Italia urmează să organizeze alegeri generale în această toamnă, după ce președintele Sergio Mattarella a dizolvat oficial, Parlamentul, joi, 21 iulie.
Potrivit informațiilor furnizate de euronews.com, decizia a venit după ce prim-ministrul Mario Draghi și-a prezentat demisia, ca urmare a boicotării votului de încredere a aliaților-cheie din coaliția de dreapta. Draghi, economist și fost președinte al Băncii Centrale Europene, va rămâne la conducerea unui guvern interimar. Alegerile, care urmează să aibă loc pe 25 septembrie, vor constitui al doilea tur de scrutin din Italia, în ultimii patru ani.
„Guvernul și-a depus demisia […] Le-am mulțumit lui Mario Draghi și miniștrilor pentru angajamentul lor în aceste 18 luni!”, a declarat Mattarella joi la Palatul Quirinale.
„Guvernul se confruntă cu limitări în activitățile sale, dar are instrumentele necesare pentru a funcționa în aceste luni, înainte de sosirea noului Executiv…Sunt multe sarcini de îndeplinit în interesul Italiei!”- a adăugat el.
Guvernul interimar al lui Draghi a decis data alegerilor generale la scurt timp după dizolvarea Parlamentului, stabilind alegerile pentru ultima duminică din septembrie.
Criză peste criză, dar ne ținem cu coada pe sus în privința sancțiunilor conrea Rusiei, care ar rezolva, parțial, problemele!
Italia așteaptă să implementeze programul său de redresare după pandemie, finanțat de Uniunea Europeană, într-un moment de inflație și incertitudine economică, legată de sancțiunile împotriva Rusiei, din care Italia are numai de pierdut. De câștigat, au americanii,care-și vând gazul lor petrolier lichefiat la prețuri de circa 4 ori mai mari ca gazul rusesc.
Mattarella a cerut ca criza politică să fie rezolvată cât mai curând posibil, pentru a garanta „colaborarea din ce în ce mai necesară la nivel european și internațional”.
„Sper, chiar și pe tonul intens dialectic al campaniei electorale, la o contribuție constructivă în interesul Italiei!” – a declarat președintele italian. Noi nu prea vedem cum ar putea ieși Italia din criza profundă în care a ajuns cu Mario Draghi la cârmă, scufundată într-un abis al datoriilor de circa 2500 de miliarde de dolari!