Ministerul de Finanțe vrea diferențiere socială la prețul energiei electrice!
Ministrul de Finanțe din guvernul austriac, Magnus Brunner (ÖVP) dorește ca plafonul la prețul energiei electrice să aibă o scară socială care să poată fi administrată. S-ar putea prevedea, de exemplu, ca persoanele defavorizate social să primească cantități suplimentare de energie, la un preț mai mic, a spus Brunner, într-un interviu pentru publicația profil.at.
Luni, 2 august, „Cabinetul de criză” al guvernului va informa reprezentanții Opoziției, ai statelor federale, partenerii sociali și furnizorii de energie despre cele mai recente evoluții și decizii din criza energetică și a inflației. Scopul este de a-i informa pe cei amintiți despre situaţia actuală, de exemplu, aprovizionarea cu gaz, potrivit unei declarații a cancelarului Nehammer, făcută APA Austria Presse Agentur-n.n). Nu sunt în așteptare rezoluții sau anunțarea unor noi măsuri.
„O singură acoperire pentru factură, fără acoperire pentru preț”
Guvernul federal lucrează în prezent la un „plafon al prețului energiei electrice” și intenționează să prezinte un model până la sfârșitul lunii august. „Va fi o acoperire a facturii, nu o acoperire a prețurilor!” – a precizat Brunner pentru televiziunea orf.at.. Prețul general al energiei electrice nu este limitat, dar o anumită cantitate de energie electrică va fi subvenționată pentru fiecare familie. Cât de mare va fi această sumă, încă se calculează, „probabil, ne bazăm pe consumul mediu statistic” – a adăugat ministrul. Familiile plătesc o rată forfetară pentru aceasta, care este mult sub prețul pieței, a explicat Brunner. Prețul normal de piață se datorează pentru consumul care este peste acest preț. „Dacă ar depinde de mine, ar trebui să aveți niveluri sociale acolo! – spune Brunner.
Doskozil insistă asupra unui plafon pentru prețul benzinei!
Guvernatorul regiunii Burgenland, Hans Peter Doskozil (SPÖ), a insistat, între timp, asupra unui plafon pentru prețul benzinei, la postul de radio ORF: „Aici, guvernul federal ar trebui să intervină, să-l plafoneze la 1,50 euro și să reducă taxele la jumătate!”- a cerut el. Aceasta ar fi, potrivit lui Doskozil, o „variantă mixtă de intervenții”, în care variația de preț al pieței este încă permisă într-o anumită măsură, dar, pe de altă parte ,se oferă scutiri de taxe.
Faptul că acest lucru nu este vizat și nu este un stimulent ecologic, este irelevant pentru Doskozil: „Cred că acum suntem într-o situație specială și întreaga creștere a prețurilor a ajuns la o dinamică în care să nu mai discutăm despre efectele direcției!” – spune el. Discutarea prețurilor „este complet greșită, în opinia sa și „ratează obiectivul”… „Acum este vorba despre ușurarea poverii populației!” – arată liderul socialist.