Testamentul chirurgului Lucian Duță pentru mahării din SRI

SCRIS DE: RĂZVAN SAVALIUC

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. chirurg Lucian Duță, a fost închis la Penitenciarul Rahova. Acolo unde Sistemul i-a pregătit patul.

Într-o emisiune înregistrată dinainte de previzibila condamnare definitivă la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, dispusă săptămâna trecută de Curtea de Apel București – difuzată duminică seara la emisiunea “Culisele Statului Paralel” de la Realitatea Plus, moderată de colega mea Anca Alexandrescu – dr. Duță a lasat un “testament” prin viu grai pentru Statul Paralel. Căci chirurgul Lucian Duță a fost executat la scenă deschisă de Statul paralel, fără drept de apel.

Mă așteptam ca “testamentul” să fie o mărturisire forte, una până la capăt, cu nume și prenume, dar nu a fost. Ea doar a atins, cu subînțelesuri, fondul a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 12 ani la CNAS, unde sistemul a organizat o licitație pentru sistemul informatic din Sănătate, a cărui beneficiar a fost, printre alții, Serviciul Român de Informații. Un sistem de tip Big Brother, prin care datele medicale ale tuturor cetățenilor să poată fi controlate de SRI.

Este fără dubiu că au existat generali de prim rang implicați în licitația al cărei caiet de sarcini a fost pritocit și semnat de ofițeri SRI. Nimeni nu a explicat până azi ce a căutat SRI în această afacere, a căror comisioane au fost de ordinul milioanelor, dacă nu chiar a zecilor de milioane de euro. Comisioane plătite de două firme de software, care au colaborat îndelung cu Statul paralel și au primit protecția acestuia. Firme ale căror directori au fost denunțătorii de serviciu folosiți de DNA, inclusiv în această speță, declarațiile acestora fiind temelia materialului acuzator împotriva chirurgului Lucian Duță.

Ce sa vezi, însă, deși denunțătorii sunt cei care au dat milioanele prin conturi sau la valiză, aceștia nu au fost puși niciodată sub acuzare, astfel încât, deși vorbim de aceeași rezoluție infracțională, denunțătorii protejați de sistem au scăpat, la ei aplicându-se prescripția, în timp ce dr. Lucian Duță s-a dus la pușcărie, fără ca onor completul de la CA București, care l-a condamnat definitiv (compus din judecătoarele Alina Guluțanu și Daniela Panioglu) să țină cont de Deciziile CCR pe prescripție.

Deci, denunțătorii care au dat au scăpat, în timp ce doctorul care a luat, a sfârșit condamnat! Curat murdar!

Și prin ce schemă: cu puțin timp înainte de data pronunțării, la Parchetul Curtii de Apel Constanța s-a început urmărirea penală împotriva denunțătorilor lui Lucian Duță – patroana SIVECO, Irina Socol și fostul director general al firmei HP, Radu Enache – care, la anchetă, nu au putut explica destinația unor sume de ordinul milioanelor de euro. Punerea sub urmărire penală a celor doi denunțători aruncă în aer dosarul lui Duță, construit aproape în totalitate pe aceste mărturii. Cum cei doi au colaborat mult cu Sistemul, acesta a intrat în acțiune ca să-i salveze. Procurorul General al Romaniei, Gabriela Scutea (semnatara a protocolului ilegal de colaborare cu SRI din 2009), a luat dosarul de la PCA Constanța și l-a pasat la DNA, la procurorul Mihai Prună (fratele fostei ministrese a Justiției, Raluca Prună, care a reintrodus SRI în activitatea de interceptare, derulată față de baza normativă legală). Culmea, procurorul DNA Mihai Prună este și partenerul de viață al Procurorului General adjunct al României, Maria Magdalena Militaru, despre care s-a auzit că nu a fost nici ea straină de luarea dosarului cu denunțătorii puși sub acuzare, de la Constanța, la București.

Iar dosarul luat și dat la DNA a fost supervizat de procurorul șef secție Paul Dumitriu  (fostul consilier al ex-ministresei Justiției, Monica Macovei, autointitulată “mama DNA”) care, ce să vezi, fără a avea competența legală sa infirme ordonanța de începere a urmăririi penale, emisă de PCA Constanța împotriva celor doi denunțători, a infirmat-o pe colțul mesei, fără să facă nici un act, omorând dosarul. Dar nu oricum, ci trimițând nelegala ordonanță de infirmare a începerii urmăririi penale la dosarul de la Curtea de Apel București, la judecătoarele Guluțanu și Panioglu, fix cu o zi înainte de data pronunțării!

