală negativă a dobânzii este, de asemenea, considerată un motiv important pentru moneda națională slabă, lira, deoarece face ca o investiție financiară în Turcia să fie mai puțin atractivă pentru investitorii străini. Rata de schimb a lirei atât față de dolarul american, cât și față de euro este aproape de minime record. Moneda națională slabă face ca bunurile și serviciile importate să fie mai scumpe, alimentând astfel inflația în țară.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…