Evoluția războiului in Ucraina: orașul Lysychansk, încercuit, SUA promite alte arme, mai multe cereale la export, perspectiva aderării la UE nu se întrevede!
Atacuri asupra orașului Mykolaiv
Explozii puternice au zguduit sâmbătă, 2 iulie, orașul Mykolayiv, din sudul Ucrainei. Cu puțin timp înainte de detonarea primelor bombe, sirenele de alarmă au sunat în regiunea din apropierea orașului-port Odesa. Primarul localității, Olexander Senkevych, a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi, prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram. Cauza detonațiilor nu a putut fi stabilită imediat. Rusia și-a continuat anterior atacurile în estul Ucrainei, pe un front larg. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că armata rusă a distrus cinci posturi militare de comandă în regiunea Mykolaiv și Donbass, cu arme de înaltă precizie. Trei depozite din regiunea de sud Zaporizhia au fost, de asemenea, lovite, la fel ca și o bază de arme și echipamente, la o fabrică de tractoare din nord-estul Harkovului.
Lysychansk, încercuit complet!
Luptătorii pro-ruși din Ucraina susțin că au înconjurat complet orașul asediat Lysychansk, din estul țării. Împreună cu trupele ruse, „ultimele poziții strategice”, amplasate pe câteva dealuri, au fost cucerite aszi, a declarat, sâmbătă, un reprezentant al separatiştilor, pentru agenţia de presă rusă TASS. „Prin aceasta, putem raporta că Lysychansk este complet încercuit!”. Armata ucraineană susține, pe de altă parte, că ar fi respins încercuirea completă a lui Lysychansk și că se dau lupte acerbe în jurul orașului din regiunea Lugansk, a declarat sâmbătă la televizor un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Lysychansk „nu este înconjurat și se află încă sub controlul armatei ucrainene!” – susțin oficialii ucrainieni.
Brandstätter și Meinl-Reisinger, la Kiev!
O delegație a grupului parlamentar de prietenie Austria-Ucraina a vizitat Parlamentul ucrainean de la Kiev. Despre întâlnirea cu președintele Parlamentului, Ruslan Stefantschuk, austriecii spun că „am convenit că dorim o cooperare mai strânsă între parlamentele noastre, în domeniul educației și infrastructurii”, conform declarației de sâmbătă a deputatului NEOS Helmut Brandstätter, făcută pe rețeaua Twitter. Şefa NEOS, Beate Meinl-Reisinger, a fost de asemenea prezentă la Kiev.
Problema mercenarilor
Marea Britanie a protestat împotriva tratamentului acordat de Rusia prizonierilor de război, în urma rapoartelor despre capturarea a încă doi britanici, în estul Ucrainei. „Condamnăm exploatarea prizonierilor de război și a civililor în scopuri politice și am discutat acest lucru cu Rusia!”- a declarat, în 2 iulie, Ministerul de Externe din Londra. „Suntem în contact constant cu Guvernul ucrainean, în legătură cu cazurile și sprijinim pe deplin Ucraina pentru a-i elibera!”- arată MAE britanic. Ministerul nu a vrut să comenteze situația. Agenția de stat rusă TASS raportase anterior, citând separatiști pro-ruși, că doi britanici au fost acuzați de „activități de mercenariat”. Se spune că este vorba despre un tânăr de 22 de ani, care dorea să ofere ajutor umanitar în autoproclamata „Republică Populară Donețk” și un voluntar, care s-a alăturat armatei ucrainene. Doi britanici și un marocan care au luptat pentru forțele ucrainene fuseseră deja condamnați la moarte pentru aceeași acuzație în zona separatistă. Ei au declarat recurs.
Zelensky se plânge continuu!
