
Ce înseamnă „progresia la rece” și de ce anularea ei ar aduce beneficii doar bogaților!
Guvernul Nehammer a anunțat că va elimina “progresia la rece”. Conform publicației neuezeit.at, acest lucru ar fi menit, susțin guvernanții, să uşureze povara cetăţenilor care suferă în prezent de pe urma inflaţiei. Dar ce este progresia la rece?! Pe cine afectează ea? Și cine va beneficia de pe urma desființării ei? Studiile dovedesc că veniturile mari și medii beneficiază cel mai mult de abolirea progresiei la rece. Veniturile mici sunt mai puțin afectate de inflație.
Cu ce se mănâncă progresia la rece?
Austria are un sistem fiscal progresiv. Aceasta înseamnă că cine câștigă mai mult, plătește și mai multe taxe. Venitul anual de până la 11.000 de euro este scutit de impozit în Austria. Veniturile de la 11.000 la 18.000 de euro, sunt impozitate cu 20%. Aceasta continuă, până la cota maximă de impozitare de 55%, care se plătește de către cei care au venituri de peste un milion de euro. Mai simplu, progresia la rece se deplasează la o cotă de impozitare mai mare. Probabil, salariile vor fi ajustate la inflație în lunile următoare. Ca urmare, veniturile multor oameni alunecă într-o categorie de impozitare mai mare. Așa că plătesc mai multe taxe, chiar dacă nu pot cumpăra mai mult cu banii lor decât înainte de ajustare/majorare. Cu toate acestea, se vorbește de progresie la rece doar dacă se alunecă într-o cotă de impozitare mai mare, din cauza ajustării salariilor la inflație. Dacă salariul crește pentru că sunteți promovat sau treceți la un loc de muncă mai bine plătit și, prin urmare, plătiți mai multe taxe, acest lucru nu se încadrează în progresia la rece.
Multe țări au legiferat anularea progresiei la rece. În Elveția, de exemplu, guvernul trebuie să ajusteze anual ratele de impozitare pentru inflație. De asemenea, cotele de impozitare sunt ajustate în mod regulat la inflație în alte țări, precum Belgia, Danemarca sau SUA. Acest lucru ar trebui să se întâmple și în Austria.
Cine va beneficia de anularea progresiei la rece?!
Progresia la rece nu afectează toți contribuabilii în aceeași măsură! Persoanele cu venituri mari sunt mai afectate. Prin urmare, ei ar beneficia mai mult de abolirea progresiei la rece, decât oamenii cu venituri mici. Institutul Momentum a calculat că, dacă progresia rece ar fi abolită în 2022, gospodăriile din treapta a cincea inferioară a grupelor de venituri, ar avea doar 72 de euro în plus, în fiecare an. În schimb, veniturile din clasamentul al cincilea ar crește cu 552 de euro mai mult, pe an. Dar tocmai categoriile cu venituri mici sunt cele care suferă cel mai mult de pe urma inflației actuale! Pentru că ei cheltuiesc cei mai mulți bani pe chirie, electricitate și alimente, în raport cu veniturile lor.
Prețurile continuă să crească, profitorii crizei nu sunt impozitați!
Opoziția critică pachetul de ajutor al Guvernului. Pe lângă eliminarea progresiei la rece, aceasta include și o reducere a costurilor nesalariale cu forța de muncă, o ajustare automată a prestațiilor sociale la inflație și unele plăți unice. Purtătorul de cuvânt al Miniserului de Finanțe, Jan Krainer, critică faptul că nici un preț nu va scădea, ca urmare a pachetului și nici un singur beneficiar nu va plăti un impozit mai mare! Profiturile excedentare, legate de criză, de exemplu de la companiile energetice precum OMV, nu sunt impozitate!
Deseori anunțată, niciodată implementată!
De ani de zile, abolirea progresiei la rece a fost anunțată din nou și din nou. În special, în campaniile electorale, progresia la rece și abolirea ei este un subiect intens dezbătut. A fost promis ultima dată de ÖVP, în timpul campaniei electorale din 2019. În „reforma fiscală eco-socială” din toamna trecută, însă, nu s-a mai pomenit despre desființarea progresiei la rece. Însuși cancelarul de atunci, Sebastian Kurz a spus că veniturile mari și medii, în special, ar beneficia de abolirea progresiei la rece. În situația actuală, care se preocupă în special de ameliorarea veniturilor mici, ar trebui acum desființată!