Austria -Informații rutiere actuale!

Limite de viteză, reguli de circulație, măsuri de siguranță rutieră: află tot înainte să pleci la drum!

Limitele de viteză

Potrivit site-ului austria.info, în Austria sunt admise următoarele viteze maxime (aceste limite sunt valabile în cazul unor condiții meteorologice optime și în cazul în care nu există alte semne de circulație):

Pentru automobile, motociclete și rulote de până la 3,5 t:

 • în localități: 50 km/h
 • pe drumuri naționale: 100km/h
 • pe drumuri expres: 100 km/h resp. 130 km/h – te rugăm să respecți limita impusă pe drumul respectiv.
 • pe autostrăzi: 130 km/h

Pentru alte limite de viteză, ca de exemplu pentru automobilele de peste 3,5 t cu remorcă sau miniautomobile, te rugăm să consulți tabelul cu vitezele maxime admise al ÖAMTC.

Cele mai importante reguli de circulație

Regulile de circulație și indicatoarele din Austria sunt similare cu cele ale celorlalte țări europene.
Atenție: În Austria se aplică o taxă de drum pentru toate autostrăzile și drumurile expres!

Permisele de conducere emise în toate țările din spațiul economic european și în statele membre UE sunt recunoscute în Austria pe perioadă nedeterminată și nu este nevoie să fie preschimbate. Permisele de conducere emise într-un stat care nu este membru al spațiului economic european sunt valabile 12 luni de la data sosirii în țară, cu condiția ca șoferul să fi împlinit 18 ani.

Măsuri de siguranță rutieră în Austria

În Austria este obligatoriu să porți centura de siguranțăCopiii care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani și care nu au cel puțin 150 cm înălțime trebuie să fie transportați în scaune speciale pentru copii. În automobile sau în cele de tip station wagon nu se poate transporta mai mult de 1 copil per scaun; fiecare copil trebuie asigurat în scaun în funcție de vârsta și înălțimea acestuia.

În timpul călătoriei cu mașina, vorbitul la telefon este permis numai prin intermediul unui dispozitiv de tip handsfree; acest dispozitiv trebuie să poată fi operat cu o singură mână și nu are voie să influențeze sub nicio formă atenția de la volan.

În Austria conducătorii de motociclete sunt obligați să poarte căști de protecție. De asemenea, sunt obligați să achiziționeze o vinietă și să folosească luminile de întâlnire și pe timp de zi.

Fiecare șofer are obligația de a deține în vehicul o trusă medicală pentru acordarea primului ajutor, un triunghi auto reflectorizant, precum și o vestă reflectorizantă; de asemenea, șoferii au obligația de a le prezenta în cazul unui control.
În Austria există obligativitatea purtării vestei reflectorizante; excepție de la regulă fac spațiile închise. Asta înseamnă că șoferii sunt obligați să poarte vesta reflectorizantă atunci când se află pe șosea, în cazul în care mașina a făcut pană sau în cazul unui accident. Se recomandă ca pentru fiecare pasager să existe o vestă reflectorizantă în mașină.

Conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice
În Austria, legea permite o limită maximă de 0,5 grame la mie alcool în sânge; în cazul posesorilor unui permis de conducere de probă, respectiv în cazul șoferilor de camion și de autobuz, această limită este de max. 0,1 grame la mie. Persoanele care conduc un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice riscă amenzi ridicate, precum și pierderea permisului de conducere.

Echipament de iarnă

În Austria, în intervalul 1 noiembrie – 15 aprilie se impune obligativitatea echipamentului de iarnă pe mașini. Toate cele patru roți ale autovehiculului trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă sau cel puțin două dintre roțile motoare trebuie să fie echipate cu lanțuri de iarnă.

Anvelopele de iarnă sunt considerate în Austria parte a echipamentului de iarnă, numai dacă acestea sunt gravate cu simbolul „M+S” și dacă prezintă o adâncime de profil a benzii de rulare mai mare de 4 mm. Aceste reglementări sunt valabile și pentru anvelopele de tip all season și pentru cele cu nituri.

Lanțurile de iarnă sunt permise numai atunci când șoseaua este acoperită în totalitate sau aproape în totalitate cu zăpadă sau gheață. Nu este obligatorie echiparea mașinii cu lanțuri de iarnă în cazul în care vei merge în regiunile alpine superioare, însă este recomandată. Înainte de începerea călătoriei, te rugăm să verifici starea vremii și notificările publicate pe pagina cu informațiile despre trafic.

