Curtea Supremă a SUA a interzis avortul!

Decizia provoacă proteste și nemulțumiri de anvergură

Judecătorii Curții Supreme au votat cu majoritate pentru a anula actuala Hotărâre Roe vs. Wade. Acest lucru va avea consecințe serioase pentru femeile din Statele Unite. Nu există o lege federală în Statele Unite care să permită sau să interzică avortul. Până acum, însă, o hotărâre a Curții Supreme cunoscută sub numele de Roe vs. Wade, a asigurat că avorturile trebuie permise cel puțin până când fătul este viabil. Vineri, 24 iunie, Curtea Supremă a anulat această decizie istorică. Aceasta înseamnă că dreptul actual la avort în Statele Unite este istorie, după aproape jumătate de secol! Șase dintre cei nouă judecători au votat pentru a anula Roe vs. Wade, potrivit Curtții Supreme. „Constituția nu acordă dreptul la avort!”- se spune în verdict.

Decizia nu este o surpriză: revista „Politico” a publicat un proiect al acesteia la începutul lunii mai. De aici reieșea deja că instanța intenționează să decidă în acest fel. A existat un strigăt din partea organizațiilor pentru drepturile femeilor, a clinicilor și a liberalilor. Verdictul este acum la fel de drastic pe cât era de așteptat. În aproximativ jumătate din state, este posibil să existe acum restricții extinse.

O cronologie:

 • Hotărârea Roe vs. Wade din 1973 a plasat avortul sub dreptul la intimitate. Prin urmare, interdicțiile legale privind avortul nu au fost posibile în primul trimestru de sarcină, erau posibile doar într-o măsură limitată în al doilea trimestru și permise numai în trimestrul al treilea, atâta timp cât viața sau sănătatea gravidei nu era în pericol. Legile de stat existente care incriminau avortul au fost abrogate. Dar existența continuă a Regulamentului a depins în mare măsură de componența Curții Supreme.
 • În 1992, după ce Clarence Thomas a fost nominalizat de un președinte republican, Curtea Supremă a menținut decizia în principiu, dar a declarat ca fiind permise reglementările de stat care nu constituiau o „povara nejustificată” pentru femeia însărcinată.
 • În anii și deceniile care au urmat , amploarea poverii a fost epuizată în mod repetat în instanță: femeile însărcinate erau obligate, de exemplu, să facă o ecografie a fătului înainte de a lua o decizie sau să aranjeze o înmormântare. Sau au fost nevoite să aștepte între 24 și 72 de ore între consultație și executarea avortului, ceea ce a făcut deosebit de dificile acele intervenții pentru cele care trebuiau să parcurgă un drum lung.
 • Judecătorul de la Curtea Supremă Antonin Scalia a murit în februarie 2016. Partidul Republican l-a împiedicat pe președintele Barack Obama să-și numească un succesor, declarând că o decizie atât de importantă, cu puțin timp înainte de alegeri, depinde de viitorul președinte.
 • Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile în noiembrie 2016. În timpul mandatului său, el a desemnat trei oameni la Curtea Supremă: pe conservatorii Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett. Acesta din urmă a înlocuit-o pe judecătoarea liberală Ruth Bader Ginsburg, care a murit întâmplător în septembrie 2020, cu două luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale. De data aceasta, însă, Partidul Republican nu a pus decizia în mâna învingătorului.

State conservatoare cu legi din ce în ce mai stricte

 • În timpul mandatului lui Donald Trump, între 2017 și 2021, statele guvernate de conservatori au adoptat în mod repetat legi stricte privind avortul, care încalcă în mod deschis hotărârea de referință. Calcul: Dacă procesele sunt intentate împotriva legilor, acestea ar putea ajunge în cele din urmă la Curtea Supremă, care ar trebui să se ocupe din nou de Hotărârea Roe vs. Wade. La sfârșitul anului 202, Curtea Supremă a început deliberările asupra unei legi din Mississippi, care interzice avorturile după 16 săptămâni de sarcină.
 • La începutul lunii mai 2022, un proiect de verdict al judecătorului de la Curtea Supremă, Samuel Alito, a fost făcut public în acest caz. Ca urmare, Hotărârea Roe vs Wade trebuia anulată.
 • Acum, decizia oficială a Curții Supreme a fost luată , așa cum era de așteptat, iar Decizia Roe vs Wade este istorie. Asta înseamnă că nu mai există un drept de bază pentru avort la nivel național în SUA, iar chestiunea este lăsată în seama statelor. În general, se estimează că aproximativ jumătate dintre state ar declara din nou avortul ilegal.

Partidul Democrat intenționează să folosească subiectul pentru a mobiliza alegătorii pentru jumătatea mandatului acestui an: 60 din cele 100 de voturi din Senat sunt necesare pentru a avansa o lege corespunzătoare, care să ancoreze avortul legal. Democrații au în prezent doar 50 de locuri. În ianuarie 2023, președintele american Joe Biden a anunțat că ar putea semna apoi legea corespunzătoare. (Noura Maan, APA, Reuters, 24.06.2022)

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…