Ucraina e în faliment, Zelensky e terminat!

Reuters: Ucraina este în incapacitate de plată!

Două importante agenții internaționale de evaluare financiară, S&P și Fitch, au coborât ratingul de țară atribuit Ucrainei până la SD (‘selective default’), respectiv RD (‘restricted default’), în condițiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunțat recent este unul dezastruos, transmite Reuters conform Profit.ro.

O țară este considerată în „default” (-incapacitate de plată – n.r.) atunci când nu își poate onora angajamentele financiare față de creditori, care pot fi state, instituții financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe piețele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parțial atunci când statul nu rambursează o parte din obligațiunile sale.

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracție economică de 35% până la 45% în 2022 și lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari.

Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situaţia macroeconomică a ţării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, principalul consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Finanţarea de la Fondul Monetar Internaţional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a declarat consilierul, Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au fost în contact cu creditorul cu privire la potenţiala solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil. FMI a refuzat să comenteze.

Comentariile lui Ustenko au venit la puţin peste două săptămâni după ce guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat pentru Reuters că a solicitat până la 20 de miliarde de dolari de la FMI pe o perioadă de doi sau trei ani, o sumă care ar fi plasat Ucraina mult peste „limita de acces excepţional” a fondului pentru împrumuturi.

Dimensiunea solicitări a declanşat o dezbatere intensă în cadrul FMI, fiind ridicate întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriei Ucrainei.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.flux24.ro: https://flux24.ro/reuters-ucraina-este-in-incapacitate-de-plata/

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…