Deși în Austria, Ungaria și Serbia are debit normal, Dunărea seacă la intrarea în România!
Autoritățile române pun debitul scăzut al fluviului pe seama secetei!
În mod foarte ciudat, deși debitul Dunării este normal în Austria, Ungaria și Serbia, la intrarea în România, volumul de apă al fluviului este alarmant de mic.
Potrivit ziarului observatornews.ro, sunt zeci de ani de când nivelul fluviului nu a mai fost atât de scăzut. Peisajul e dezolant. „Nu mă aflu pe mal, ci aproape de mijlocul albiei Dunării. Pământul a ieșit la suprafață ca o cocoașă, iar dacă nu ar fi dragată pentru navigație, Dunărea ar putea fi trecută la picior”, arată Cristina Oprea, reporter Observator. Pe Dunăre au apărut epavele unor foste cariere de piatră, dar şi ale navelor germane scufundate în Al Doilea Război Mondial. „Reprezintă un pericol pentru navigaţie, multe dintre ele încă având muniţiile neexplodate la bord”, explică Victor Bunoiu, muzeograf.
Dunărea seacă văzând cu ochii!
Unde s-o fi dus apa, nu ştiu! În halul ăsta n-am văzut de când mă ştiu eu!”- mărturiseşte pescarul Iancu Jumolea. La orizont, barjele stau încolonate și așteaptă să crească nivelul apei. „Înainte treceau şi câte 7, 8, 10 pe zi. Acum una, două, trec cele mai mici”, adaugă pescarul. ” N-am mai văzut-o, mamă, ca acum niciodată. Dunărea, ca acum, niciodată!”, povesteşte o bătrână.
Datele oficiale confirmă ce văd oamenii cu ochiul liber: debitul Dunării se apropie de minimul istoric înregistrat în 1992. La doar o treime a ajuns debitul Dunării la intrarea în țară, față de media multianuală a acestei perioade.
între Turnu Măgurele și Zimnicea, în dreptul insulei bulgărești Belene, navele de marfă nu mai pot trece. Sectorul este administrat de Bulgaria, care a cerut deja, prin ministrul Transporturilor, ajutorul Guvernului României, pentru a draga în zona respectivă, cu un utilaj special, albia fluviului pe o anumit porţiune.
Navigația a fost oprită complet la kilometrul 564. Conform măsurătorilor făcute de bulgari, adâncimea maximă este acolo de un metru și șaizeci de centimetri, în conditiile în care Comisia Dunării a stabilit că, pentru a naviga în siguranță, ar trebui să fie de cel puțin doi metri și jumătate. Armatorii și-au oprit convoaiele în porturi.
Cătălin Țigănuș, directorul Navrom: „Tot ce înseamnă navă încărcată spre porturile din amonte, spre Serbia, Ungaria, este oprită fie în Constanța, fie se opresc în zona Giurgiu!”- arată șeful Navrom. Ministrul Transporturilor din Bulgaria a cerut ajutorul Guvernului României, care a emis deja o hotărâre pentru ca Administrația Fluvială a Dunării de Jos să intervină cu o dragă.
În condițiile în care noi putem conforma că nivelul Dunării este normal la Viena, nimeni nu se întreabă unde dispare apa Dunării până la intrarea în România?!
Ca dovadă că nivelul fluviului este normal, vă prezentăm un link spre camere video ce transmit în direct imagini cu Dunărea în Austria!
DUNĂREA LA KREMS AN DER DONAU: https://www.feratel.com/en/webcams/austria/lower-austria/krems-an-der-donau.html