Totul pe față, asumat, la adăpostul lipsei totale de răspundere.

A fost ordin și disperare mare să fie albiți denunțătorii! Dar lucrurile nu s-au oprit aici. În decizia de condamnare definitivă a dr. Lucian Duță, judecătoarele Guluțanu și Panioglu, fără să fie investite și fără să aibă vreo justificare legală, s-au apucat să facă un adevărat rechizitoriu împotriva procurorilor constănțeni Teodor Niță și Gigi Valentin Ștefan (șeful PCA Constanța) pe care i-au acuzat public că au comis “monstruozități judiciare” și “aberații” “vădit penale”, menite să-l favorizeze pe dr. Duță și să-i “compromită” și “hărțuiască” pe cei doi denunțători, “ale căror declarații constituie fundamentul materialului probator ”.

Cum să iți permiți, ca judecător, să faci asemenea acuzații, fără să fii investit și fără să faci o minimă anchetă, doar pe considerentul că exprimi un raționament juridic?!… Când se vedea și din avion că denunțătorii nu erau ușă de biserică și erau direct implicați în cele petrecute? Chiar mă întreb, aceste motivări inchizitoriale împotriva procurorilor de la PCA Constanța sunt cumva parte a unui război între facțiunile din servicii?! Eu așa le văd…

Am prezentat toate acestea, pentru a se înțelege de ce chirurgul Lucian Duță nu a avut nici o șansă.

În emisiunea “Culisele statului Paralel” de duminică seara, dr. Duță a declarat că regretă încrederea pe care a acordat-o altora, crezând că lucrează pentru binele public. Chiar dacă nu a dat nume și date concrete, este limpede pentru cei inițiați la ce s-a referit fostul președinte al CNAS.

Nu-l consider pe dr. Duță un naiv. Cred că a avut cunoștință de comisioanele de milioane de euro care s-au plătit pe marginea contractului privind sistemul informatic de la CNAS. Dar dr. Duță nu putea lua de capul lui banii de care a fost acuzat, în condițiile în care licitația, caietul de sarcini și arhitectura sistemului informatic erau gândite și supervizate de SRI. O adevărată operațiune specială!

Tare îmi e că totul pleacă de la comisioanele puse în cârca dr. Duță, cum au reținut judecătorii care l-au condamnat. Dacă Duță chiar a luat comisioane de peste 6 milioane de euro, cum se afirmă, atunci sunt ferm convins că nu a luat singur. Ci, parte de ele s-au dus la generali din SRI sau poate chiar mai sus.

Nimeni nu putea fura bani fără știința SRI, într-o mega-afacere cu bani publici, derulată cu “binecuvântarea” SRI. Duță a spus clar că a regretat că avut încredere în ceea ce i s-a spus. Și asta întărește ideea că beneficiarii grosului comisioanelor au fost alții decât Duță, care o fi comis sau n-a comis, dar nu a fost singur în această afacere și nu a acționat de capul lui. Poate, într-o zi, ne va spune…

Doar așa pot să-mi explic urgia care s-a abătut asupra lui, când parchetele s-au implicat de la vârful lor pentru a a-i albi pe cei doi denunțători, de la a căror firme plecau comisioanele.

A fost o ceartă pe bani cu Sistemul? Și-au dat la gioale pe comisioane? Foarte posibil. Cert este că nimeni altcineva – decât Statul paralel – nu avea puterea să ia un dosar de la Constanța, la București și să-l închidă la comandă la o asemenea manieră. Iar apoi, bomboana pe colivă, să li se faca procurorilor constănțeni care au nimerit peste un viespar, un adevarăt rechizitoriu, ca la infractori, în afara oricărui cadru juridic, care să le ofere dreptul de a fi informați și a se apăra. Sunt convins că judecătoarele Guluțanu și Panioglu vor fi îngropate în plângeri de către cei doi procurori, care s-au trezit terfeliți în piața publică.

E frică mare ca nu cumva cei doi denunțători să spună vreodată tot ce știu. Să nu se afle cumva la cine anume s-au mai dus, la valiză sau prin firme “off shore”, milioanele de euro de la CNAS… E frică mare în SRI, printre cei implicațiN-am niciun dubiu.

Iar dacă azi, operațiunea specială pare că a reușit și țapul ispășitor băgat la pușcărie, stați liniștit, că lucrurile se știu, și e chestiune de timp până când acest dosar se va redeschide spre pistele cu epoleți. “Testamentul” lui Duță a fost doar un început… Nici un sistem nu e veșnic.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luju.ro: https://www.luju.ro/testamentul-chirurgului-lucian-duta-pentru-maharii-dini-sri

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…