Potrivit publicației krone.at., președintele rus, Vladimir Putin, a sosit marți în capitala Iranului, Teheran, pentru un summit cu omologii săi iranieni și turci. Războiul din Ucraina este doar un subiect secundar la întâlnirea cu mullahii de la Teheran. Rusia și Iranul sunt mai preocupate de prevenirea unei ofensive turcești în Orientul Mijlociu.
În timp ce războiul din Ucraina se îndreaptă, încet, dar sigur, spre un deznodământ ușor de anticipat, respectiv, victoria Rusiei împotriva unei armate sprijinită cu arme, bani și logistică de toate țările occidentale, șeful Kremlinului a călătorit marți, 19 iulie, la Teheran, pentru a discuta despre un alt teatru de război de lungă durată cu participare rusă – Siria. Acolo, însă, Putin vrea să prevină o ofensivă militară planificată de președintele turc Recep Erdogan împotriva unităților kurde din nordul țării, cu sprijinul mullahilor iranieni de la Teheran, care joacă și un rol militar important în Siria.
Erdogan nu poate mișca fără binecuvântarea lui Putin!
Rusia și Iranul sunt aliate cu regimul președintelui sirian Bashar al Assad, care ar fi încetat de mult să mai fie la putere fără sprijinul militar din partea Moscovei și Teheranului. Desigur, SUA și NATO ar fi dorit și aici o schimbare de regim, după modelul irakian. Turcia, pe de altă parte, este aliată cu opoziția islamică, în mare parte, radicală, din Siria. Relația dintre Ankara și Moscova este la fel de ambivalentă în ceea ce privește Siria, ca și în ceea ce privește Ucraina, unde Turcia a oferit Kievului sprijin militar, de exemplu, cu drone, dar nu a susținut sancțiunile împotriva Rusiei. Erdogan încearcă, de asemenea, să folosească acest statut special, pentru a avansa negocierile dintre părțile în conflict – de exemplu, cele privind exporturile de cereale ucrainiene, care au fost blocate de Moscova până acum. Un subiect care a fost pe ordinea de zi și la întâlnirea lui Erdogan cu Putin de la Teheran. Tema principală este însă ofensiva militară planificată de președintele turc împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei, pe care Turcia le-a clasificat drept alcătuite din teroriști. Ankara insistă asupra unui coridor de securitate de 30 de kilometri de-a lungul frontierei sirio-turce, lucru promis în urmă cu trei ani. Cu toate acestea, din cauza suveranității aeriene ruse asupra zonei, Erdogan are nevoie de aprobarea lui Putin pentru acțiunea militară.
Miza: teroriștii Statului Islamic din închisorile păzite de kurzi!
Cu toate acestea, șeful de la Kremlin și Iranul nu au absolut nici un interes în acest lucru. Ei se tem pe bună dreptate că, un atac turc asupra kurzilor, ar putea insufla o nouă viață Statului Islamic (IS). Pentru că, pe teritoriul kurd, se află închisorile în care sunt închiși foștii luptători IS, închisori păzite de unități kurde. Dacă ar trebui să se apere împotriva atacurilor turcești, pare inevitabil ca paza închisorilor să fie neglijată. Eliberarea teroriştilor ar fi doar o chestiune de timp. Și asta nu ar constitui o problemă numai pentru Siria! Este a doua călătorie oficial cunoscută a lui Putin în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.