Pensia alimentară și de întreținere în Austria!

Informații și sfaturi utile

Nunta este uneori una dintre cele mai frumoase zile din viață. În acest moment, lumea pare să fie încă în ordine, iar gândurile despre divorț sau chiar plățile de pensie alimentară sunt departe. Din păcate, realitatea este adesea foarte diferită.

Numărul divorțurilor din Austria a crescut semnificativ în ultimii ani. Neînțelegerile și certurile apar adesea între soți după divorț. Tocmai din astfel de motive, anumite lucruri (plăți și pretenții) sunt reglementate de lege în Austria. Odată ce copiii sunt implicați, un părinte este obligat să plătească celuilalt părinte pentru cheltuielile copiilor.

În Austria, termenul de „pensiune alimentară” este folosit atunci când este vorba de plăți de întreținere sub formă de plăți în numerar de sume diferite. Nu numai în Austria părinții au obligația legală de a plăti pentru întreținerea copiilor lor. Aceste plăți sunt destinate să acopere costurile cu îmbrăcămintea, mâncarea, băutura, locuința, activitățile de agrement sau costurile școlare. Părintele cu care copilul sau copiii nu locuiesc permanent este obligat să efectueze astfel de plăți.

Plățile de pensie alimentară și de întreținere sunt legate de venituri în Austria. Cu cât venitul este mai mare, cu atât pensia alimentară este mai mare. Cu toate acestea, valoarea întreținerii este plafonată la maximum prin lege.

 

Pensia alimentară și de întreținere – cerințe și sumă

Desfacerea unei căsătorii nu este, în general, o situație plăcută. Este adesea dificil, cel puțin pentru unul din parteneri, să-și câștige existența singur. În plus, față de procedurile de divorț, costisitoare în sine, există de obicei și alte cheltuieli pentru plata pensiilor de întreținere către un partener, la despărțire. Situația generală devine și mai dificilă, dacă mai există copii care au rezultat din căsătorie. Pe lângă întreținerea soțului, pentru copiii născuți din căsătorie trebuie plătite și alte plăți de întreținere, sub formă de pensie alimentară. Valoarea întreținerii este calculată folosind tarife standard. Aceste seturi de reguli sunt adaptate automat la situația de viață respectivă. Bazele de evaluare includ nu numai numărul de copii, ci și vârsta acestora. În Republica Federală Austria, există opțiunea de a stabili în prealabil cuantumul pensiei de întreținere prin contract sau de a o cuantifica, folosind valorile orientative stabilite de legiuitor pentru stabilirea pensiei de întreținere între soți.

Calculator de pensie alimentară pentru Austria și calculator de întreținere a soțului: https://www.familienrechtsinfo.at/alimente-kindesunterhalt-rechner-oesterreich/

Pentru funcționarii publici și lucrători, baza este venitul net (venitul lunar). Al 13-lea si al 14-lea salariu sunt desigur luate in calcul in calculul intretinerii. În Austria se adaugă și plățile de concediu sau orele suplimentare. În Austria, biroul de asistență pentru tineret efectuează calculul exact și trebuie depuse unele documente (de exemplu, fișa de salariu anuală). Dacă sunteți un intreprinzător independent, profitul net al ultimului exercițiu financiar este utilizat pentru a calcula pensia alimentară. De îndată ce aici apar discrepanțe sau fluctuații, se calculează o valoare medie pe 3 ani. Există însă și părinți care nu lucrează și primesc ajutor de șomaj. În astfel de situații, sprijinul ALB este crucial. De îndată ce alți copii au dreptul la pensie alimentară, din calculul de întreținere se scade 1 la sută pentru fiecare copil sub 10 ani. Pentru toți ceilalți copii cu vârsta peste 10 ani, se va deduce 2 procente.

