Ultimă oră – Guvernul a modificat legea care le permite românilor să plece în străinătate cu minori

Guvernul a adoptat, joi o hotărâre care stabileşte eliminarea obligaţiei persoanei fizice majore alta decât părinte sau tutore, care însoţeşte minorul la ieşirea din ţară, de a prezenta certificatul de cazier judiciar. Poliţiştii de frontieră pot verifica situaţia judiciară a însoţitorilor adulţi ai minorilor, prin intermediul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS, iar cazierul judiciar poate fi emis pe loc.

Poliţiştii de frontieră au acces la cele mai recente informaţii cuprinse în certificatul de cazier judiciar al unei persoane.

Mai precis, Executivul a adoptat hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006.

Prevederile au fost deja cuprinse în Legea nr. 329 din 2023 care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, iar acum se elimină şi din Normele metodologicem mai precizează comunicatul de presă al Executivului.

În plus, este reglementată posibilitatea de expediere a paşaportului simplu electronic, prin servicii de curierat, la orice adresă de pe teritoriul României, cu costurile acoperite de solicitant, expedierea în cauză realizându-se în contul sumei plătite cu titlu de contravaloare a paşaportului. Sistemul va fi operaţionalizat de la data asigurării condiţiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…