Secretarul general al ONU, organizație controlată de SUA, acuză Rusia
Guttierez avertizează că o greșeală sau o neînțelegere ar putea declanșa apocalipsa nucleară
Șeful Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că lumea este la un pas de „anihilarea nucleară” și se confruntă cu pericole nemaivăzute de la Războiul Rece.
Gargară despre pericolul nuclear
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni, 1 august, că „omenirea este doar la o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, cu privire la războiul din Ucraina, alături de alte amenințări nucleare din întreaga lume.
Conform informațiilor furnizate de publicația euronews.com., el a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), vechi de zeci de ani, care urmărește să prevină răspândirea armelor nucleare și, în cele din urmă, să obțină o lume fără energie nucleară.
În discursul său de deschidere, Guterres a spus că întâlnirea amânată de pandemie, care are ca scop revizuirea acordului de referință, are loc pe fondul „pericolului nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece”.
Conferința este „o oportunitate de a stabili măsurile care vor ajuta la evitarea unui anumit dezastru și de a pune omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”, a spus el.
„Riscurile proliferării cresc, iar posibilitățile de a preveni escaladarea slăbesc”, a adăugat Guterres, subliniind că „crizele – cu nuanțe nucleare – se răsfrâng din Orientul Mijlociu și Peninsula Coreeană”.
Rusia – vinovatul de serviciu!
Problema amenințărilor catastrofei nucleare a fost ridicată și de Statele Unite (SUA), Japonia, Germania, șeful nuclear al ONU și mulți alți vorbitori.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a susținut că Rusia, care nu a abordat conferința în intervalul programat, este „angajată într-un zăngănit nesăbuit și periculos al sabiei nucleare” în Ucraina.
El a citat avertismentul președintelui rus Vladimir Putin că orice intervenție în conflict ar putea avea „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată” și că țara sa este o „putere nucleară puternică”.
Blinken a subliniat, de asemenea, pericolele pe care le prezintă viitorul test nuclear al Coreei de Nord și Iranul, despre care el a spus că „nu dorește sau nu poate” să accepte un acord pentru a reveni la acordul nuclear din 2015, menit să-și limiteze programul nuclear.
Blinken a mai susținut că Rusia folosește centrala nucleară ucraineană din Zaporizhzhya – care este cea mai mare din Europa, ca bază militară, după ce a confiscat-o de la Ucraina la începutul războiului. Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că conflictul din Ucraina este „atât de grav încât spectrul unei potențiale confruntări nucleare, sau accident, și-a ridicat din nou amenințarea sa terifiantă”.
El a avertizat că situația de la Zaporizhzhya „devine tot mai periculoasă pe zi ce trece”, îndemnând ambele părți să permită unei echipe de experți în securitate a AIEA să viziteze uzina, la care nu au mai avut acces în ultimele două luni. Guterres a cerut participanților la conferință să ia măsuri pentru a preveni dezastrul nuclear. Acestea au inclus reafirmarea și întărirea urgentă a „normei vechi de 77 de ani împotriva utilizării armelor nucleare” și munca neobosită pentru eliminarea armelor nucleare, cu noi angajamente de reducere a arsenalelor.
O conferință inutilă
El le-a cerut, de asemenea, liderilor mondiali, să abordeze „tensiunile care se aprind din Orientul Mijlociu și Asia” și să promoveze utilizarea pașnică a tehnologiei nucleare.
„Generațiile viitoare se bazează pe angajamentul dumneavoastră de a ne retrage din abis”, le-a spus el diplomaților. „Acesta este momentul nostru să întâlnim acest test fundamental și să înlăturăm norul anihilării nucleare odată pentru totdeauna.”
În vigoare din 1970, Tratatul de non-proliferare Nucleară are 191 de semnatari, ceea ce îl face unul dintre cele mai larg aderate acorduri de control al armelor.
Conform prevederilor sale, cele cinci puteri nucleare inițiale – SUA, China, Rusia (apoi Uniunea Sovietică), Marea Britanie și Franța, au convenit să negocieze pentru eliminarea arsenalelor lor în viitor, în timp ce națiunile fără arme nucleare au promis să nu le achiziționeze, în schimbul garanţiilor ar putea dezvolta energia nucleară în scopuri paşnice.