Așa-numitele „supernove” pot reprezenta o amenințare la adresa vieții pe Pământ. Aceasta este concluzia unui studiu înspăimântător realizat de NASA.
Când o stea explodează, ea poate avea efecte mai catastrofale pe Pământ decât se credea anterior.Până în prezent, cercetătorii au presupus că doar planetele pe o rază de 50 de ani-lumină sunt afectate de efectele lor. De fapt, există încă pericol la o distanță de 160 de ani-lumină, citează noul studiu revista „The Astrophysical Journal”.
Pe lângă razele cosmice puternice și particulele energetice (fotoni) care sunt eliberate după explozia unei stele, razele X periculoase sunt, de asemenea, produse în urma unei supernove, care ar ajunge pe o planetă precum Pământul la câteva luni până la ani după explozie și, eventual, ar însoți-o timp de decenii.
„Impactul ar putea fi suficient de semnificativ pentru a declanșa o extincție în masă”, a declarat liderul studiului, Ian Brunton. Organismele marine de la începutul lanțului alimentar ar fi afectate în mod deosebit.
„Dacă un val de raze X mătură o planetă din apropiere, radiația ar schimba foarte mult chimia atmosferică a planetei”, spune expertul de la Universitatea americană Illinois din Urbana-Champaign. În special, stratul de ozon al Pământului ar putea fi distrus ca rezultat. Cu toate acestea, pentru că ne protejează de radiațiile ultraviolete ale Soarelui, omenirea cu greu ar putea supraviețui pe Pământ fără ea.