Mega-secetă: Italia e nevoită să raționalizeze apa potabilă!

Nordul țării se confruntă cu o secetă istorică

Căldura și ploile puține duc în prezent la o secetă istorică în nordul Italiei – 125 de comunități au primit ordin să raționeze apa potabilă!

Regiunile Piemont și Lombardia, în special, sunt grav afectate de secetă. Prin urmare, acestor provincii li s-a cerut recent să oprească sau să limiteze alimentarea cu apă potabilă a gospodăriilor, pe timp de noapte. Asociația furnizorilor de apă și energie Utilitalia a tras un semnal de alarmă în contextul secetei extreme, mai ales în zonele prin care trece Po, cel mai lung râu al Italiei.

„Situația se înrăutățește!”

Agenția responsabilă cu apa a raportat cea mai gravă secetă și cel mai scăzut nivel al apei din ultimii 70 de ani. În multe locuri, din râul care, în mod normal, are un debit puternic, a rămas doar un firicel de apă. „Situația se înrăutățește din ce în ce mai mult!”- a declarat Meuccio Berselli, pentru agenția de presă Ansa. „În unele zone, nu a plouat de 110 zile”. Zeci de comunități folosesc deja cisterne pentru a transporta apă, deoarece rezervoarele de apă sunt goale. Alberto Cirio, președintele regiunii Piemonte, a trimis de asemenea o cerere la autoritățile centrale din capitala Italiei pentru a declara stare de calamitate în agricultură. Ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a anunțat înființarea unui Comitet Național de Coordonare a Observatorilor la Autoritățile pentru Bazine. „Înființăm o masă politică instituțională de mare profil, pentru a face o imagine de ansamblu asupra măsurilor la nivel național!”- a spus ministrul italian.

Probleme și în centrul țării

Starea de alertă se extinde rapid și în centrul Italiei, potrivit raportului asociației consorțiilor de recuperare, care vorbește despre „primul sezon în care consecințele schimbărilor climatice în Peninsulă sunt masiv evidențiate”. În Toscana, de exemplu, râul Arno are debitele înjumătățite față de media lunară, iar Ombrone este redus la o stare torenţială. În regiunea Marche, râul Sentino atinge deja un minim istoric, precum și cursurile de apă Esino și Nera. În Umbria, rezervoarele Lacului Trasimeno și barajul Maroggia s-au redus, practic, la jumătate, față de anii precedenți, iar Tibrul a înregistrat cel mai scăzut nivel din 1996. În Lazio, situația râului Aniene este gravă, debitul râului Sacco se prăbușește și aceeași soartă o au și nivelurile lacurilor Nemi și Bracciano, care sunt în scădere drastică. Apa a devenit peste tot o resursă rară și prețioasă. Federico Caner, consilier din Veneția și coordonator al sectorului agricol al Conferinței Regiunilor, spune că, dacă situația continuă, vor fi obligați să ceară guvernului să intervină, pentru a impune folosirea apei pentru uz uman și agricol cu prioritate față de folosirea ei pentru producerea energiei, ajungând astfel, în mod inevitabil, să pună în dificultate un sector deja greu încercat de evenimentele internaționale și de criza energetică europeană. Compania Edison, în acord cu regiunea Lombardia, a decis să mărească degajările de apă, în aval de rezervoarele Valtellina, pentru următoarele zece zile. O alegere care va reduce și mai mult producția de energie hidroelectrică, deja în scădere cu peste 50% față de mediile istorice. Cu toate acestea, alarma privește cel mai mult sectorul agricol. Consorțiul de Recuperare Burana, care se ocupă de o porțiune mare de teren agricol din Emilia-Romagna, spune că, dacă această situație persistă, nu vor mai exista condiții pentru a extrage apa din Po și, prin urmare, pentru a iriga câmpurile. De aici și apelul, împărtășit oarecum de toți factorii din această afacere, de a „folosi cu atenție resursele limitate de apă disponibile”.  Coldiretti, cea mai mare asociație din sectorul agriculturii italiene, trage de asemenea un semnal de alarmă cu privire la seceta devastatoare. Conform reprezentanților asociației, mai mult de o pătrime din teritoriul național italian (28%) este în pericol de deșertificare. Dar, partea cea mai îngrijorătoare, au mai precizat cei de la Coldiretti, este înaintarea panei saline, provocată de creșterea cotelor mării, care face imposibilă cultivarea în zonele deltei, din cauza nivelului ridicat de apă sărată, care ajunge în râuri.

A fost declarată starea de urgență!

Mâine, 18 iunie,  de Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei – este planificată o întâlnire de criză la Roma, cu ministrul Agriculturii, Stefano Patuanelli. Attilio Fontana, președintele Regiunii Lombardia, a anunțat vineri că va declara stare de urgență. Situația este „dramatică”, și nu numai în Lombardia, ci și în Piemont, Emilia-Romagna și Veneto.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 10, 2024
    Austria suspendă procesarea cererilor de azil pentru refugiații din Siria

    Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat luni suspendarea procesării cererilor de azil ale refugiaţilor sirieni, în urma căderii regimului preşedintelui Bashar al-Assad la Damasc, transmite AFP. ”Începând de acum,…

    • decembrie 6, 2024
    Linșajul mediatic împotriva lui Călin Georgescu

    Într-un editorial publicat în ziarul Cotidianul, Cornel Nistorescu face o analiză extrem de pertinentă la ce se întâmplă acum în România: Călin Georgescu, care a câștigat turul întâi al alegerilor…