Calculator de pensie pentru copii și Calculator de pensie alimentară

Puteți găsi online un calculator de întreținere și pensie alimentară pentru Austria aici: https://www.scheidungen.at/rechner.html

 Pensia de întreținere pentru un fost soț în Austria

În Austria, nu este obligatoriu ca pensia de întreținere să fie plătită unui fost soț! Acest lucru depinde de tipul de divorț ales. În principiu, ambii parteneri sunt obligați să se întrețină reciproc, în Austria. Acest lucru poate fi tratat în baza unui contract. Cu toate acestea, dacă nu se aplică nici un contract, legiuitorul reglementează aceste cerințe, pe baza orientărilor statutare. Ca urmare, se poate întâmpla ca doar unul dintre partenerii de divorț să fie obligat să plătească pensie alimentară. Suma plăților se bazează pe baza de calcul a venitului net, inclusiv toate plățile speciale necesare, care sunt relevante aici. Partenerii de divorț sunt ambii obligați să raporteze imediat modificările veniturilor sau schimbările situațiilor de viață. În cazul în care aspectele financiare se modifică, se va efectua prompt o recalculare a întreținerii.

Obligația de întreținere a copiilor

Pe lângă obligația de întreținere față de foștii soți, mai există și obligația de întreținere față de propriii copii, așa cum am menționat la început. În Austria se aplică o regulă simplă pentru calcularea și determinarea plăților pentru întreținerea copilului: Părintele cu care copilul locuiește din punct de vedere gospodăresc, primește întreținere sub formă de pensie alimentară de la părintele cu care copilul nu locuiește. Pensia alimentară asigură că nevoile copilului pot fi acoperite în mod adecvat. Nevoile care trebuie satisfăcute includ asigurarea unui cămin, îmbrăcăminte pentru copil și furnizarea de hrană, etc. Dreptul de a primi pensie alimentară din partea unui părinte durează până la vârsta majoratuluiTotuși, dacă un copil decide să finalizeze studii superioare sau nu este, inițial, în stare să se îngrijească el însuși și independent din alte motive, părinții sunt obligați să întrețină copilul prin plata pensiei de întreținere a copilului, chiar și după ce acesta a împlinit vârsta majoratului, până când este independent din punct de vedere financiar. Aici trebuie respectată o regulă: de îndată ce copilul părăsește gospodăria părintească, el este beneficiarul direct al plăților de întreținere financiară. 

Diverse niveluri de plată a pensiei alimentare

Cuantumul pensiei alimentare este reglementat de lege și aici, în Austria. Cu toate acestea, capacitatea financiară finală a părintelui sau a părinților în ansamblu, este utilizată ca bază de evaluare și calcul. Parametrii precum venitul net total, vârsta copilului, capacitatea economică proprie a copilului și situația actuală de școală sau de formare, precum și orice bunuri existente ale copilului sunt utilizați pentru calculul final al pensiei pentru copii. Cu toate acestea, în principiu și pentru a facilita subiectul, un lucru este caracteristic nivelului de beneficii. Cu cât venitul părintelui este mai mare, cu atât beneficiile pentru copil sunt mai mari.

Simplificat, se aplică următoarele situații:

 • Vârsta copilului 0-6 ani = 16,00% din venitul total (net)
 • Vârsta copilului 6-10 ani = 18,00% din venitul total (net)
 • Vârsta copilului 10-15 ani = 20,00% din venitul total (net)
 • Vârsta copilului de la 15 ani = 22,00% din venitul total (net)

În Austria există o altă caracteristică specială, atunci când se calculează pensia pentru copii. Legiuitorul a prevăzut așa-numita limită de lux sau playboy. Aceasta înseamnă că, dacă părintele care este obligat să plătească întreținere, trebuie să prezinte un venit net deosebit de mare, se stabilește un procent maxim sub forma unui plafon de 2,00 – 2,50% din rata standard relevantă. Deoarece doar o mică parte a populației austriece are un venit atât de mare, această regulă se aplică rar.

Calculul judiciar pentru un serviciu adecvat

Un calcul exact al plăților de întreținere și pensie alimentară nu trebuie să fie efectuat independent, în Austria. O stabilire a sumei de plată poate fi inițiată fie de către instanță, fie de către biroul local de asistență pentru tineret.