La patru luni de la începutul războiului de agresiune rus, consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podoliak, vede o schimbare în războiul armatei ruse. „Este o nouă tactică a Rusiei: atacarea zonelor rezidențiale și exercitarea presiunii asupra elitelor politice occidentale, pentru a forța Ucraina să se așeze la masa negocierilor!” – a susținut Podoljak, sâmbătă la Kiev, potrivit relatărilor mass-media. El nu a prezentat nici o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale. În schimb, este de notorietate situația disperată de pe front a armatei ucrainiene. Moscovei nu-i pasă cum reacționează lumea la „atacuri inumane” cu rachete de croazieră asupra zonelor rezidențiale. Rusia nu luptă pentru a obține câștiguri teritoriale, ci pentru a distruge Ucraina și a crea o nouă arhitectură de securitate în Europa, a declarat consilierul prezidențial Volodymyr Zelensky. El nu înțelege „de ce mai există politicieni influenți în Occident, care cred că se poate vorbi cu Rusia. Asta e o prostie!”- susține purtătorul de cuvânt al lui Zelensky.
Potrivit estimărilor britanice, Rusia folosește din ce în ce mai mult rachete care dau greș, în atacurile sale din Ucraina. Motivul este probabil că stocurile de arme moderne și precise sunt în scădere, crede Ministerul Apărării de la Londra. Dar să nu uităm că Marea Britanie este membră NATO și că propaganda dezinformării funcționează din plin și în această țară!
Rusia atacă în est, pe un front larg!
Potrivit informațiilor de la Kiev, Rusia își continuă atacurile pe un front larg, în estul Ucrainei. În zona Harkov, armata rusă încearcă să recupereze pozițiile pierdute cu sprijinul artileriei, potrivit Statului-Major ucrainean. Numeroase locuri sunt bombardate, pentru a fixa acolo armata ucraineană. Un atac rusesc a fost respins în regiunea Doneţk, se arată în comunicat. Au fost raportate raiduri aeriene rusești și în zona Avdiivka. În Marea Neagră, pe de altă parte, Rusia continuă să blocheze conexiunile maritime ale Ucrainei. Potrivit surselor ucrainene, Rusia a folosit muniții cu dispersie, în atacurile cu rachete asupra orașului Sloviansk, care au ucis cel puțin patru persoane. În noaptea de sâmbătă, au fost lovite zone civile în care nu existau instalații militare, a informat primarul Wadym Lyach, pe Telegram. Patru oameni au fost uciși și șapte au fost răniți. Munițiile cu dispersie sunt rachete și bombe care explodează în aer peste țintă, eliberând multe dispozitive explozive mici. Utilizarea lor este interzisă, conform dreptului internațional.
Ucraina a condamnat ferm un atac cu rachetă rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, care a ucis cel puțin 21 de persoane și a rănit 39. Președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre „teroarea rusă deliberată, țintită”.
SUA anunță un alt pachet de arme, de 820 de milioane de dolari!
Guvernul SUA a promis alte sute de milioane de dolari, ca ajutor militar, Ucrainei. Pachetul de 820 de milioane de dolari va oferi țării muniție suplimentară pentru sistemul de lansare de rachete Himars, două sisteme de apărare antirachetă sol-aer Nasams, muniție de artilerie și radare anti-artilerie, printre altele, după cum a anunțat Pentagonul. O mare parte din noul pachet de ajutor nu provine din stocurile americane, ci dintr-un acord cu industria de armament. Potrivit propriilor declarații, Statele Unite au promis sau au livrat deja arme și echipamente în valoare de aproape șapte miliarde de dolari SUA (6,73 miliarde de euro) Ucrainei, de la începutul războiului.
Bombe cu fosfor într-un atac fără victime?!
Ucraina a acuzat armata rusă că a folosit bombe cu fosfor pentru a ataca Insula Șerpilor din Marea Neagră. Trupele Moscovei „au efectuat de două ori lovituri aeriene, cu bombe cu fosfor, vineri seară”, a scris șeful armatei ucrainene, Valeri Zalushny, pe Telegram. Joi, armata rusă își anunțase retragerea din insula ucraineană, pe care o ocupase anterior, timp de patru luni. Deci, dacă s-au retras, de ce au mai recurs la un bombardament?! Ucrainenii nu precizează dacă au fost victime, astfel că informația trebuie pusă sub semnul îndoielii.
