Acum înțelegem supărarea pe marii compozitori români La peste trei decenii de la căderea regimului comunist, arhivele Securității continuă să producă surprize. Investigațiile unui cercetător, Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), au scos la iveală un element din biografia Angelei Gheorghiu despre care soprana de renume internațional a preferat să nu vorbească până acum, scrie Libertatea.ro.
- Dosarul datează din 1987 și conține, pe lângă angajament, o notă informativă în care viitoarea artistă, pe atunci studentă, caracteriza laudativ un coleg din Corul Patriarhiei.
- Potrivit legislației, Angela Gheorghiu nu a fost colaborator al Securității, pentru că nu a furnizat informații prin care se „denunțau activități sau atitudinile potrivnice regimului comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.
- Istoricul și politologul Stelian Tănase explică situațiile prin care unii au ajuns să semneze angajamente de colaborare cu Securitatea: „Poate că au fost strânși cu ușa să semneze sau au semnat într-un moment de slăbiciune. De aici au avut două drumuri: să facă rău sau nu”.
- Emilian Tilibașa este cercetător acreditat la CNSAS. A absolvit cursurile de licență în Administrație Publică (SNSPA) și de masterat în Tehnici Diplomatice (Universitatea din București). De-a lungul timpului a publicat mai multe articole și studii pe baza descoperirilor făcute în arhivele Securității.
În vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764.
Dosarul este compus dintr-un raport cu declarațiile altor surse ale fostei poliții politice despre noua recrută, actul de colaborare semnat și o notă informativă scurtă, prin care Angela Gheorghiu caracteriza pozitiv un membru al corului Patriarhiei Române. În total, conține 20 de file.
Emilian Tilibașa este cercetător acreditat la CNSAS. A absolvit cursurile de licență în Administrație Publică (SNSPA) și de masterat în Tehnici Diplomatice (Universitatea din București). De-a lungul timpului a publicat mai multe articole și studii pe baza descoperirilor făcute în arhivele Securității. În vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764. RECOMANDĂRI Aproximativ 100 de oameni, uciși în urma unui bombardament al juntei militare din Myanmar, asupra unui sat Dosarul este compus dintr-un raport cu declarațiile altor surse ale fostei poliții politice despre noua recrută, actul de colaborare semnat și o notă informativă scurtă, prin care Angela Gheorghiu caracteriza pozitiv un membru al corului Patriarhiei Române. În total, conține 20 de file.
NapocaNews