Baza de evaluare

Este important de remarcat faptul că fișa de salariu lunară nu constituie baza de evaluare, ci că trebuie depus și depusă fișa de salariu anuală. Celelalte documente care sunt încă necesare pentru aceasta pot fi găsite fie căutând pe internet, fie la fața locului, la birourile relevante. Ar fi de dorit să obțineți o imagine de ansamblu asupra sarcinilor financiare viitoare, înaintea procedurilor judiciare. Deci, există posibilitatea de a calcula independent suma reală a pensiei alimentare, folosind calculatorul gratuit. Cu toate acestea, valorile calculate aici servesc doar ca informații preliminare, fără a fi legate, legal, de rezultat. Pentru că valoarea pensiei alimentare care urmează să fie plătită în cele din urmă este stabilită oficial, astfel încât pot să apară abateri ocazionale.

Anunțați imediat modificările!

Aceeași procedură se aplică modificărilor veniturilor sau schimbărilor situațiilor de viață, menționate la început, pentru întreținerea soțului. Orice modificare trebuie raportată prompt, pentru a iniția orice recalculare de către instanță. În cazul în care părintele care este obligat la întreținere nu își îndeplinește în mod regulat obligația de întreținere, acest lucru poate fi raportat instanței. Atunci se poate aplica principiul popririi salariale, pentru a primi pensia alimentară.

Cazuri speciale de pensie alimentară

Dacă există așa-numite cheltuieli speciale sau nevoi speciale, părintele care este obligat să plătească întreținerea, este responsabil pentru plata acesteia. O serie de situații sau achiziții pot duce la nevoi speciale. De exemplu, o nevoie specială poate fi asumată de obicei pentru un tratament medical, cum ar fi chirurgia ortodontică. Așa-numitele săptămâni școlare rurale sau excursiile de clasă ale copilului fac, de asemenea, incontestabil parte din serviciile din care apare o nevoie specială. Obligația de plată a pensiei de întreținere sau obligația de plată a plăților de întreținere poate fi plătită și cu titlu de avans. Pentru a realiza acest lucru, însă, solicitantul trebuie mai întâi să depună oficial cererea de bani și să raporteze și să susțină procedura fie printr-o tranzacție, fie printr-o hotărâre judecătorească, în cuantumul relevant. În acest caz, plata întreținerii fie nu trebuie plătită integral, fie așa-numita execuție a serviciului nu trebuie să fie considerată o obligație imediată. Dacă este vorba de întreținerea copilului, o condiție obligatorie este  ca copilul să nu fi împlinit încă vârsta de 18 ani, vârsta majoratului. De asemenea, este obligatoriu să precizați de ce este necesară o plată în avans.

Regulile fixe nu sunt absolut necesare

De asemenea, în Austria este posibil să nu existe reglementări fixe și legale pentru cuantumul pensiei alimentare. În unele cazuri, valoarea plăților este convenită între cei doi părinți fără instanță. Cu toate acestea, aceste acorduri ar trebui să fie întotdeauna înregistrate în scris. Desigur, pot exista oricând plăți implicite sau alte probleme. În astfel de cazuri, există posibilitatea unui avans de întreținere. În Austria, statul finanțează apoi întreținerea, care este recuperată printr-o executare a părintelui plătitor. Tema pensiei alimentare și de întreținere este, așadar, foarte diversă și poate fi stabilită între părinți fără instanță sau birou de asistență pentru tineret sau pe bază de procente fixe. Cert este însă că în Austria există obligația de a plăti întreținerea. Cu siguranță, aceste plăți provoacă adesea resentimente și o mare supărare părintelui care este obligat să plătească.

Consultanță cu privire la obligațiile de întreținere în Austria

Dacă aveți întrebări cu privire la întreținerea copiilor, puteți contacta tribunalul districtual responsabil, biroul de protecție a tinerilor sau baroul. În plus, numeroasele portaluri de pe Internet oferă și o ocazie foarte bună de a obține informațiile necesare pe această temă. Cu ajutorul calculatorului gratuit de pensie alimentară, puteți calcula și singur suma pensiei alimentare.

Surse si detalii:

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena.

  Partidul Libertății a început oficial campania electorală pentru UE vineri – și a trebuit să experimenteze un atac asupra „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena. Cu toate…

  Kickl deține în mod clar locul 1, SPÖ și ÖVP calcă pe apă

  Consiliul Național urmează să fie reales în 141 de zile – mai exact pe 29 septembrie. Și vor fi alegeri istorice cu un cutremur electoral. Pentru prima dată în istoria…