Războiul a devenit o afacere foarte profitabilă pentru traficanții de persoane!
Potrivit Ministerului de Interne, războiul din Ucraina alimentează din nou afacerile traficanților de persoane! Ei profită de faptul că granițele din Europa sunt deschise din cauza războiului, chiar și pentru migranții din țări care nu au nicio șansă de azil în Austria. În prezent, un număr deosebit de mare de oameni din India, Pakistan, Algeria, Tunisia și Maroc sunt reținuți, conform unei declarații de luni, 20 iunie, a ministrului de Interne, Gerhard Karner (ÖVP), făcută la o conferință de presă la Viena. Karner și Gerald Tatzgern, șefii Biroului Central pentru combaterea contrabandei de persoane din cadrul Oficiului Federal de Poliție Criminală, au prezentat raportul privind contrabanda din 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților. Cifrele au fost mai mari doar în anii 2015 și 2016, când au fost modelate de valul de refugiați din timpul războiului civil sirian. Pentru acest an, numărul reținerilor din primele cinci luni indică o nouă creștere. Ministrul de Interne nu a vrut însă să dea cifre exacte.
„Ultimul an a fost marcat și de pandemie!”- a spus Karner. Asta mai împiedica, cumva, afacerile contrabandiştilor. Cu toate acestea, a existat o creștere semnificativă a arestărilor de traficanți de persoane. În 2020 – influențat și de pandemie – au fost 311 persoane arestate sub suspiciunea de contrabandă cu ființe umane. În 2021, acest număr a urcat la 441- cel mai mare număr din ultimii cinci ani. Anul acesta au fost deja peste 200 de arestări, în primele cinci luni.
76.000 de refugiați de război în Austria!
Războiul din Ucraina are un impact puternic și asupra situației refugiaților din Austria. Potrivit lui Karner, în țară sunt deja 76.000 de refugiați de război. 56.000 sunt în îngrijire de bază. Anul acesta au fost emise 9.000 de decizii de azil aprobate, plus circa 20.000 de decizii negative. Situația cauzată de război se observă și în activitatea ofițerilor de poliție, a Armatei și a organizațiilor de ajutor umanitar din Burgenland. Potrivit agenției APA (Austria Presse Agentur-n.n), birourile de înregistrare a imigranților, de la punctele de trecere a frontierei sunt, în prezent, depășite. Capacitatea acestora ar trebui să fie de șase până la șapte ori mai mare, pentru a putea face față bulucelii de la birourile de înregistrare. Rezultatul este că numeroși oameni sunt nevoiți să stea la granițe câteva zile, în căldura înăbușitoare, fără locuri de dormit adecvate, instalații sanitare, aprovizionare cu apă și alimente, personal de sprijin și îngrijiri medicale. Karner a spus că vor evalua situația și „vor reacționa cât mai repede posibil, dacă va fi necesar”.
Europa privește în altă parte!
Aceste declarații au fost respinse de sediul poliției de stat din Burgenland. Există zone de așteptare în care oamenii pot aștepta în corturi, pentru înregistrare, a spus un purtător de cuvânt pentru APA. Asistența medicală este asigurată de Crucea Roșie, asigurarea cu apă și hrană – de către polițiști și membri ai forțelor armate. Refugiații trebuie să rămână peste noapte la graniță doar în cazuri excepționale. O sală – așa-numita Sala Nord – a fost amenajată cu paturi pentru ei. Guvernatorul regiunii Burgenland, Hans Peter Doskozil (SPÖ), a subliniat din nou luni, în timpul unei conferințe de presă, că situația de la graniță îi amintește de criza refugiaților din 2015. „Pe atunci, oamenii au început să aibă grijă de refugiați cu ajutorul Crucii Roșii, la începutul verii, deoarece Executivul și Armata, pur și simplu, nu se puteau înțelege!”- a spus el. Peste 1.000 de imigranți sunt înregistrați la granițe în fiecare săptămână, uneori chiar și 500 într-o zi! În unele cazuri, solicitanții de azil trebuie duși în alte state federale cu autobuzul, pentru a elibera locurile și a degaja autoritățile de la graniță. Doskozil cere, prin urmare, mai mult personal, contramăsuri din partea guvernului federal și o soluție europeană: „În realitate, Europa privește în altă parte, Austria privește în altă parte!”, a spus el.