Guvernul e incapabil să ne asigure energia pentru încălzirea locuințelor!
Germania îl are pe Robert Habeck. Ministrul neamț al Economiei tocmai a declarat al doilea nivel de alertă al planului de urgență pentru gaze și crede că este posibil ca Rusia să nu mai furnizeze gaze, pentru a rupe sprijinul UE pentru Ucraina. Austria o are pe Leonore Gewessler. Și pe cancelarul Karl Nehammer. Planul de urgență rămâne la nivelul unu, iar Gewessler spune că Austria este mai bine poziționată decât Germania. Vineri, ea a declarat: „Nimeni în această țară nu este calm. Suntem conștienți de gravitatea situației și ne străduim să ieșim din această criză cât mai bine putem”. Cu toate acestea, nu a apărut nimic concret.
Oameni buni, pregătiți-vă de iarnă! Dacă Guvernul încurcă criza gazelor cum a făcut cu criza Corona (ultimul exemplu fiind vaccinarea obligatorie), atunci nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne îmbrăcăm călduros, inclusiv în case! Atât noi, consumatorii privați, cât și mari părți ale industriei, a căror producție este dependentă de gaz. Asta e puțin nedrept. Gewessler, după cum a declarat într-o dezbatere organizată de publicația derstandard.at, a discutat cu Habeck despre o idee conform căreia statul ar cumpăra volume de gaz sub forma unei licitații, care ar putea salva industria. Consumatorii privați ar putea fi recompensați cu un bonus pentru economisire. Cu căldură, mai greu!..
La ce și cui au servit sancțiunile contra Rusiei?! Nu cumva, americanilor?!
Diferența dintre Germania și Austria este însă că Habeck și ai lui renunță la populismul laș și spun populației adevărul dur, în timp ce Austria continuă o politică de liniște. Șefa Departamentului de Gaze de la E-Control, Carola Millgramm, spune că nu a existat niciodată o scădere atât de mare a livrărilor de gaze: „Deci, situația nu este tipică pentru vară!”- spune ea. Dar ea nu este un membru al Guvernului. Așa că promisiunea făcută de Vladimir Putin cancelarului Nehammer, în timpul vizitei acestuia de acum câteva săptămâni, că nu va trebui să-și facă griji cu privire la gaz, trebuie pusă în perspectivă. Austria are de multă vreme iluzii despre Putin și pare că vrea să continue în această direcție. Ar trebui să fie clar, cel puțin până acum, că imperialistul rus va încerca totul pentru a obține un anumit grad de succes în războiul său împotriva Ucrainei. Pentru a face posibil acest lucru, el trebuie să intimideze țările UE care trimit arme și bani în Ucraina sau să le incite populațiile, prin privarea de gaz. Habeck și alții spun, de asemenea, clar, că penuria de gaze poate deveni inconfortabilă. Gewessler, Nehammer și alții evită, însă, limbajul realist similar.
Cine-i de vină?! Că vrăjeala cu Putin, vinovatul universal, e fumată demult!
Oamenii cu responsabilitate personală (noul cuvânt preferat al Guvernului în legătură cu Corona) ar trebui, așadar, să se gândească la cum ar putea face față unei eventuale toamne și iarnă reci. Din inițiativă privată! Aceasta variază de la economisirea de bani (pentru prețuri de încălzire crescute dramatic), până la verificarea aparatelor electrocasnice și a obiceiurilor de consum. Centrul german Științific Media trimite deja instrucțiuni practice de la experți cu privire la modul de reducere a consumului de gaz în gospodăriile private. Ar trebui să putem citi și noi despre acest lucru în detaliu, în viitorul apropiat, cu informații detaliate, de la birourile și ministerele responsabile din Austria. De noi, cetățenii, depinde însă să ne informăm – cu ajutorul presei, dar și prin implicarea managementului proprietății. La un nivel superior și pe termen lung, există și suficiente planuri de conversie, de exemplu la biogaz. Dar războiul din Ucraina, în care UE s-a grăbit în mod iresponsabil să arunce cu pachete de sancțiuni taman în furnizorul său de gaze, a dat peste cap viețile europenilor, provocând inflație, o creștere în spirală a prețurilor și îngrijorări acute în perspectiva iernii care urmează! Dar când ai conducători tâmpiți, trebuie să te aștepți la ce e mai rău!..