Benzinării în Austria

La benzinării poți găsi benzină normală, fără plumb, cu cifră octanică 91, benzină euro super (benzină fără plumb cu cifră octanică 95), dar și benzină super plus (benzină fără plumb cu cifră octanică 98), precum și motorină. În Austria se interzice comercializarea de benzină cu plumb; cu toate acestea, pentru autovehiculele fără catalizator poți găsi la benzinării un aditiv adecvat. În plus, poți avea în mașină și o canistră de rezervă cu 10 litri de benzină, pentru care nu se percep taxe. Pe pagina ÖAMTC poți găsi informații cu privire la prețurile actuale ale carburanților, punctele de încărcare pentru mașinile electrice, dar și alte sfaturi.

Rapoarte rutiere actuale

Fii mereu corect informat! Postul de radio Hitradio Ö3 prezintă, la fiecare jumătate de oră, informațiile legate de trafic din toată Austria, precum și de pe cele mai importante șosele din statele învecinate. În cazul unor situații de pericol iminent – de exemplu în cazul unor șoferi care conduc pe contrasens – programul de radio este întrerupt imediat de știrea de ultimă oră, care este transmisă de toate posturile de radio din rețeaua ORF. La numărul de telefon 0800 600 601 sau *300 poți trimite informații despre trafic în orice oră din zi și din noapte (gratis pe întregul teritoriu al Austriei).
Harta frecvențelor pentru postul de radio Hitradio Ö3

De asemenea, poți găsi toate informațiile online, pe pagina despre trafic a Ö3 sau pe pagina cu notificările legate de trafic a ASFINAG. În plus, clubul de automobilism ÖAMTC oferă și prognoze de trafic, un calendar al ambuteiajelor, precum și alte informații utile.

Cum mă comport în cazul unui accident rutier, în caz de pană sau într-un ambuteiaj?

Dacă se formează un ambuteiaj, trebuie să se poată crea un culoar de urgență pentru ca autospecialele să poată trece în cazul unui accident. Indiferent de numărul de benzi, culoarul de urgență se formează între banda aflată în extrema stângă și banda din dreapta acesteia. În cazul în care nu respecți aceste reglementări privind formarea unei benzi de urgență sau în cazul în care obstrucționezi formarea ei, riști să primești amenzi mari.

În cazul unei pene sau al unui accident trebuie ca în primă fază să îți păstrezi calmul, să pornești semnalul de avarie și să oprești mașina. În a doua fază, pune vesta de semnalizare înainte de a ieși din mașină. În zone prost luminate, precum și în cazul unei vizibilități reduse, plasează triunghiul auto reflectorizant la o distanță corespunzătoare.

În cazul în care mașina ta nu se mai poate deplasa din cauza unei pene, atunci poți apela oricând la serviciul de pene și tractări al ARBÖ sau la serviciul de urgență al ÖAMTC (cei care nu sunt membri trebuie să plătească contravaloarea serviciului).

În cazul unui accident este nevoie să folosești kitul pentru acordarea primului ajutor din mașină, pentru a putea acorda primul ajutor persoanelor rănite. De asemenea, folosește telefonul mobil pentru a sesiza autoritățile competente cu privire la accident. În plus, pe autostrăzile din Austria există borne de urgență la fiecare 1,5 km. În cazul unor pagube materiale, este nevoie ca părțile implicate în accident să facă schimb de date de contact, iar în cazul în care sunt persoane rănite, este obligatoriu să anunți poliția.

Pentru mai multe informații, accesează pagina clubului de automobilism ÖAMTC.

Cele mai importante numere de urgență

 • Serviciile de urgență în cazul unor pene, valabile în Austria:
  • ÖAMTC: 120
  • ARBÖ: 123
 • Numere de urgență din Austria:
  • Pompieri: 122
  • Poliție: 133
  • Salvare: 144
 • Numărul european de urgență:
  • 112
 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena.

  Partidul Libertății a început oficial campania electorală pentru UE vineri – și a trebuit să experimenteze un atac asupra „Fortăreței Europa” pe scena din orașul Lugner din Viena. Cu toate…

  Kickl deține în mod clar locul 1, SPÖ și ÖVP calcă pe apă

  Consiliul Național urmează să fie reales în 141 de zile – mai exact pe 29 septembrie. Și vor fi alegeri istorice cu un cutremur electoral. Pentru prima dată în istoria…