Umplerea depozitelor de gaz din Austria nu merge conform planului!

Nivelul mediu de depozitare în UE este de 44,9%!

Obiectivul Austriei este de a avea rezerve de 80% până la sfârșitul lui octombrie

Guvernul se întrunește marți pentru a analiza situația alarmantă

Instalațiile de depozitare a gazelor din Austria nu se umplu în prezent atât de repede pe cât se spera. După cum a anunțat vineri, 30 iunie, Leonore Gewessler (Verzii), ministerul Climei și Energiei, depozitarea în depozitele din țară a „scăzut considerabil” de marți, 26 iunie. 

„Situația este gravă!”

Potrivit unui comunicat dat de Gewessler, situația este gravă, astfel că Guvernul se va reuni la începutul săptămânii viitoare, pentru a evalua situația. „Este important să analizăm cu atenție cauzele! Marți, noi, cei din Guvernul federal, vom decide cu privire la pașii care trebuie urmați. Prioritatea principală este furnizarea gazelor pentru siguranța familiilor și a acoperi facilitățile!” – a spus Gewessler în declarația sa transmisă presei. La 30 martie, Austria a declarat stadiul de avertizare timpurie, prima etapă a planului de urgență a aprovizionării cu gaze, în trei etape. Germania a declarat alerta privind furnizarea de gaz din Rusia săptămâna trecută, după ce compania de stat rusă Gazprom a redus livrările către Europa, inclusiv prin „Nord Stream 1”, la jumătatea lunii iunie.

Obiectiv: nivel de umplere de 80%, până la 1 octombrie!

Departamentul lui Gewessler, care răspunde de problemele energetice ale țării, a declarat vineri că etapa de avertizare timpurie a fost asociată cu „pregătirea cuprinzătoare pentru situații de urgență și monitorizarea atentă a aprovizionării cu gaz”. Scopul Guvernului este de a umple rezervoarele de gaz la 80% ,până la începutul sezonului de încălzire. „Dacă acest obiectiv va fi periclitat, nivelul de alertă va fi declarat și în Austria!”- a precizat Leonore Gewessler.

Pentru a atinge obiectivul până la 1 octombrie, ar trebui stocați 33.512 gigawați/oră, sau 368 GWh, zilnic, în următoarele 91 de zile. Cel mai recent, a fost pompat gaz pentru o producție de energie între 200 și 400 gigawați/oră (GWh), dar joi, nivelul a scăzut, până la circa 70 GWh. După cum arată baza de date AGSI, a grupului de interese Gas Infrastructure Europe (GIE), depozitele interne de gaze ale UE sunt în prezent pline în proporție de 44,9%.

De ce se fac exporturi mari de gaz în Italia?!

Potrivit analizelor inițiale, motivul principal pentru ratele scăzute de injecție îl constituie exporturile mari de gaze din Austria către Italia. Potrivit Austrian Gas Grid Management AG (AGGM), 505 GWh au fost pompați marți, în Italia, de lângă Arnoldstein, în Carintia. Pentru vineri, 1 iulie, a fost înregistrat un volum de gaz de 620 GWh. Spre comparație, în ultimele 30 de zile, în Italia au fost transferați, în medie, 240 GWh pe zi.

Principalul partid de opoziție, SPÖ, Partidul Socialist, o consideră responsabilă pentru această situație pe Gewessler, personal. În opinia socialiștilor, ea se fac vinovată pentru scăderea nivelului de stocare a gazelor. „Acest lucru arată încă o dată că nu are nimic sub control și contribuie constant la incertitudinea populației și economiei austriece!”- a declarat purtătorul de cuvânt al SPÖ pentru energie, Alois Schroll. „O criză nu cunoaște weekend!” – spune și purtătoarea de cuvânt a NEOS pentru energie, Karin Doppelbauer, care, într-o emisiune televizată, a pus următoarea întrebare: „Dacă situația actuală este gravă din cauza scăderii masive a stocării de gaze, de ce dorește Gewessler să ofere sfaturi despre ce vom discuta marţi?!”

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  BYD în Germania – Șefii auto din Germania tremură în fața acestui manager chinez

  Compania multinațională chineză BYD, cunoscută anterior în Germania doar ca producător de mașini electrice, se confruntă cu dificultăți neprevăzute în țara de origine a automobilului. Peste tot, lucrurile sunt în…

  Președintele Chinei, Xi, vrea să ridice relațiile cu Ungaria la un „nivel înalt”

  După Serbia, Ungaria l-a primit cu mari eforturi și pe președintele Chinei, Xi Jinping. Soldații călare s-au aliniat joi la Budapesta pentru a-l întâmpina pe șeful statului chinez de către…