După explozia prețului energiei, managerii OMV încasează 6,2 milioane de euro „bonus de succes”, în timp ce populația din Austria nu își poate plăti facturile la energie!
Guvernul Nehammer nu face nimic pentru a împiedica creșterile nejustificate de prețuri la carburanți
În timp ce populația se luptă cu creșteri enorme de prețuri, managerii OMV au toate motivele să fie fericiți: li s-a plătit un bonus în valoare totală de 6,2 milioane de euro. OMV a reușit să obțină un profit operațional record, de 2,9 miliarde de euro, în al doilea trimestru al anului 2022. Adică, cu 1,6 miliarde mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. În iulie, Autoritatea Federală pentru Concurență a stabilit că rafinăriile și-au triplat cota din profit și, prin urmare, sunt responsabile pentru jumătate din creșterile de preț la benzină și motorină.
De fapt, s-ar crede că au început vremuri rele pentru companiile de petrol și gaze. Aproape peste tot în lume, guvernele plănuiesc să treacă la forme alternative de energie, iar cel mai bogat om din lume își datorează miliardele mașinilor electrice. În plus, Europa intenționează să renunțe la petrolul și gazele rusești, din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei. Nu ne putem imagina de fapt un mediu de piață mult mai rău, dar profiturile firmelor de petrol sunt în creștere: OMV și-a putut dubla profiturile anul trecut și a distribuit un dividend de 752 de milioane de euro acționarilor săi!
Potrivit publicației kontrast.at, comparația dintre primul raport semestrial pentru 2022 și 2021 sugerează că această explozie a câștigurilor va continua. OMV a reușit să-și majoreze profitul ajustat pentru efectele speciale în al doilea trimestru cu 1,6 miliarde euro, până la un nivel record, de 2,9 miliarde euro.
Prețurile la pompă cresc mai repede ca pe piață!
Aceste profituri sunt finanțate din prețurile ridicate la combustibil și gaze. Creșterea prețului carburanților nu poate fi explicată doar prin prețul ridicat al țițeiului. Rafinăriile și-au triplat marjele. Circa jumătate din inflația de la benzinării se datorează acestui fapt.
„Creșterea puternică a prețurilor la stațiile de alimentare cu benzină și motorină, care nu poate fi explicată prin creșterea prețurilor lațiței, a dus la o triplare a marjelor brute de rafinare în această perioadă. Marjele brute au crescut cu circa 14 cenți pe litru pentru motorină și cu 20 de cenți pe litru pentru benzină!” – arată Aurotitatea Federală pentru Concurență. – BWB.
Autoritatea pentru Concurență din Austria a analizat dacă creșterile de preț la benzinării se pot explica prin evoluția prețurilor la țiței. În prima jumătate a lunii iunie, motorina a crescut cu 36 de cenți pe litru, iar benzina, cu 41 de cenți pe litru, comparativ cu lunile de dinaintea începerii războiului din Ucraina. Cu toate acestea, prețurile țițeiului au crescut doar cu circa 22 de cenți pe litru.
„În Austria, OMV deține monopolul aprovizionării cu petrol a țării. În același timp, OMV, împreună cu alte cinci grupuri de firme, deține 50% din toate benzinăriile!”, – arată economistul Stephan Schulmeister, despre situația pieței. „Avem nevoie de controale mult mai clare ale prețurilor”!- afirmă acesta. Principalul partid de opoziție, partiul Socialist -SPÖ, susține că ministrul Economiei, Martin Kocher, ar trebui să reglementeze prețul combustibilului pe baza actualei legi a prețurilor. Dacă prețul deviază cu mai mult de 100% față de prețul petrolului, guvernul trebuie să intervină, spune purtătorul de cuvânt al SPÖ pentru energie, Alois Schroll.
6,2 milioane euro, bounsuri pentru managerii OMV!
În orice caz, sunt vremuri bune pentru managerii OMV. Potrivit raportului anual, membrii consiliului de administrație au primit bonusuri de 6,2 milioane de euro în martie, relatează publicația krone.at. Aceste milioane de euro primite ca prime de șefii OMV ar putea fi chiar mai mari anul viitor, datorită câștigurilor masive. „Dacă nu se iau măsuri rapid aici, atunci clienții de la electricitate, benzină și motorină nu vor plăti doar profiturile în exces din inflație, ci și milioanele pentru bonusuri ale managerilor OMV, în 2022! Pentru că anul financiar va fi unul gras, datorită inacțiunii guvernului. În criză, este necesară și o contribuție din partea companiilor energetice!” – arată Schroll.
În 2020, managerul OMV, Rainer Seele, a avut un salariu de circa 4,3 milioane de euro, conform publicației https://de.statista.com/.