Ajutoare de șomaj în scădere?!

Ministrul Muncii încurajează sărăcia și munca la negru!

Cine își pierde locul de muncă, cade peste noapte: Cu jumătate din bani față de ce primeai înainte, toate facturile trebuie plătite! Acum, cu prețurile crescând ca o nebunie, acel ajutor de șomaj scade în fiecare lună, datorită inflației. Ce va face acum ministrul Muncii? Vor fi majorate, în sfârșit, formele sociale de sprijin precum indemnizația de șomaj?! Nu! De altfel, ministrul Muncii vrea să plătească chiar mai puțin oricui își caută un loc de muncă, de mai mult timp. 

Oricine și-a pierdut locul de muncă, parcurge un maraton împotriva creșterii prețurilor. Desigur, dacă îți pierzi locul de muncă, pierzi aproape jumătate din venit, de la o zi la alta. Cei care lucrează în domeniul gastronomic, pierd mult mai mult, întrucât câștigul de bază, adică bacșișul primit de la clienți și care nu e trecut pe statul de plată, este complet eliminat! Acum, prețurile urcă la fel de repede ca și temperatura și atunci este foarte rapid vorba despre supraviețuire. Fiecare a treia familie geme sub prețuri și nu mai poate face rost de venituri suplimentare. 

Martin Kocher, în război cu șomerii!

În toamnă, Guvernul trimite în primul rând plăți unice, pentru a ajuta acolo unde fiecare cent este acum returnat de trei ori. Acest lucru ar putea fi suficient pentru scurtul sprint către următoarea factură de electricitate, dar maratonul prețurilor, cu siguranță, nu este gestionabil. La urma urmei, ajutoarele sociale, cum ar fi alocațiile familiale, urmează să fie ajustate automat, în fiecare an, începând cu anul viitor, cu inflația. Dar ajutoarele de șomaj și asistența de urgență nu sunt incluse! Ele nu vor fi ajustate la rata inflației! Aceste forme de sprijin continuă să-și piardă din valoare în fiecare zi. Oricine a fost concediat în primul trimestru, își poate permite deja cu 14% mai puține cheltuieli decât atunci. După câteva luni, va primi ajutorul de urgență și mai mic. Viața devine tot mai scumpă. Cu cât șomajul durează mai mult, cu atât este mai mare pierderea puterii de cumpărare: oricine își caută un loc de muncă de mai bine de 5 ani, primește cu o cincime mai puțin ajutor de șomaj!

Indemnizația de șomaj degresivă există de mult timp

Putem vedea că prestațiile de șomaj în Austria au urmat de mult modelul: cu cât ești mai mult timp șomer, cu atât ai mai puțini bani în buzunar! Cu atât mai puțin este acest lucru posibil, spune ministrul Muncii, Martin Kocher . Acesta vrea, totuși, să implementeze „modelul degresiv”, în care indemnizațiile de șomaj scad odată cu creșterea duratei șomajului. El se facă că nu știe că costurile pentru chirie, mâncare sau încălzire nu sunt deloc „degresive”! Acestea nu scad doar pentru că oamenii sunt în căutarea unui loc de muncă de mai mult timp! 
 
Ministrul Kocher încurajează sărăcia și munca la negru?!
Kocher crede că dacă banii devin din ce în ce mai puțini, oamenii care își caută de lucru vor „găsi” de lucru mai repede. Însă el nu ține seama de faptul că, aproape că nu există studii care să arate că scăderea indemnizațiilor de șomaj creează în mod magic locuri de muncă și îi readuce pe oameni să se angajeze mai repede!  Însă, cu cât ai mai puțini bani, cu atât este mai probabil să fii cu adevărat forțat să accepți orice loc de muncă, oricât de prost te plătește angajatorul și indiferent cât de proaste ar fi condițiile de muncă, inclusiv muncă la negru! Cei care și-au pierdut locul de muncă au șanse mai mari să ajungă în locuri de muncă precare, prost plătite sau să muncească la negru, pentru a putea supraviețui! 
Serviciile de asistență pentru șomeri sunt deja din ce în ce mai reduse în timp, pur și simplu, din cauza creșterii prețurilor. Indemnizația de șomaj care scade în timp este o realitate pentru zeci de mii de oameni. Dar asta nu înseamnă automat că ei își găsesc un nou loc de muncă mai repede, ci, mai degrabă, o presiune financiară enormă pentru ei! Acest lucru se aplică în special șomerilor de lungă durată! Fiecare a doua persoană care este șomer de mai mult de un an este expusă unui risc acut de sărăcie! Dar aceste aspecte nu par să îl intereseze pe ministrul Partidului Popular! Nu degeaba, se pare, popularii au scăzut dramatic în preferințele alegătorilor!
De ce au nevoie șomerii!

Șomerii au nevoie de plăți care îi protejează cu adevărat în timpul căutării unui loc de muncă. Ajutoarele de șomaj și asistența de urgență ar trebui, de asemenea, să crească odată cu inflația – și de la un nivel rezistent la sărăcie: ar fi necesar ca ajutorul de șomaj să fie de cel puțin 70% din ultimul salariu net! Iar pentru șomerii de lungă durată, sunt necesare programe suplimentare de angajare publică.  

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…