A nu te spăla pe mâini poate fi scump.

Până la 5.000 de oameni mor în fiecare an în Austria din cauza germenilor din spitale, conform studiului IHS, în medie, fiecare al zecelea pat este necesar pentru pacienții cu infecții asociate sistemului de sănătate.

Nu vă spălați pe mâini după ce ați folosit toaleta poate fi scump. Pentru sistemul de sănătate, dar mai ales pentru persoanele care se infectează cu boli prin germeni. În fiecare an, 4.500 până la 5.000 de oameni mor din cauza germenilor din spitalele din Austria, Fundația Semmelweis atrage atenția asupra acestui lucru în preajma Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor de duminică. Se subliniază că dezinfecția corectă a mâinilor în spitale ar putea „cel mai probabil în mod semnificativ” să reducă acest număr. Prejudiciul financiar cauzat de zilele suplimentare de tratament necesare în urma infecțiilor dobândite în spital se ridică la cel puțin 281 de milioane de euro pe an.

Răspândirea din ce în ce mai mare a bacteriilor rezistente la antibiotice înseamnă că „multe dintre aceste infecții nu mai pot fi tratate corespunzător, iar oamenii se îmbolnăvesc uneori grav după proceduri inofensive sau îngrijire a rănilor”, a avertizat Fundația. În Austria, se estimează că 95.000 de pacienți se infectează în fiecare an în timpul măsurilor de diagnosticare sau terapeutice din unitățile sanitare, unii dintre ei cu agenți patogeni greu de tratat și adesea multirezistenți.

Într-un document de poziție al platformei „Lupta împotriva germenilor spitalicești” din vara anului 2023, prejudiciul financiar a fost „calculat foarte conservator” la 281 de milioane de euro pe an. „Cu această sumă, ar putea fi angajați în jur de 5.000 de personal medical suplimentar”, au explicat experții. O estimare din sondajul realizat de Institutul de Studii Avansate (IHS) sugerează că „în medie este nevoie de unul din zece paturi pentru un pacient cu o infecție nosocomială (asociată sistemului de sănătate)”.

Infecțiile sunt de obicei cauzate de igiena precară sau de nerespectarea măsurilor preventive din cauza circumstanțelor organizatorice sau structurale – și anume lipsa personalului și presiunea timpului în spitale. „Efectuată corect, dezinfecția mâinilor pe bază de alcool joacă un rol crucial. Acasă, pur și simplu spălarea mâinilor cu săpun este suficient, dar în instituțiile medicale, mâinile, instrumentele și mediul înconjurător trebuie tratate cu dezinfectanți pe bază de alcool”, a declarat Johannes Culen, secretarul general al Fundației Semmelweis.

Contramăsurile includ consolidarea rolului personalului de igienă din instituțiile de sănătate, implicarea pacienților și standarde obligatorii și uniforme în toată țara. Un pas în direcția bună ar fi și programul de master în „Igiena spitalicească”, care așteaptă să fie implementat de mai bine de șapte ani.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Italia permite inseminarea artificială pentru văduve

  Ministerul italian al Sănătății și-a actualizat orientările privind reproducerea asistată medical. Acum permite, de asemenea, accesul femeilor care au solicitat procedura împreună cu partenerul lor de sex masculin, dar acum…

  De ce vaccinul AstraZeneca nu mai este aprobat

  Vaccinul corona de la compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca, Vaxzevria, nu mai este aprobat în UE. Retragerea autorizației, care fusese deja decisă în martie, a intrat în vigoare marți, potrivit unui…