Creatoarea de modă Miuccia Prada împlinește 75 de ani

Moda ei ar trebui să fie utile în primul rând. Și ar trebuit să apeleze la toată lumea: de la copii la adulți. Creatoarea italiană de modă Miuccia Prada însăși vrea să decidă în fiecare dimineață dacă este o fată de 15 ani sau o bătrână aproape de moarte. Cu acest crez, ea a transformat brandul Prada într-o etichetă de modă cult. Dar asta nu e tot, italiancal a tras un alt gigant al modei: Miu Miu. Vineri (10 mai), Miuccia Prada va împlini 75 de ani.

Totul a început cu o geantă de mână din nailon militar negru. Prima ei lucrare de design pentru afacerea familiei, pe care a preluat-o în mod surprinzător de la mama ei la vârsta de 28 de ani, s-a dovedit imediat a fi o idee strălucită. Practic, ușor, impermeabil – și mai presus de toate util. Până în prezent, geanta de nailon de la Prada este un obiect de cult. În anii care au urmat, Miuccia Prada a transformat casa de modă într-o casă de modă de succes la nivel mondial, cu modele revoluționare, subestimare simplă și materiale practice.


În plus față de rochiile și croielile clasice care au fost produse sub egida ei la Prada, italianca a fost unul dintre primii mari designeri de modă care a inventat așa-numitul ugly chic (tradus liber: eleganță urâtă). Unii găsesc acest lucru teribil, dar printre fanii modei a fost și este din nou furia de astăzi.

Miuccia Prada a arătat pentru prima dată un șic urât într-o colecție în 1996. La acea vreme, ea a vrut să provoace și să se concentreze asupra incongruenței: verde strălucitor s-a ciocnit cu maro prăfuit, tricot gros de cablu cu țesături transparente subțiri, retro cu futurist, plastic cu cristal și șosete cu sandale cu toc înalt. S-a jucat cu urâtul și frumosul, cu tabuul și norma – și a sărbătorit un succes imens cu el.

Colecția a fost menită să rupă cu tradiția. Prada a stabilit tendințe – și nu le-a urmat niciodată. „Cumva, ceea ce se numește prost gust nu a fost niciodată acceptat în modă. În acel moment, a fost un fel de scandal, o insultă. Chiar și astăzi, moda este uneori locul frumuseții clișeice, dar clișeul frumuseții trebuie eliminat complet – da, schimbat”, a declarat recent Prada pentru revista de modă Vogue.

Spre deosebire de concurenții ei, ea a rezistat imaginii impecabile și plictisitoare. Moda Prada s-a concentrat întotdeauna pe femei. „Ideea unei femei ca o siluetă frumoasă – nu! Încerc să respect femeile. Nu tind să creez rochii care sunt super-sexy. Încerc să fiu creativă într-un mod care să creeze haine care pot fi purtate, care sunt utile”, a declarat ea pentru Vogue.

Astăzi, Grupul Prada, care include Prada și marca Miu Miu, care există din 1993, este un jucător de succes în lumea modei. Vânzările Grupului s-au ridicat anul trecut la puțin sub 4,73 miliarde de euro. Grupul este condus de soțul Prada, Patrizio Bertelli. Prada comercializează, de asemenea, parfumuri, bijuterii și ochelari de soare de mult timp.

De fapt, s-a născut cu o carieră de designer de modă de succes, dar ca tânără a rezistat vehement să lucreze în afacerea familiei. În 1913, bunicul ei, Mario, a fondat o companie pentru articole din piele de înaltă calitate împreună cu fratele său Martino. Numele de atunci: Fratelli Prada, frații Prada. Mai târziu, mama ei, Luisa, a preluat conducerea. Miuccia Prada, născută Maria Bianchi pe 10 mai 1949, a studiat mai întâi științe politice și și-a obținut doctoratul. După aceea, sa antrenat ca pantomimă.

Pentru un timp, ea a fost membră a Partidului Comunist Italian. Chiar și atunci, ea a vrut să fie diferită. La demonstrații și sit-in-uri, ea nu a apărut în blugi ca tovarășii ei, dar a purtat rochii ale designerului francez Yves Saint Laurent.

La vârsta de 28 de ani, ea a preluat compania de la mama ei împreună cu cei doi frați ai săi. Ea și-a luat numele de naștere și sa numit Miuccia – porecla ei din copilărie. Soțul ei, cu care are doi fii, a încurajat-o să urmeze o carieră de designer. Potrivit propriilor declarații, ea nu mai ținuse niciodată un stilou în mână. De asemenea, nu a învățat niciodată să deseneze și să croiască, dar întotdeauna își proiectează moda „cu cuvinte”.

Împreună cu soțul ei, ea a extins compania într-un imperiu în valoare de milioane. Ei au transformat venerabila afacere de familie, care a fost numită furnizor la curtea regală de către regele Vittorio Emanuele al III-lea în 1919, într-un grup de modă modernă. În 1993, Prada a dat o altă lovitură cu cea de-a doua casă de discuri, Miu Miu.

Fiind una dintre puținele femei din lumea modei italiene dominată de bărbați, Miuccia Prada s-a remarcat prin creațiile sale. În afară de ea, există doar Donatella Versace, care sărbătorește un mare succes în industrie. Mulți explică acest lucru prin diversitatea lucrărilor lor. Chiar și astăzi, Miuccia Prada acordă o mare importanță unei pauze de stil. În noile colecții, ea s-a bazat din nou pe contraste și a rupt clișeele feminine cu elemente și țesături masculine.

Dar Prada nu vrea să se măsoare cu succesele din trecut. „Când oamenii întreabă: „Ești fericit de succesul tău în modă?” Nu-mi pasă deloc”, a declarat ea pentru Vogue. „Mă gândesc la ce voi face în continuare.” Ea este întotdeauna condusă de gândul că oamenii care îi poartă hainele se simt încrezători în sine. „Moda este o reprezentare a propriei viziuni asupra lumii. Pentru că altfel moda este inutilă în opinia mea.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Cel mai rău mod de a vă încărca telefonul: o greșeală obișnuită pe care mulți o fac

  Fiecare dintre noi folosește un telefon mobil. Este greu să ne imaginăm viața fără acest dispozitiv. Nu este un secret că ne folosim telefoanele atât de mult încât uneori chiar…

  ANCA DUMITRA ESTE ÎNSĂRCINATĂ. GEANINA DIN „LAS FIERBINȚI”

  Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, strălucesc de fericire! Vor deveni curând părinți pentru prima dată! Actrița adorată, cunoscută pentru rolul său în „Las Fierbinți”, a împărtășit vestea cu…