O politiciană de origine română din Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ), Ramona Miletic, a fost atacată cu ouă de către vienezi furioși. Incidentul a avut loc la un festival local în districtul vienez Simmering, sâmbăta trecută, pe 6 iulie.
Acesta este doar al doilea incident în care imaginea Partidului Social Democrat din Austria este afectată de un astfel de scandal.
Deși austriecii sunt cunoscuți pentru toleranța și calmul lor, incidentul nu este tocmai surprinzător.
Nemulțumirile alegătorilor față de Ramona Miletic, care a devenit politician în Austria, au atins cote maxime. Vienezii o acuză pe Miletic că nu a făcut nimic pentru ei, în ciuda funcției importante pe care o deține și a promisiunilor făcute în campania electorală.
Ramona Miletic a dorit foarte mult o carieră politică și a renunțat la cetățenia română pentru cea austriacă. Cu toate acestea, ea s-a prezentat social-democraților austrieci ca reprezentantă a comunității românești, a doua ca mărime din Viena.
Nemulțumirile vienezilor față de Miletic au culminat cu atacul cu ouă. În noiembrie 2020, românca a fost aleasă viceprimar al districtului Simmering din Viena. De atunci, nemulțumirea principalelor minorități din district, română și turcă, a crescut constant față de Miletic, culminând cu cel mai rușinos incident din ultimii 30 de ani pentru SPÖ – Partidul Social Democrat din Austria.
Miletic este membră a SPÖ de aproximativ 11 ani, dar activitatea ei, sau mai precis lipsa acesteia, riscă să afecteze chiar și imaginea primarului general al Vienei, Michael Ludwig, și el politician SPÖ. În districtul Simmering trăiesc 100.000 de cetățeni, dintre care 2800 sunt români.
Mein Bezirk a relatat că în timpul unui festival local organizat de SPÖ Simmering în Svetelskyplatz, sâmbăta trecută, pe 6 iulie, primarul districtului Thomas Steinhart și adjuncta sa, Ramona Miletic, au fost atacați de persoane necunoscute.
Într-un comunicat al SPÖ se precizează că Miletic a fost lovită în cap cu un ou. „Atacul contrazice principiile unui dialog respectuos și constructiv. Avem nevoie urgentă de mai multă toleranță și respect în relațiile dintre noi. Diversitatea politică este garantul unei democrații puternice”, se arată în comunicat.