În ciuda războiului, Ucraina exportă mai multe cereale!
În ciuda războiului de agresiune rusesc, Ucraina a exportat cu 8% mai multe cereale și leguminoase în anul de comercializare 2021/22, care s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie, decât în anul precedent. Potrivit Ministerului Agriculturii de la Kiev, 48,5 milioane de tone au fost exportate până acum, în 2022. În luna iunie, însă, exporturile au fost cu 44% sub valoarea anului precedent, de 1,4 milioane de tone, din cauza eșecului exporturilor maritime. La 18,7 milioane de tone, exporturile de grâu în anul de comercializare 2021/22 au fost cu peste douăsprezece procente mai mari decât în anul precedent. Cu toate acestea, în iunie a fost exportat cu aproape 80% mai puțin grâu decât în 2020/21. În sectorul agricol, un exercițiu financiar durează de la 1 iulie până la 30 iunie a anului următor. Ucraina este unul dintre primii cinci exportatori de produse agricole din lume și, în prezent, exportă doar pe uscat.
1 miliard, în loc de 9!
Comisia UE propune un împrumut de 1 miliard de euro pentru Kiev! Pentru a acoperi costurile de funcționare ale Ucrainei, Comisia UE a propus acordarea unui împrumut de un miliard de euro către Ucraina. Autoritatea de la Bruxelles a anunțat vineri că asistența macrofinanciară ar trebui să contribuie la satisfacerea nevoilor financiare imediate rezultate din războiul rusesc împotriva țării. Banii ar putea intra în plăți de pensii și în funcționarea spitalelor, de exemplu. Președintele Zelensky cerea minim 8-9 miliarde de euro, lunar, pentru țara sa. Propunerea de 1 miliard este prima parte a unui pachet de ajutor de 9 miliarde euro, care urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului și care a fost anunțat în mai. Statele UE și Parlamentul European încă trebuie să cadă de acord înainte ca plata să poată fi efectuată. Summitul UE din mai s-a pronunțat deja, în principiu, în favoarea pachetului de 9 miliarde. Potrivit Comisiei UE, primul miliard va fi acordat sub formă de împrumut pe termen lung în condiții favorabile. În semn de solidaritate, costul dobânzii ar fi suportat de bugetul UE.
Albania discută cu NATO despre construirea unei baze navale
Albania, membru NATO, declară că este în discuții cu alianța pentru construirea unei baze navale pe coasta sa. Prim-ministrul Edi Rama a declarat vineri că noul port Porto Romano, de la Marea Adriatică, ar trebui să aibă și o secție militară. Construcția și finanțarea bazei militare vor fi apoi împărțite între NATO și țara sa. Porto Romano, lângă Durres, va deveni cel mai mare port al țării. NATO transformă deja baza aeriană Kucova, la sud de capitala Tirana. Albania s-a alăturat alianței în 2009.
Von der Leyen: Durata aderării la UE este în mâinile candidaților!
Potrivit președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, durata pentru ca o țară să adere la UE, este în mâinile candidaților la aderare. „Viteza procesului de aderare sau viteza progresului, este în mâinile lor”, a spus germanul în timp ce se afla în localitatea cehă Litomysl. Aceste perioade au fost foarte diferite, de la 4-6 ani, ani până la 10 ani. „Și unii dintre ei, nu au progresat în 20 de ani!”- a precizat von der Leyen. Prin urmare, ei nu sunt încă membri ai Uniunii Europene. Șefa Comisiei UE a vizitat Republica Cehă vineri, deoarece această țară a preluat președinția rotativă a statelor UE.