Instrumentul care măsoară nivelul vitaminelor din legume și fructe!

Măsurarea în timp real a cantităților de vitamine din fructe și legume în câmp va fi în curând o realitate datorită unui biosenzor ieftin, ușor de utilizat, dezvoltat de oamenii de știință din Germania, Belgia și Țările de Jos. Regiunile interesate au mers să se întâlnească cu oamenii de știință responsabili de proiect. 

Viitorul alimentelor

Schimbările climatice ne obligă să ne gândim mult mai mult la cum și unde ne cultivăm hrana. Potrivit site-ului euronews.com, în Țările de Jos, un proiect european numit „EMR Food Screening” își propune să sprijine producătorii, atunci când vine vorba de a face această tranziție.

Dispozitivul emblematic al proiectului este un biosenzor. Deși nu este încă comercializat, acesta poate cuantifica cantitatea de vitamine conținute de castraveți și alte legume și fructe, în timp real, pe teren.

Astfel de informații sunt vitale pentru fermieri și producătorii de alimente, deoarece le permit să ajusteze unele variabile, cum ar fi cantitatea de umiditate pentru plante, pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a culturilor lor.

„În mod normal, dacă vrei să știi câte vitamine sunt în legume sau în fructe, este nevoie de cel puțin câteva zile, pentru a avea această măsurătoare, pentru că fructul sau leguma merge la laborator și apoi trebuie trimis înapoi. Acum, măsori rapid, cu un senzor. Vă oferă informațiile corecte, într-un minut!” – spune John van Helden, director și proprietar al firmei Yookr.

Biosenzorul detectează vitaminele din alimente prin codificarea culorilor!

Oamenii de știință de la Universitatea Maastricht au dezvoltat partea chimică sau receptorul, a biosenzorului. Acest lucru poate determina conținutul precis de vitamine al unui fruct.

Costul proiectului a fost de 1,9 milioane de euro, jumătate din acesta fiind finanțat prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene. Programul EMR include universități, cercetători și companii din Germania, Belgia și Țările de Jos.

Pe lângă producătorii de alimente, tehnologia ar trebui să permită consumatorilor să cunoască exact calitatea nutrițională a alimentelor lor.

„Unul dintre lucrurile pe care vrei să le știi este ce, câți nutrienți am în mâncarea mea? Și poți intra într-un supermarket și ei spun că este sănătos, dar este într-adevăr sănătos? Deci, dacă ai un senzor care poate spune repede, ok, aceasta este cantitatea de vitamina C pe care o aveți în ea, atunci este foarte benefică!” – arată Bart van Grisven, profesor asociat și lider de proiect pentru screeningul alimentar EMR. Comunicarea și o mai mare conștientizare a publicului sunt considerente-cheie pentru revoluția agricolă.

Campusul Brightlands (Greenport Venlo), un centru specializat în alimentația sănătoasă și viitorul alimentelor, a făcut din acest lucru prioritatea sa principală.

„Am contactat toate aceste companii inovatoare care chiar doresc să facă ceva pentru ca consumatorul să fie mai sănătos, mai conștient, dar și să ne ajute să ne gândim la noi inovații! Așa că încercăm să adunăm companii pentru a se alătura proiectelor și pentru a ajuta proiectul!” – precizează Bart van Grisven.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Rețeaua 3G va fi închisă – multe telefoane mobile vor fi în curând inutilizabile

  Furnizorii de telefonie mobilă vor opri rețeaua 3G până la sfârșitul anului. „Astăzi” explică ce înseamnă acest lucru pentru tine și ce ar trebui să faci. Cei trei mari furnizori…

  Telefoanele Android au o caracteristică utilă despre care aproape nimeni nu știe

  Smartphone-urile Android moderne funcționează acum atât de bine încât cu greu trebuie să dai o mână de ajutor. Totul funcționează ca un ceas și aproape ca prin magie. Cu toate…