Asociația Mihai Eminescu, concert pascal magnific în inima Vienei

Cunoscuta artistă Maria Coman, acompaniată de Corul „Tronos” al Patriarhiei Române,  a susținut miercuri, în spațiul impregnat de sacralitate a monumentalei Biserici „Sfântul Petre” (Peterskirche) din „inima” Vienei un recital de muzică religioasă bizantină.

Evenimentul s-a desfășurat, în prezența unui numeros public,  sub auspiciile Ambasadei României în Republica Austria, a Institutului Cultural Român, înscriindu-se în ciclul de manifestări dedicate celebrării împlinirii unui deceniu de la fondarea Asociației „Mihai Eminescu” – Viena.

Excelența Sa, domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria, a subliniat, în cuvântul de deschidere, semnificația acestui moment, derulat în preajma sărbătorilor pascale din acest an ale comunității ortodoxe române, dar și contribuția pe care arta muzicală, cu toate genurile ei consacrate, o are în prezent, constituindu-se   în mesageră a culturii românești peste hotare.

Totodată, vorbitorul a ținut să remarce aportul Asociației „Mihai Eminescu” la promovarea acestor valori culturale, îndeosebi rolul președintei acesteia, Laura Hant.

„Ambasadorul Emil Hurezeanu a felicitat-o pe doamna Laura Hant, președinta Asociației „Mihai Eminescu”, pentru dedicația şi entuziasmul neștirbit cu care a perseverat în păstrarea vie a memoriei marelui nostru poet Mihai Eminescu şi pentru prezentarea în fața publicului românesc şi austriac a bogatului nostru patrimoniu cultural, din care fac parte şi cântările interpretate de Maria Coman.

Aceasta este una dintre cele câteva interprete – dacă nu cumva unica – care abordează acest tip de repertoriu psaltic ce ne întoarce din nou la tradiția bizantină. Nu a fost niciodată o muzică uitată, pentru că ea se cântă în bisericile ortodoxe dintotdeauna, dar Maria Coman a reușit s-o facă înțeleasă, s-o extragă din spațiul liturgic şi s-o apropie de percepția noastră, a tuturor”, se spune pe contul de Facebook al Ambasadei României în Austria.

„Promovarea relațiilor de prietenie româno-austriece va continua”

„Mulțumind artiștilor pentru onoarea de a fi prezenți în Capitala Austriei, în ciclul de manifestări dedicate celebrării unui deceniu de existență a asociației,  am ținut să evoc sprijinul constant al Ambasadei României, personal al domnului ambasador Emil Hurezeanu, al Institutului Cultural Român, al Bisericii Ortodoxe, precum și al publicului entuziast, arătând că astfel de manifestări vor continua până la sfârșitul anului.

În interiorul somptuoasei biserici vieneze,  renumită pentru că pe acest loc,  în secolul al IV-lea d. Hr. s-a ridicat prima clădire ecleziastică, astfel încât Peterskirche este considerată cea mai veche biserică și parohie din Viena, a răsunat o muzică de o perfecțiune impecabilă, reunind atât compoziții din repertoriul clasic bizantin dar și muzică psaltică ortodoxă.

Repertoriul ales a pus în valoare atât vocea angelică a interpretei, dar și măiestria fără seamăn a acestui grup coral.

Recitalul susținut a captivat inima publicului, spectacolul fiind potențat și de sonoritatea excepțională a acestui spațiu sacru, renumit prin faptul că biserica aceasta a fost prima clădire cu cupolă din epoca „barocului vienez”. Mai mult decât atât, în „epoca biedermeier” Biserica Sf. Petru a fost considerată una dintre cele mai populare biserici în timpul Săptămânii Mari, astfel că și în prezent aceasta atrage numeroși turiști din Austria dar și din străinătate.

La spectacolul care pur și simplu a înălțat sufletește pe toți cei prezenți am remarcat pe domnul Ioan-Rareș Bogdan, europarlamentar, pe domnul deputat dr. Harald Troch.

Această nouă și impresionantă manifestare a talentului muzical al interpreților români va rămâne cu siguranță în inimile noastre. Dăruirea, pasiunea cu care Asociația „Mihai Eminescu” – Viena se implică în promovarea relațiilor de prietenie româno-austriece va continua cu noi acțiuni culturale de același nivel”, a declarat Laura Hant, președinte al Asociației „Mihai Eminescu” Viena.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Ion Ceban îi invită pe moldoveni să sărbătorească în acest sfârșit de săptămână la Chișinău. Ce surprize le-a pregătit

  Chișinăul aniversează 588 de ani de la prima atestare documentară, iar evenimentul trebuie sărbătorit așa cum se cuvine. Prin urmare, Festivalul „Te salut, Chișinău!”, o inițiativă a primarului Capitalei, Ion…

  Liviu Jicman este noul președinte al EUNIC – rețeaua institutelor culturale naționale din UE

  Noul preşedinte EUNIC – European Union National Institutes for Culture (Reţeaua instititutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană) este Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman,  după preluarea acestei funcţii în cadrul…