Este desalinizarea cu energie solară soluția pentru criza în creștere a apei din lume?!

  • Tech
  • iunie 4, 2022
  • 0 Comments

Peste 2 miliarde de oameni au acces dificil la apă potabilă! Până în 2050, jumătate din populația globului va trăi în zone cu deficit de apă!

Te-ai trezit vreodată în miezul nopții cu nevoia de a bea un pahar cu apă? Dacă îți potolești setea printr-o simplă excursie la bucătărie pentru a-ți turna un pahar cu apă de la robinet, atunci ești unul dintre norocoși! Aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume nu au acces ușor la apă potabilă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)! Iar jumătate din populația lumii ar putea trăi în zone care se confruntă cu deficitul de apă până în 2025, potrivit UNICEF.  Majoritatea covârșitoare a apei de pe planeta noastră este apă sărată, care nu este potrivită pentru consumul direct! Având în vedere acest lucru, una dintre soluțiile de îmbunătățire a accesului la apa potabilă este utilizarea acestei ape sărate și să fie transformată în apă potabilă, printr-un proces numit desalinizare.

Un sistem alimentat cu energie solară!

Desalinizarea – îndepărtarea sării din apă – nu este un proces recent. A fost descoperit în 1850 și a început să fie aplicat apei de mare în jurul anului 1960. Unul dintre dezavantajele majore ale acestei metode este consumul ridicat de energie, care are un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice.

Sid Vollebregt, CEO la Elemental Water Makers, propune o soluție la această provocare. Compania folosește o tehnică numită osmoză inversă, despre care specialistul explică că funcționează similar unei site: apa sărată curge la presiune mare, printr-o membrană, care filtrează nu numai sarea, ci și virușii și bacteriile, rezultând pe de altă parte apă foarte curată! O mare cantitate de apă se pierde de obicei în acest proces, dar Elemental Water Makers o reutilizează pentru a alimenta întregul sistem, împreună cu energia solară. Energia solară este suficientă doar pentru proiectele mici, dar Vollebregt explică că energia eoliană și chiar energia valurilor ar putea fi folosite și pentru proiecte mai mari.

Dezavantajele desalinizării

Pe lângă consumul mare de energie al desalinizării, o altă problemă majoră este reziduurile sărate, rezultate în urma acestui proces, saramura. Această apă, care este extrem de bogată în sare, alte minerale și substanțe potenţiale chimic, este eliminată în mediu. Acest lucru afectează apa din zonă și are un impact asupra vieții marine și a altor ecosisteme. Soluția propusă de Elemental Water Makers este de a extrage doar o mică parte de apă proaspătă dintr-un anumit volum de apă sărată. Acest lucru are ca rezultat o saramură mai puțin sărată, care va avea un impact mai mic asupra vieții marine, atunci când este returnată în ocean. De asemenea, compania spune că nu folosește nicio substanță chimică.

Lipsa apei este o problemă de societate, nu tehnologică!

Pentru Vollebregt, există în prezent o mulțime de soluții pentru a combate deficitul de apă. Unele dintre soluții constau în folosirea de mai puțină apă în fiecare zi, reciclarea apei și găsirea de utilizări pentru apele uzate. Alte soluții includ captarea apei din aer sau din mare, și există chiar tehnologii care extrag apă potabilă din fecalele umane! Dacă problema lumii cu deficitul de apă nu se datorează lipsei de know-how tehnologic, atunci de unde vine?! „Este, într-adevăr, o chestiune de prețuire a apei”! – spune Vollebregt, solicitând schimbarea politicilor, pentru a începe să facă consumatorii și companiile să plătească pentru apa folosită pentru cultivarea alimentelor în regiunile lipsite de apă. „Boabele de cafea care provin din India, Chennai, avocado provin din Chile, care sunt ambele regiuni foarte lipsite de apă, dar exportă în cantități mari aceste alimente, în timp ce populația nu are acces la apă curată!”- a precizat el. „Este vorba despre prețuirea apei și cred că acesta este cel mai mare pas pe care trebuie să-l facem, ca societate!”

Și în UE, situația apei nu e prea roză!

