Gazul rusesc se oprește după 11 iulie!

Teama că rușii nu vor mai reporni alimentarea Nordsteam1 paralizează Europa!

Din 11 iulie, conducta Nordsream1, care aduce gaze din Rusia către Europa, nu va mai livra gaz, din cauza lucrărilor de întreținere! Agenția de rețea germană se teme că robinetul de gaz va rămâne închis și după finalizarea lucrărilor.

Regrete nedeclarate

Nici Germania și nici Uniunea Europeană nu recunosc, în ruptul capului, că refuzul de a autoriza funcționarea celei de-a doua conducte cu gaz rusesc, Nordsream2, a fost o greșeală imensă!

Președintele Agenției Federale Germane de Rețea, Klaus Müller, se teme de un eșec total al aprovizionării cu gaze rusești și face apel la populația germană, să economisească energie. Întrebarea este dacă viitoarea întreținere regulată a gazoductului Nord Stream1 „va deveni o chestiune politică de durată” – a spus Müller, ziarelor grupului de media Funke,  într-o declarație făcută sâmbătă, 1 iulie. Dacă debitul de gaz din Rusia este „motivat a fi redus pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să vorbim mai serios despre economii!” – a declarat Müller. Cele douăsprezece săptămâni înainte de începerea sezonului de încălzire trebuie folosite pentru a face pregătiri – a mai adăugat el.

Teama de oprire totală a furnizării gazelor găsește Europa fără soluții alternative!

 Müller a făcut apel la toți proprietarii de case și apartamente să-și verifice cazanele și radiatoarele cu condensare pe gaz, pentru ca acesta să fie reglate eficient. „O întreținere poate reduce consumul de gaz cu 10 până la 15%!”- este de părere Klaus Müller. „Trebuie să se întâmple acum și nu doar în toamnă!”- spune, disperat, specialistul. Pentru a depăși blocajele de aprovizionare cu gaz, el a făcut apel la toți tehnicienii implicați, să se concentreze pe încălzire și alimentare cu apă caldă. În plus, familiile ar trebui să vorbească deja despre „dacă iarna trebuie setată temperatura obișnuită în fiecare cameră, sau dacă poate fi puțin mai rece în unele camere”. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a precizat joi, 29 iunie, că se teme de o lipsă completă de aprovizionare cu gaz rusesc prin Nord Stream. Din 11 iulie, există riscul unei „bloade totale a Nord Stream1!” – a avertizat politicianul Partidului Verde. De aceea, poate fi cu adevărat problematic la iarnă. Furnizarea cu gaz pe timpul verii este garantată. Lucrările anuale de întreținere ale Nord Stream1, care durează, de obicei, 10 zile, încep pe 11 iulie. Apoi, nu mai curge gaz prin Nord Stream 1. Marea îngrijorare este că Rusia nu va mai deschide robinetul de gaz după perioada de întreținere. Potrivit lui Müller, în cazul unei opriri a furnizării de gaze, gospodăriile private, precum și spitalele sau casele de bătrâni, ar beneficia de o protecție specială. „Promit că vom face tot ce putem, pentru a evita ca locuințele cetățenilor să rămână fără gaz!” – a spus el. „Am învățat din criza Corona că nu ar trebui să facem promisiuni, dacă nu suntem absolut siguri că le putem ține!”- precizează Müller. Cu toate acestea, agenția de rețea nu vede „nici un scenariu, în care să nu mai vină gaz în Germania”. 

Norvegia vrea să furnizeze Europei mai mult gaz, din 2024!

Între timp, guvernul norvegian se așteaptă să poată furniza și mai mult gaz, până în 2024. „Companiile examinează acum proiecte pentru a-și putea crește aprovizionarea cu gaz din 2024 și 2025!”- a declarat Terje Aasland, ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, pentru revista Wirtschaftswoche. „Criza din sectorul energetic va avea efecte pe termen lung! Trebuie să ne concentrăm pe investițiile în noi capacități de producție de gaze!” – spune el. Companiile din Norvegia nu au exportat niciodată atât de mult gaz natural de pe platforma continentală norvegiană ca acum. „Ne sprijinim prietenii europeni, pentru a putea acționa independent de petrolul și gazele rusești cât mai repede posibil!”- arată ministrul norvegian. Președintele Institutului German Ifo, Clemens Fuest, s-a pronunțat în favoarea taxelor de import la livrările din țară, în vederea obținerii câștigurilor rusești din exporturile de energie. Fuest a declarat pentru „Neue Osnabrücker Zeitung”, sâmbătă, 1 iulie: „Taxele de import au avantaje considerabile, față de măsurile de boicot! O parte din veniturile care vin astăzi în Rusia ar putea fi reduse!” În cazul gazului, în special, dar politicienii par să se teamă că Rusia ar putea reacționa la un tarif neconvenabil prin oprirea imediată a furnizării de gaze. Însă, dacă această teamă este justificată este, potrivit economistului, „o altă chestiune”.

Soluții, doar în teorie!

Pe de altă parte, acesta critică un plafon de preț pentru petrolul rusesc, precum cel adus în discuție de președintele american Joe Biden: „Un argument împotriva unei astfel de măsuri este că petrolul este, apoi, furnizat, în principal, țărilor care nu participă, dar oferă mai mult. Prin urmare, este important ca suficiente țări să participe și nimeni să nu renunțe! Atunci, o astfel de măsură ar putea genera venituri din țările producătoare de petrol, în favoarea importatorilor neți” – explică Clemens Fuest. Președintele american Biden a venit la summitul G7 cu planul de plafonare a prețului petrolului din Rusia. Țările G7 doresc acum să examineze mai îndeaproape un astfel de mecanism și să examineze, de asemenea, posibilitățile de limitare a prețului gazului din Rusia. Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW) s-a pronunțat, recent, în favoarea taxelor de import pentru petrol și gaze rusești. Acestea ar fi preferabile unui plafon de preț. 

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 3, 2024
    Producătorul austriac de motociclete KTM ia măsuri pentru a evita falimentul

    Compania austriacă KTM, cunoscută pentru producția de motociclete și celebrul model X-Bow, a anunțat că intră într-o perioadă de autoadministrare, pe fondul unor dificultăți financiare majore. Decizia, confirmată de Pierer…

    • noiembrie 27, 2024
    Un producător german de piese auto închide două fabrici. Una e din Austria. Concedieri și în România

    Producătorul de utilaje şi piese auto Schaeffler AG a anunţat miercuri că va închide două fabrici, în Austria şi Marea Britanie, ca parte a măsurilor de restructurare anunţate luna aceasta,…