Ce prevede documentul oficial, legat de Schengen, semnat de Austria, România, Bulgaria și de președinția ungară a Consiliului UE

Austria si-a ridicat obiectiile fata de admiterea deplina a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, decizia urmand sa fie oficializata pana la sfarsitul acestui an in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), dar controalele la frontierele terestre dintre Ungaria si Romania si dintre Romania si Bulgaria vor fi mentinute pentru o perioada initiala de cel putin sase luni, potrivit unei declaratii comune semnate de Austria, Romania, Bulgaria si de presedintia ungara a Consiliului UE, publicata sambata de aceasta din urma.

Romania si Bulgaria au intrat in aprilie in spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime, dar Austria s-a opus prin veto admiterii depline a celor doua tari in spatiul european de libera circulatie, acuzandu-le ca nu combat suficient migratia ilegala.

Decizia Consiliului din 30 decembrie 2023, prin care Romania si Bulgaria au fost admise in spatiul Schengen cu granitele aeriene si maritime, a fost insotita atunci de o declaratie comuna semnata pe 29 decembrie 2023 de Austria, Romania si Bulgaria asupra continuarii eforturilor de a lupta impotriva migratiei clandestine, in vederea primirii celor doua tari in spatiul european de libera circulatie de asemenea cu frontierele terestre.

La reuniunea Consiliului JAI din 10 octombrie 2024 a fost facuta o evaluare privind aplicarea integrala a acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria. Toate partile au confirmat progresele in ce priveste implementarea declaratiei comune convenite in decembrie 2023 si au recunoscut o scadere a deplasarilor ilegale, precum si a numarului cererilor de azil ca urmare a aplicarii masurilor stabilite in comun, semnaleaza presedintia ungara a Consiliului UE.

Asistenta agentiei europene FRONTEX la frontierele externe ale Bulgariei si Romaniei a fost extinsa in mod constant, sprijinul financiar european a fost sporit si s-a progresat astfel in realizarea de investitii pentru consolidarea tehnica a granitelor (nave de patrulare, vehicule de patrulare de teren, drone, detectoare de miscare, camere cu termoviziune, etc), a fost lansata initiativa de cooperare regionala Schengen pentru a imbunatati schimburile de informatii si cooperarea transfrontaliera, consilieri pentru verificarea documentelor au fost detasati pe aeroportul din Bucuresti si Sofia, iar cooperarea vizand aplicarea regulamentului european Dublin a fost imbunatatita semnificativ, se arata in documentul publicat de presedintia ungara a Consiliului UE.

Prin urmare, comparand primele trei trimestre din 2023 si 2024, intrarile ilegale in Bulgaria au scazut cu 47 %, in Romania cu 53 % si in Austria cu 67 %. In aceeasi perioada, cererile de azil inaintate de migranti in Bulgaria au scazut cu 40 %, in Romania cu 75 % si in Austria cu 57,3 %.

In aceste conditii, presedintia ungara a Consiliului UE, Romania, Bulgaria si Austria au recunoscut impreuna pe 22 noiembrie 2024 progresele inregistrate in diminuarea migratiei ilegale catre Europa si in aceste state membre. Cele trei tari au convenit un set de masuri in continuarea acestor eforturi, in timp ce Austria si-a ridicat obiectiile fata de admiterea completa a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Cele trei tari au convenit astfel sa continue eforturile comune de combatere a migratiei ilegale catre Europa in general si catre aceste tari in special, sa continue aceste eforturi in conformitate cu declaratia comuna semnata de Austria, Romania si Bulgaria pe 29 decembrie 2023, sa intreprinda toate masurile pentru a preveni deplasarile secundare ale migrantilor prin aceste tari si sa efectueze constant returnarile si transferurile conform acordurilor relevante.

Totusi, pentru a atenua potentiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinta imediata a eliminarii controalelor la frontierele terestre si pentru a preveni orice amenintare grava la adresa ordinii publice sau a securitatii interne, chiar si dupa admiterea deplina a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen controalele la frontierele terestre dintre Ungaria si Romania si dintre Romania si Bulgaria vor fi mentinute pentru o perioada initiala de cel putin sase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) si (5) din Codul Frontierelor Schengen, arata Agerpres.

De asemenea, in spiritul solidaritatii, Bulgaria va fi in continuare sprijinita in protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia, prin desfasurarea unui contingent multinational de politie format din 100 de politisti de frontiera, respectiv 40 din Romania, 25 din Bulgaria, 20 din Ungaria si 15 din Austria.

Prin incheierea si implementarea acestei declaratii, partile au convenit sa initieze demersurile necesare pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului UE privind stabilirea pana la sfarsitul acestui an a datei eliminarii controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu si intre Bulgaria si Romania.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • noiembrie 25, 2024
    Social-democraţii germani l-au desemnat pe Scholz drept candidatul lor la un nou mandat de cancelar

    Partidul Social Democrat german (SPD) l-a desemnat oficial luni pe Olaf Scholz drept candidatul formaţiunii la un nou mandat de cancelar federal la viitoarele alegeri anticipate, transmit Reuters şi AFP,…

    • noiembrie 22, 2024
    Olaf Scholz nu mai este dorit cancelar de propriul partid

    Impopularul Olaf Scholz este supus unor presiuni tot mai mari pentru a se retrage din cursa pentru cancelarie în cadrul partidului său social-democrat, amenințat de un rezultat dezastruos la alegerile…