Sindicatele acuză Guvernul: Măsurile anticriză nu vor reduce prețurile și nici inflația!

Federația Sindicatelor avertizează că plățile unice nu rezolvă nimic pe termen lung!

Federația Sindicatelor din Austria – ÖGB, analizează pachetul anti-inflație anunțat de Guvern. Pe lângă valorificarea beneficiilor sociale, pachetul implică prea multe plăți unice, în timp ce măsurile structurale nu vor veni decât anul viitor.

Propunerile sindicatelor – ignorate de Executiv!

Presiunea acumulată de ÖGB pentru măsuri de ajutor a adus în sfârșit Guvernul la acțiune. Pe 23 iunie, pachetul anti-inflație al guvernului federal a fost adoptat în Parlament. Cu toate acestea, analiza ÖGB arată că pachetul are și multe dezavantaje, pe lângă unele aspecte pozitive.  

„În aspectele sale eficiente pe termen scurt, constă aproape exclusiv din plăți unice și este discutabilă în ceea ce privește politica de distribuție din mai multe puncte de vedere”, a comentat președintele ÖGB, Wolfgang Katzian, după primul anunț. În ziua deciziei Consiliului Național, președintele ÖGB a rămas la evaluarea sa: „Din păcate, nu este o surpriză pentru noi că aceste măsuri nu vor fi suficiente!… S-ar putea face ceva în privința situației catastrofale!”- a continuat Katzian. Propunerile ÖGB sunt pe masă de luni de zile. Faptul că majoritatea așa-ziselor măsuri pe termen scurt nu vor veni deloc până în octombrie sau chiar în 2023 este o mare problemă: „Este probabil să existe viziuni diferite despre termenul scurt. . Dacă o persoană rămâne fără bani, atunci octombrie este foarte departe”, spune Katzian. Pentru ca este clar:

ÖGB critică ajustările inflației

Potrivit Guvernului, pachetul de măsuri ar trebui să aducă o reducere de șase miliarde de euro în acest an și circa 28 de miliarde de euro până în 2026. Mai presus de toate, Katzian salută ajustarea la inflație a prestațiilor sociale și familiale, cerută în mod repetat de ÖGB. Sindicaetle evaluează la fel de pozitiv creșterea deducerilor, deoarece acestea sunt independente de venituri și, prin urmare, îi scutesc pe cei care nu plătesc impozitul pe salariu.

Plățile unice nu compensează creșterile de prețuri!

Pe lângă aceste abordări pozitive, există mai multe puncte care provoacă critici la o inspecție mai atentă. „Plățile unice nu încetinesc creșterea ratei inflației, nivelul prețurilor crește permanent!”- spune Katzian, explicând cel mai mare defect al pachetului de ajutor guvernamental.

„Multe dintre măsuri nu sunt eficiente pe termen lung! Anul acesta, majoritatea simt ușurarea”, explică expertul în economie al ÖGB, Miriam Baghdady. Dar prețurile vor continua să crească, iar plățile unice se vor epuiza rapid.

Nu există un ajutor real din partea Guvernului!

Accentul pachetului pe plățile unice înseamnă că reglementarea chiriei, reducerile de TVA la alimente și combustibil rămân absente! Taxa specială pe profiturile excedentare de la companiile energetice și plafonul prețului gazelor pentru centralele electrice rămân pe lista de solicitări a ÖGB. „Acestea sunt măsurile care ar fi trebuit luate încă cu luni în urmă, pentru a ușura pe termen lung situația angajaților, companiile, familiile și pensionarii! Pensionarii nu primesc aproape nimic din acest pachet de ajutor!”- spune Katzian.

Ajutoarele sociale lasă oamenii sub pragul sărăciei!

Deși este bine că beneficiile sociale sunt, în sfârșit, majorate, această măsură nu este suficientă! La urma urmei, multe beneficii sociale rămân sub pragul sărăciei! „Acest lucru se aplică asistenței sociale, ajutorului de șomaj și ratei de referință a indemnizației compensatorii, adică sprijinul central, de care depind mulți oameni!”- a criticat președintele ÖGB ajutoarele guvernamentale. Valorificarea anuală nu îi jută pe cei cu venituri mici să rezolve problema acută a sărăciei, în contextul exploziei inflației.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena.

  Partidul Libertății a început oficial campania electorală pentru UE vineri – și a trebuit să experimenteze un atac asupra „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena. Cu toate…

  Kickl deține în mod clar locul 1, SPÖ și ÖVP calcă pe apă

  Consiliul Național urmează să fie reales în 141 de zile – mai exact pe 29 septembrie. Și vor fi alegeri istorice cu un cutremur electoral. Pentru prima dată în istoria…