Pe când și taxa pe aerul respirat, la oameni?!
Potrivit unui nou proiect, fermierilor din Noua Zeelandă li se va cere să plătească pentru emisiile de gaz metan ale animalelor lor, începând cu 2025
După cum se știe, emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă una dintre problemele majore ale schimbărilor climatice. Guvernul Noii Zeelande a propus o nouă modalitate de combatere a acesteia: fermierii ar trebui să plătească pentru râgâielile și pârțurile animalelor! Noua Zeelandă este o țară progresistă, prietenoasă cu mediul. Dar și o țară în care sunt mai multe oi și vite decât oameni. La cinci milioane de oameni, există 10 milioane de bovine și 26 de milioane de oi! Deci, o mulțime de râgâieli burps și pârțuri!… Aproape jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră provin din agricultură, în mare parte, este vorba de metan, dar emisiile agricole au fost până acum scutite de schema de comercializare a emisiilor a țării, atrăgând critici la adresa angajamentului guvernului de a aborda încălzirea globală. Potrivit proiectului întocmit de guvern și reprezentanți ai sectorului agricol, fermierii vor trebui să plătească pentru emisiile de gaze ale animalelor, din 2025. Gazele agricole de scurtă durată și de lungă durată sunt tarifate separat, deși se intenționează să se utilizeze o singură măsură pentru a calcula volumul acestora.
Metanul stochează căldura în atmosferă!
Potrivit Centrului de Cercetare și Conștientizare a Mediului al Universității din California, oile, vacile și alte animale care pasc, fermentează ceea ce mănâncă, în interiorul corpului lor. Metanul este produs ca un produs secundar al digestiei, care este eliminat apoi în atmosferă. Metanul este un gaz cu efect de seră, care captează căldura în atmosferă. Dar el este atât de puternic vizibil, încât sateliții de înaltă rezoluție au fost capabili să detecteze emisii mari de metan, dintr-un țarc de vite din California, potrivit companiei de date de mediu GHGSat. Deci, râgâielile vacilor erau, practic, vizibile din spațiu!
Premieră în ridicol!
Impozitarea emisiilor agricole ar face din Noua Zeelandă prima țară care îi va face pe fermieri să plătească pentru gazele produse de vacile sau oile lor! „Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o punem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a prețurilor emisiilor din agricultură, va juca un rol cheie asupra modului în care putem realiza acest lucru!”- a declarat secretarul neozeelandez pentru schimbări climatice, James. Shaw, potrivit agenției de presă Reuters. Propunerea oferă stimulente fermierilor pentru a reduce emisiile de metan, prin aditivi pentru hrana animalelor, în timp ce silvicultura la fermă poate fi folosită pentru a compensa emisiile. Veniturile din schema de taxe pe emisiile de metan ale vitelor și oilor vor fi investite în servicii de cercetare, dezvoltare și consiliere pentru fermieri. În ceea ce privește propunerea guvernului Noii Zeelande, o decizie finală este așteptată în decembrie 2022.
Așteptăm și un proiect de lege pentru o taxă pe aerul respirat, la oemeni!