„Nu cred că exagerez când spun că Viena are una dintre cele mai eficiente sisteme de protecție împotriva inundațiilor din lume”, declara în 2021 inginerul Wilfried Fellinger, care a coordonat echipa responsabilă cu protejarea orașului în fața apelor învolburate ale Dunării.
În luna iulie a acelui an, viituri și inundații devastatoare, uneori mortale, au lovit orașe și comunități din Europa Centrală și de Vest.
Viena, însă, a trecut cu bine, cu doar minime perturbări, datorită unui sistem de protecție extins, considerat de unii vizionar, având în vedere că a fost construit în anii ’70 și ’80 și continuă să facă față provocărilor generate de schimbările climatice.
În centrul acestui sistem se află un proiect inițial controversat: crearea unui canal imens, un braț artificial al Dunării, menit să devieze apele atunci când nivelul acestora devine periculos.
Astfel, Viena beneficiază de apă în perioadele de secetă și de protecție în fața inundațiilor. Brațul artificial, cunoscut sub numele de Dunărea Nouă, include și o insulă impresionantă, de 20 de kilometri lungime, formată din pământul excavat.
Aceasta acționează ca un burete natural atunci când apele cresc. În vremuri liniștite, acest complex lacustru atrage numeroși turiști. În iulie 2021, Viena a înregistrat cele mai abundente precipitații din istoria măsurătorilor meteorologice, dar capitala austriacă a reușit să evite probleme majore.