Este posibil ca Rusia să fi atacat mii de zboruri britanice de vacanță

Între august 2023 și martie 2024, au fost înregistrate probleme de navigație prin satelit pe un total de 46.000 de zboruri. Potrivit Daily Mail, Rusia este suspectată că a efectuat atacuri electronice „extrem de periculoase” asupra a mii de zboruri britanice de vacanță. Acestea au inclus 2.309 zboruri Ryanair, 1.368 zboruri Wizz Air, 82 zboruri British Airways și patru zboruri EasyJet. Punctele fierbinți ale sturionilor ar fi fost în Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mediteranei.

Interferențe GPS și falsificare
Avioanele par să fi suferit interferențe GPS și falsificări, piloții fiind păcăliți să creadă că avioanele lor se aflau într-o locație diferită de cea în care se aflau de fapt, folosind semnale false. Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a subliniat deja în ianuarie că autoritățile au observat o creștere bruscă a atacurilor de bruiaj și spoofing. Cine a fost în spatele ei, cu toate acestea, nu a fost cunoscut la acea vreme.

A fost Putin în spatele atacului?
Experții din industrie susțin acum că trupele lui Putin ar putea fi în spatele atacurilor. Dr. Jack Watling, expert în război la think tank-ul RUSI, a susținut în The Sun că Rusia „a folosit mult timp bruiajul GPS ca instrument de hărțuire” și că țara „îl proiectează dincolo de granițele NATO”. Oriunde există „o mare garnizoană rusă, vedeți refuzul GPS”, a spus Watling.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Iohannis, despre disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen

  Există zone în care „nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a fost întrebat dacă are cunoştinţă…

  Atacul Iranului cu drone asupra Israelului a eșuat

  Iranul a atacat direct Israelul pentru prima dată – în ciuda avertismentelor internaționale. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat în acea noapte că peste 300 de…