Europa alunecă în recesiune? Poate că se află deja într-una!
Euro se află sub o presiune puternică în timp ce economia sa se îndreaptă spre recesiune. Inflația a juns la aproape 9% datorită unei creșteri de 40% a prețurilor la energie și cu 10% a costurilor alimentelor.
Există un pesimism din ce în ce mai mare cu privire la economia zonei euro. Aceasta a scăzut cu peste 10% față de dolar în acest an și mulți analiști cred că va scădea și mai mult.
Durerea economică este cauzată de întreruperea livrărilor de energie din Rusia către Europa. Există o probabilitate de 50% ca regiunea euro să intre în recesiune în următoarele șase luni. S-ar putea să se afle deja acolo.
Italia este îngrijorată de tulburările politice care au dus la plecarea premierului Mario Draghi. S&P Global Ratings și-a redus perspectiva privind datoria țării, iar un indicator cheie al riscului, diferența dintre randamentul obligațiunilor italiene și cel al obligațiunilor germane, este cea mai mare din 2020 încoace. Italia pare deja ieșită din zona euro.
Minimul pentru euro în 2012 a fost de 1,20 dolari, iar acum este și mai rău. După ce a scăzut la 99,52 cenți americani pe 14 iulie, a revenit la 1,02 dolari. Potrivit a două bănci, ar putea coborî până la 95 de cenți, având în vedere expunerea Europei la criza energetică.
În urmă cu un deceniu, când nivelurile ridicate ale datoriei și randamentele obligațiunilor au dus la speculații privind posibilitatea ca regiunea să se destrame, nu s-a vorbit prea mult despre acest lucru. La vremea respectivă, președintele Băncii Centrale Europene, același Draghi, a declarat că va face „orice este necesar” pentru a proteja euro. Banca Centrală Europeană a acționat rapid, pentru a ține piețele sub control.
Împotmolirea economiei, contextul economic slab, este un factor de depreciere a monedei. Germania, economia nr. 1 a Europei, a stagnat, în timp ce inflația în blocul valutar format din 19 membri, a atins un nou record.
Odată cu majorarea ratei dobânzii în această lună, BCE a dezvăluit un nou instrument menit să prevină răspândirea datoriilor între membrii euro. Nu se știe cum va funcționa eficient, țările sunt divizate – divizate au fost tot timpul, solidaritatea e o fanfaronadă.
Războiul din Ucraina – și în special criza gazului – înseamnă că perspectivele pentru zona euro în a doua jumătate a anului sunt sumbre și par și mai sumbre, având în vedere tulburările din politica italiană. Conform datelor Comisiei Europene, încrederea consumatorilor se află deja la cel mai scăzut nivel din istorie.
Cifrele de astăzi privind inflația sporesc probabilitatea ca BCE, care, săptămâna trecută, a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de un deceniu, să anunțe o nouă creștere cu 50 de puncte de bază, în septembrie.
Europa va avea de învățat o lecție până în iarnă: nu poate supraviețui crizelor repetate decât prin ceea ce Bruxelles-ul numește unitate. Dar se vede treaba că e o vorbă în vânt. Criza energetică și inflația demonstrează că la timona UE n-au ce căuta birocrații.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/europa-aluneca-in-recesiune-poate-ca-se-afla-deja-intr-una-770616.html