În contextul actual, dacă irosirea apei potabile continuă, întreaga planetă ar putea suferi o pierdere de 40% din totalul apei potabile până în 2030. Această avertizare vine din partea ONU. Pierderea unei părți importante din apa potabilă ar putea duce la o criză de apă, luând în considerare că, la nivel global, nevoia de apă urmează să crească cu până la 55% până în 2050, rezultatele acestor fapte putând fi catastrofale. De asemenea, până în anul 2050, agricultura trebuie să producă cu 60% mai multe alimente decât în prezent la nivel mondial, iar în țările în curs de dezvoltare producția trebuie să crească cu 100%. Un alt punct de luat în considerare este faptul că se așteaptă ca nevoia industriei de apă să crească cu 400% începând din anul 2000 până în 2050. În cazul în care nu se creează un echilibru între nevoia de apă și resursele actuale, întreaga planetă urmează să se confrunte cu o criză imensă în ceea ce privește nevoia de apă. Există, oare, măsuri pe care Comisia le poate lua astfel încât să nu se ajungă într-o situație de criză în viitorul apropiat în ceea ce privește nevoia de apă la nivelul UE?!

 Cifre îngrijorătoare din spatele miliardelor de oameni care trăiesc fără o sursă de apă sigură!

În Statele Unite, o persoană obișnuită folosește între 80 și 100 de litri de apă în fiecare zi. Când adăugăm apa virtuală la ecuație – apa invizibilă utilizată pentru a produce alimente, mărfuri, electricitate etc. – putem adăuga încă 1300 de galoane la acest număr (un galon = 4,5 litri-nn.). În Africa, utilizarea apei menajere medii este de circa 12 galoane de persoană, pe zi. Pe tot globul, miliarde de oameni trăiesc fără „apă sigură”, care este definită ca „băutură gestionată în condiții de siguranță de un serviciu pentru apă, ”apă care este accesibilă în incintă, disponibilă atunci când este nevoie și fără contaminare”. Putem trimite oameni pe Lună, dar nu putem asigura apă către toți locuitorii planetei! Și, de multe ori, grupurile marginalizate – femei, copii, refugiați, popoare indigene, persoane cu dizabilități și multe altele – sunt trecute cu vederea și forțate să se lupte pentru supraviețuire, fără acces la apă potabilă!

Ca parte a promisiunii centrale a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă – care își propune ca, pe măsură ce dezvoltarea durabilă progresează, toată lumea trebuie să beneficieze  de apă – Obiectivul de dezvoltare durabilă 6 (ODD 6) include scopul ca toată lumea să aibă acces la apă sigură până la 2030.

Situația apei în lume este, într-adevăr, o mizerie! Deși efectele acesteia nu se simt foarte des în Statele Unite, în afară de faptul că californianul nu ajunge să-și udă gazonele uneori, în alte părți ale lumii nu este la fel de ușor! Pentru a pune lucrurile în perspectivă, luați în considerare aceste cifre pe care le-am extrapolat dintr-o foaie informativă a Zilei Mondiale a Apelor a ONU (PDF).

2,5 la sută: Procentul de apă dulce a Pământului.

68 la sută: Procentul de apă dulce a Pământului, blocată în gheață.

70 la sută: Procentul de apă dulce care este utilizată pentru agricultură.

3,100,000: Galoanele de apă necesare pentru a produce carnea de la o vacă.

2,1 miliarde: Numărul de persoane care nu au apă sigură acasă.

1 din 4: Numărul de școli primare care nu au apă potabilă.

8 din 10: Numărul gospodăriilor în care femeile și fetele sunt responsabile de colectarea apei. în medie, 25% din ziua lor este utilizată pentru această sarcină.

68,5 milioane: Numărul de persoane forțate să-și părăsească casele și pentru care accesul la surse de apă sigură este extrem de dificil.

159 milioane: Câți oameni își colectează apa potabilă din apa de suprafață, cum ar fi iazuri și pâraie.

1,8 miliarde: Numărul de oameni din întreaga lume, care beau apă contaminată cu fecale.

4 miliarde: Numărul de persoane care suferă de o lipsă severă de apă în cel puțin o lună a anului.

700+: Câți copii sub vârsta de cinci ani mor în fiecare zi din cauza diareei legată de apă nesigură și salubritate slabă.

700 de milioane: Numărul de persoane care ar putea fi strămutate de o penurie intensă de apă până în 2030.

Și acestea sunt doar câteva dintre cifre care ar trebui să ne facă să deschidem ochii, nu?!

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • septembrie 6, 2024
    Autostrăzile din România vor avea sisteme de supraveghere ca în Germania

    Pe autostrăzile din România va fi instalat un sistem care va ajuta deopotrivă autoritățile, dar și participanții la trafic. Sistemul include camere de supraveghere, aparate de detecție, dar și senzori…

    • mai 11, 2024
    Rețeaua 3G va fi închisă – multe telefoane mobile vor fi în curând inutilizabile

    Furnizorii de telefonie mobilă vor opri rețeaua 3G până la sfârșitul anului. „Astăzi” explică ce înseamnă acest lucru pentru tine și ce ar trebui să faci. Cei trei mari furnizori…