Cecenii luptă în războiul din Ucraina de ambele părți!

Veterani ai războaielor cecene luptă contra rușilor!

Mii de „Kadyrowtsy” luptă pentru Moscova

Luptătorii ceceni din Ucraina sunt ușor de observat: au capul ras, bărbile lungi. Desfăşurarea lor alături de armata ucraineană este deosebit de riscantă. „Dacă mă prind rușii, nu voi fi schimbat, ci torturat și apoi arătat la televizor!”, se teme Islam, unul dintre voluntarii care luptă lângă Zaporizhia.

Câteva sute de ceceni luptă în prezent cu trupele ruse în Ucraina, spune Islam. Nu vrea să spună exact câți sunt și unde sunt dislocați. Nici numele său complet, pentru a-și proteja rudele din Cecenia de represalii.

Cecenul în vârstă de 33 de ani a fugit din țara natală în Polonia, în urmă cu aproape două decenii. Acolo putea trăi în pace. Dar după atacul rușilor asupra țării vecine, Islam s-a alăturat Batalionului Sheikh Mansur. Unitatea a fost fondată în 2014, după anexarea de către ruși a peninsulei Crimeea, iar majoritatea membrilor acestui batalion sunt veterani ai războaielor cecene.

Ei sunt „Kadyrowtsy”!

Pe de altă parte, mii de ceceni luptă de partea Moscovei în Ucraina, deși, mulți împărtășesc o relație complicată cu Rusia. Kremlinul are un rol special pentru ei.

În fotografiile mai inofensive, cecenii se plimbă cu motociclete prin satele ucrainene, trag în aer, pozează pentru camere și strigă Allahu Akbar – „Dumnezeu este cel mai mare!”. În cele mai puțin inofensive, filmează cadavre, arată bătălii ca și cea de la Mariupol sau prizonieri de război tremurând: unii luptători ceceni se prezintă pe rețelele de socializare cu gesturi marțiale, în timpul desfășurării lor de război în Ucraina. Mii dintre ei luptă pentru armata rusă, pentru Vladimir Putin, dar, mai ales, pentru Ramzan Kadyrov. Mulți dintre luptători sunt așa-numiții „Kadyrowtsy”, un fel de armată privată paramilitară a conducătorului cecen.

El împărtășește cu sârguință videoclipuri cu ceceni pe Telegram și TikTok și folosește platformele online pentru propagandă. În timp ce își descrie luptătorii drept „lupi neînfricați”, îi vede pe soldații ucraineni ca „naziști” și „bandiți”. Kadyrov are peste două milioane de urmăritori, numai pe Telegram!

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Un personaj important, atac necruțător: Acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți

  Dominic Cummings, fost șef de campanie Brexit, și fost consilier principal al lui Boris Johnson, a lansat joi un atac dur împotriva sprijinului occidental pentru Ucraina. Într-un interviu pentru ziarul I,…

  Putin demonstrează putere militară înaintea vizitei în China, stârnind controverse în Japonia

  Putin se pregătește pentru prima sa călătorie internațională de la realegerea sa în China în luna mai, iar o serie de manevre țintite au escaladat considerabil tensiunile cu Japonia vecină.…