
Standurile din Viena care vând cârnați, alături de diverse garnituri și bere, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO. Asociația care le susține candidatura susține că e vorba de mai mult decât o tradiție culinară, aceste standuri fiind și un spațiu de întâlnire în comunitate și chiar de schimb de idei.
Capitala Austriei, renumită pentru standurile cu cârnați, susține proiectul care are ca scop protejarea unei părți din cultura vieneză. O asociație creată de comerciații de cârnați a lansat proiectul, care are și susținerea primarului vienez Michael Ludwig.
„Toată lumea este aici egală. Un bancher bogat poate veni într-adevăr aici şi să discute cu cineva care este foarte sărac (…) aici poţi încă să mănânci şi să bei cu mai puţin de 10 euro.
Nu e deloc ceva neglijabil în contextul în care acum oamenii au mai puţini bani ca înainte pentru a se hrăni”, a declarat Patrick Tondl, inițiatorul proiectului și vânzător la un stand de cârnați la a a patra generaţie.
Dorința de a proteja tradiția cârnaților vânduți la stand a venit pe urma faptului că numărul tarabelor dedicate acestui tip de fast food a scăzut cu aproximativ 100 în ultimul deceniu.Nu este vorba însă de o lipsă de interes din partea clienților, deoarece standurile care au renunțat la Bratwurst s-au reprofilat pe shaorma, pizza, burgeri sau preparate asiatice.
Până la 40% din populația Vienei nu s-a născut în Austria, astfel că gusturile localnicilor nu se mai rezumă doar la cârnați. Aceștia rămân însă pe locul 1 în preferințele turiștilor.